(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zaterdag 17 oktober was het precies twee jaar geleden dat Canada als eerste grote westerse mogendheid cannabis volledig legaliseerde. Tijd voor een evaluatie. En die pakt dankzij de nog immer voortwoekerende corona pandemie opeens toch best gunstig uit voor de legale wietbranche!

Twee jaar legale wiet in Canada

Uruguay was eind 2013 het eerste land op aarde dat wiet volledig uit het strafrecht haalde, gevolgd door Canada op 17 oktober 2018. En wellicht dat Nieuw-Zeeland zich hier nu bij heeft aangesloten, maar dat weten we nog niet. De uitslag van het cannabis-referendum bij de verkiezingen van afgelopen zaterdag wordt pas verwacht tegen het einde van de maand. Maar in Canada was het dus wel alvast feest vanwege de tweede verjaardag van de landelijke legalisering.

Zoals ook wel te verwachten was na tientallen jaren war on drugs – lees; verbieden en bestraffen – geeft de illegale markt zich in Canada niet zomaar gewonnen. Het veroveren van marktaandeel door de legale partijen ging moeizaam, ook door verkeerde prijsstelling (te duur) en aanvankelijk te weinig aanbod (fysieke winkels en productvariatie).

Maar verdomd als het niet waar is; alle Covid-19 ellende blijkt voor de legale cannabis branche een zegen.

LEES OOK:  Canada ’s legale wiet, dit moet je ervan weten!

Juli 2020 de beste legale wietmaand tot nu toe

In een uitgebreid artikel op de Canadese website GlobalNews ter gelegenheid van de tweede verjaardag van legale wiet, draait retail-marketingexpert David Soberman er niet omheen. “It’s been a boon for the legal industry”, zegt de professor marketing aan de universiteit van Toronto over de corona pandemie en het effect op de tot dan toe enigszins worstelende legale wietindustrie. Oftewel: het virus blijkt ineens een zegen!

De officiële cijfers, zoals altijd minutieus bijgehouden door Statistics Canada, over de verkopen in juli van dit jaar staven de opmerking van de professor. In deze maand werd er in de licensed marijuana stores voor 231 miljoen Canadese dollar (149,1 miljoen euro) verkocht, een stijging van 15 procent ten opzicht van de maand juni. Het betekende de grootste maandelijkse stijging sinds de legalisering van cannabis!

Thuisisolatie drijft omzet legale cannabismarkt op

Terry Kulaga, oprichter van de legale cannabisproducent Weed Me, heeft wel een idee hoe dat komt. “Omdat mensen meer tijd thuis doorbrengen zijn ze wellicht ook meer comfortabel met het consumeren van cannabis. En omdat mensen vanuit huis werken hebben ze waarschijnlijk meer tijd om daadwerkelijk cannabis te gebruiken.”

Niet alleen kopen de Canadezen meer wiet, volgens Statistics Canada, ook de plek waar ze die wiet kopen is aan het veranderen. ‘De lang gevestigde zwarte markt heeft altijd meer business gehad dan de Canadese wietindustrie, maar huishoudens hebben meer besteed op de legale cannabismarkt en minder op de illegale markt’, schrijft GlobalNews over de (mentaliteits)verandering van afgelopen maanden gedurende de corona pandemie.

Twee jaar na de legalisering kan de wietvlag pas echt goed uit in Canada…

Corona verandert gedrag van (cannabis) consument

Uit de data van Statistics Canada blijkt dat de Canadezen in de periode april tot juni van dit jaar 74% meer geld uitgaven aan ‘licensed cannabis’ dan in dezelfde periode in 2019. Precies de periode na maart, toen de World Health Organization (WHO) Covid-19 officieel tot een pandemie uitriep. Het zal allemaal geen toeval zijn inderdaad. Overigens liepen de uitgaven op de illegale markt in dezelfde maanden april-juni met iets minder dan 5% terug.

Marketing professor Soberman verklaart: “Er is een neergang op de zwarte markt gaande, omdat mensen veel terughoudender zijn om naar buiten te gaan en hun reguliere cannabis dealer te ontmoeten op de manier waarop zij dat voor de pandemie deden.”

Meer wietwinkels, beter personeel

Maar er zijn meer oorzaken voor de positieve tendens. Met name het feit dat er nu veel meer legale wietwinkels zijn dan toentertijd in 2018. Zo had Canada’s dichtstbevolkte provincie Ontario – 15 miljoen inwoners – op de legaliseringsdag zeggen en schrijven nul (0) fysieke cannabiswinkels op 17 oktober 2018. Nu zijn dat er meer dan 180 en dat aantal groeit hard. Onlangs gaf de provincie via de Alcohol and Gaming Commission (!) nog groen licht voor de opening van 40 wietwinkels per maand, het dubbele aantal van voorheen.

“Meer en meer mensen zien een winkel open gaan in hun woonplaats, waar ze toegang hebben tot een veilig en betrouwbaar product”, zegt wietteler Kulaga, die met Weed Me zaken doet in heel het land. “Daarnaast wil ik vermelden dat binnen in de winkels zelf de mensen die het product verkopen steeds meer kennis van zaken hebben over het product en de leveranciers.”

De legale wiet was in het begin veel te duur

Nog een reden voor het toenemende succes van de legale branche is de prijs. Die was in het begin na de legalisering veel te hoog, maar sinds enige tijd zetten de licensed producers in Canada ook vol in op aanbod in de lagere prijsklassen.

In oktober 2018 bedroeg de gemiddelde prijs van 1 gram legale wiet nog 10,25 dollar, terwijl 1 gram op de zwarte markt toen liefst vier dollar minder kostte. Volgens vergelijkingssite The Ontario Cannabis Store bedroeg de gemiddelde prijs van 1 gram legale wiet begin dit jaar $7,05 inclusief belastingen. En dat is anno juli 2020 bijna één hele dollar goedkoper dan de prijs van een grammetje wiet op illegale ‘mail-order’ sites.

‘Klant blijft ook na corona op legale wietmarkt’

Wat de legale cannabisindustrie ook stuwt in de vaart der volkeren – naast die lagere prijzen – is de betere kwaliteit. Volgens Kulaga van Weed Me werd er ‘vlak na de legalisering niet alleen over de prijs maar ook over de kwaliteit geklaagd’ van de licensed products. “Wat we zien is dat je omdat er meer legale kwekers online komen een beter product krijgt. Je krijgt ook meer product. Het resultaat is dat er sprake is van schaalvergroting.”

Bovendien denkt marketing professor Soberman dat klanten die gedurende de corona pandemie loyaal zijn geweest aan de legale cannabismarkt, daar ook zullen blijven. “Zelfs wanner de pandemie voorbij is en we een vaccin hebben, zul je merken dat mensen gewend zijn geraakt aan het legaal kopen van hun wiet.”

[foto’s: arindambanerjee/Shutterstock]
(advertentie)