- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Californische wiettelers weigeren te vluchten voor bosbranden
Wat is de overeenkomst tussen de kapitein van The Titanic en een aantal hedendaagse cannabisboeren in Californië? Precies, dat ze weigeren het zinkende c.q. brandende schip te verlaten. Zoals bekend wordt de Amerikaanse staat al maanden geteisterd door de heftigste bosbranden uit de geschiedenis, die ook de talrijke – al dan niet legale – wietplantages bedreigen. Maar vluchten, ho maar!
Heftigste natuurbranden ooit
Met name in de vruchtbare contreien van Noord-Californië wemelt het van de legale en illegale wietplantages. Veelal familiezaken en soms al decennialang actief. In de plaatsen Post Mountain en Trinity Pines weigeren veel wiettelers echter om geëvacueerd te worden.
Ze willen hun kwekerij niet in de steek laten, zelfs niet voor wat in de Amerikaanse media de ‘August Complex wildfires’ noemen, en wat vertaald kan worden met: de heftigste natuurbranden ooit in dit gebied. Zelfs voorspellingen van weermannen dat het vuur hen dreigt in te sluiten en dat de omstandigheden voor brand ‘heel vriendelijk’ zijn kan de wietboeren niet op andere gedachten brengen, bericht persbureau AP deze week.
40 legale en 400 illegale wietplantages
De kleine dorpen Post Mountain en Trinity Pines liggen op ongeveer 300 kilometer ten noordwesten van de stad Sacramento. En om je een idee te geven over de grootte van Californië: de staat met bijna 40 miljoen inwoners is iets kleiner dan Frankrijk maar iets groter dan Duitsland. Begin daar maar eens aan als brandweer wanneer er honderden verschillende natuurbranden woeden.
Maar waarom proberen de cannabisboeren niet om het vege lijf te redden? Trinity County Sheriff’s Department Deputy Nate Trujillo heeft wel een idee. Veel inwoners willen het gebied niet verlaten omdat de wietplantages hun levensonderhoud betekenen. De plaatsen die liggen in de in onze kringen roemruchte Emerald Triangle tellen in totaal zo’n 40 legale (buiten)wietkwekerijen. De autoriteiten schatten dat er daarnaast ongeveer 400 (!) ‘unlicensed grows’ zijn.
Je leven op het spel zetten voor wiet…
“Er staat voor miljoenen dollars, echt miljoenen en miljoenen dollars aan wiet daarbuiten”, zegt politieagent Trujillo tegen persbureau AP. “Sommige van die planten zijn bijna 5 meter hoog, en ze zijn allemaal in de toppen-fase van de groeicyclus.” Tja, wat zou jij doen als je bijna kan gaan oogsten en daarvan moet leven?
De wiettelers moeten er echter rekening mee houden dat het wel eens in een levensechte Titanic-ervaring kan ontaarden. Veiligheidscoördinator voor de regio August Complex is Mike McMillan en hij zegt dat hoewel brandweermannen deur-aan-deur gaan om bewoners te vertellen dat ze moeten evacueren, zij ‘niet gaan sterven om mensen te redden. Als zij er voor kiezen om te blijven en de brandsituatie wordt, zoals wij zeggen erg dynamisch en heel gevaarlijk… dan gaan wij niet ons leven riskeren.’
Geheel theoretisch is die dood niet. Tot nu toe zijn er zeker 15 mensen gestorven door het natuurgeweld en een familielid van twee slachtoffers vertelde dat de omgekomen mensen er voor gekozen hadden om niet te evacueren ondanks het oprukkende vuur. Dan hou je misschien toch wel iets té veel van je wietplantjes…