- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Camouflage-arsenaal voor buitenkwekers
Wie buiten wiet gaat kweken wil uiteraard ook gewoon zo veel mogelijk opbrengst. De sleutel daartoe ligt bij buitenwiet vooral in het formaat van de dames, maar struiken van 2+ meter vallen uiteraard wel meer op. Gebruik dit arsenaal aan kweektechnieken om je planten zo onopvallend mogelijk groot te krijgen.
Een kas met planten die zo groot zijn dat ze aan de bovenkant eruit groeien of een wietplant die met zijn toppen ver boven de schutting uitsteekt valt natuurlijk ontzettend op. En aangezien klikkende buurtbewoners, wietdieven en surveillerende buurtagenten altijd op de loer liggen, kun je zulke blokvangers maar beter verbergen. Buitenwiet mag dan wel gedoogd worden, als ze opvallen ben je ze meestal sneller kwijt dan je lief is. Wat kun je als buitenwietkweker doen om grote wietplanten te camoufleren?
Potplanten
Wie buiten voor het eerst aan de slag gaat, doet er goed aan om te weten hoe groot wietplanten kunnen worden. De ene soort wordt natuurlijk groter dan de andere soort, maar in de volle grond worden wietplanten soms enorm. Wil je dit voorkomen, dan kan dat gemakkelijk door ze in potten te zetten. Een wietplant wordt onder de grond namelijk net zo groot als boven de grond. Door potten te gebruiken begrens je de wortels, waardoor een wietplant ook boven de grond niet onbeperkt door zal groeien. Gebruik het volgende lijstje om ongeveer in te schatten welke pot het meest naar je wens is. Potten hebben verder nog een tweede voordeel en dat is dat je ze kunt verplaatsen. Zo kun je ze verbergen op momenten dat je (on)gewenst bezoek krijgt, of bijvoorbeeld naar binnen halen om te verduisteren en zo eerder te laten bloeien.
- 20 centimeter = 5-liter pot
- 40 centimeter = 10-liter pot
- 60 centimeter = 15-liter pot
- 80 centimeter = 20-liter pot
- 1 meter = 25-liter pot
- 1,2 meter = 30-liter pot
Toppen en fimmen
Een buitenwietplant groeit wel een paar maanden voordat de bloeifase rond augustus ongeveer ingaat. Tijd genoeg dus om haar in de breedte te laten groeien in plaats van in de hoogte. Zou je haar gewoon laten gaan, dan krijgt ze de structuur van een kerstboom, met één hoofdtop die als een opvallende piek boven de schutting en andere planten uittorent. Door haar tijdig en veelvuldig te toppen of te fimmen verdeelt ze haar groeikracht over meerdere toppen in plaats van één.
Het mes snijdt hierdoor aan twee kanten, je hebt meerdere hoofdtoppen en dus meer opbrengst, en je plant wordt breder in plaats van hoger. Handig dus wanneer je niet wil dat je plant boven de schutting uitkomt. Toppen en fimmen doe je simpelweg door de bovenste groei uit de plant te snoeien. Iedere keer dat je topt splitst een top zich van één in twee groeischeuten en wanneer je fimt kun je soms wel vier of meer groeischeuten verwachten. Hoe toppen en fimmen precies in zijn werk gaat, zie je hier. Scroggen is ook een techniek die buiten goed werkt om wietplanten laag te houden en tegelijkertijd meer op te laten brengen.
Andere vegetatie
We hebben het dikwijls gezien en gehoord. Vastgoedinspecteurs, wandelaars en buurtagenten die wietplanten buiten straal voorbij lopen, simpelweg omdat ze wegvallen tussen de andere, bestaande vegetatie in een tuin of de natuur. Maisvelden zijn daarom een geliefde verstopplaats voor guerrillakwekers, maar ook in je eigen tuin kun je wietplanten goed verbergen tussen het andere groen. Zet je wietplanten daarvoor niet in een rijtje bij elkaar, maar plaats ze strategisch kris kras tussen de andere struiken. Groeit er verder niets in je tuin dan kun je een rijtje maisplanten overwegen in te zaaien. Deze groeien in mum van tijd boven je wietplanten uit en beschermen ze ook nog eens tegen harde wind.
Kweekkas
Een glazen kweekkas haalt wietplanten ook uit het oog van voorbijgangers. Veel mensen hebben een kasje om in de zomer tomaten en paprikaplanten en dergelijke te telen dus dat valt op zich niet op. Je kunt de buitenkant van je kas met witvast ondoorzichtig maken zodat pottenkijkers niet naar binnen kunnen gluren. Het houdt de temperatuur in je kas ook nog eens acceptabel want het kan er tropisch warm in worden. Zorg er wel voor dat je planten in de kast niet zo groot worden dat ze er aan de buitenkant uitsteken, want dan vallen ze natuurlijk wel weer op. Een stevige kas zorgt bovendien voor de nodige bescherming tegen regen, kou en wind. Lees hier alles over het kweken van wiet in een kas.
Onopvallende soorten
Een Frisian Duck kan zo voor een brandnetel door, zou jij hem herkennen?
Tenslotte kun je er ook voor kiezen om een soort te kweken die van nature minder opvalt. Een dikke vette stinkende skunktop ruik je soms al van meters afstand, maar er zijn ook wietsoorten die minder sterk ruiken, zoals sommige haze soorten en purple soortjes. Maar de minst opvallende wietsoort is nog wel een Duckfoot of de Frisian Duck. Deze soort heeft namelijk een natuurlijke bladmutatie waardoor hij erg op een netel lijkt. De bladvingers van de soort zijn met elkaar vergroeid zodat ze niet die typische wietbladvorm hebben. Als je het niet weet, loop je zelfs als cannabisspecialist straal aan deze planten voorbij.
(advertentie)