- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Canada: meer ouderen op Spoedeisende Hulp na legalisatie cannabis
‘Cannabis Poisonings’. Onder die horrorachtige naam verstaan wetenschappers in Canada het fenomeen dat iemand toch niet zo goed tegen de moderne wiet kan en zich in deplorabele toestand meldt in het ziekenhuis. En het blijken dus bovengemiddeld vaak oudere cannabis consumenten te zijn die knetterstoned op de Spoedeisende Hulp in de provincie Ontario belanden. En raad eens wie de schuld krijgt? Edibles en de legalisering ervan!
Verband cannabis legalisatie en ziekenhuisbezoek
‘Edible Cannabis Legalization and Cannabis Poisonings in Older Adults‘, heet de peer-reviewed studie die maandag werd gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad AMA Internal Medicine. De onderzoekers leggen onverbloemd een verband tussen de legalisatie van cannabis en een stijging van het aantal ouderen in Ontario dat de eerste hulp bezocht. Ontario is met 16 miljoen mensen de dichtstbevolkte provincie van Canada.
Cannabisvergiftiging heet dat dan dus. Het aantal mensen van 65 jaar en ouder dat zich meldde bij de eerste hulp in Ontario voor wat ‘neerkwam op cannabisvergiftiging’ nam sterk toe over een periode van acht jaar, vooral nadat cannabis werd gelegaliseerd, aldus deze actuele publicatie.
“En dit zijn geen mensen die te high worden, duizelig worden en lachen”, zegt Dr. Nathan Stall, geriater bij Sinai Health in Toronto en hoofdauteur van het rapport.
Zorgverleners weten meestal niet van cannabisgebruik
Dr. Stall: “Dit zijn mensen die zo ziek zijn dat zorgverleners, zonder te weten dat ze cannabis hebben gebruikt, andere ernstige gezondheidsaandoeningen overwegen, zoals een beroerte, ernstige infecties (en) ernstige metabolische afwijkingen.”
De studie onderzocht drie periodes over acht jaar, waarbij gebruik werd gemaakt van gegevens van het Ontario Ministry of Health om een idee te krijgen van verschuivingen in SEH-bezoeken door oudere volwassenen. Het eerste venster besloeg de periode vóór de legalisatie, van begin 2015 tot net voor de legalisatie in oktober 2018, terwijl de tweede periode begon toen de verkoop van gedroogde wiettoppen werd uitgerold. De derde periode besloeg bijna drie jaar nadat edibles op de markt werden gebracht in januari 2020.
Werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk nog hoger
Het onderzoek rapporteerde dat het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp onder oudere volwassenen, dat vóór de legalisatie 5,8 per 100.000 bedroeg, tijdens de eerste fase van de legalisatie steeg naar 15,4 per 100.000. Het percentage steeg weer naar 21,1 per 100.000 toen edibles eenmaal waren gelegaliseerd.
Onderzoekers suggereren dat de gegevens de omvang van cannabisvergiftigingen bij oudere volwassenen kunnen onderschatten, omdat het onderzoek alleen SEH-bezoeken bijhoudt en géén rekening houdt met mensen die elders of helemaal geen zorg zochten.
Stall zegt dat de legalisatie van eet- en drinkbare cannabisproducten plaatsvond vlak voor de Covid-19 lockdowns, wat sommige mensen ervan kan hebben weerhouden de SEH te bezoeken. Kortom, in het echt zijn er waarschijnlijk nog veel meer oudjes k.o. gegaan door edibles.
Duidelijk effect van legalisatie edibles op ziekenhuisbezoek
En het zijn niet alleen de senioren, ook kinderen belanden vaker in het ziekenhuis voor vergiftigingen door cannabis na de legalisatie. “Deze cijfers vertoonden een opmerkelijke piek nadat eetwaren zoals met THC geïnfuseerde gummies, chocolade en gebakjes werden goedgekeurd voor verkoop in 2020”, concludeert de website CoastReporter.
Een rapport uit 2022, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, toonde bijvoorbeeld aan dat het aantal ziekenhuisopnames meer dan tweeënhalf keer zo hoog werd onmiddellijk nadat Canada het recreatieve gebruik van cannabis groen licht gaf. De studie keek naar gevallen in Ontario, Alberta, British Columbia en Quebec.
De hospitalisatiecijfers stegen weer in Ontario, Alberta en British Columbia nadat deze provincies eetbare cannabis goedkeurden in januari 2020 – terwijl de cijfers gelijk bleven in Quebec, dat de verkoop van eetbare cannabis niet toestond.
Ouderen negeren andere factoren zoals medicijngebruik
Hoewel Stall’s rapport over oudere volwassenen alleen ER-bezoeken omvatte en geen percentages van ziekenhuisopnames, zei hij dat de gegevens “vergelijkbare effecten zagen van toenemende ziekenhuisopnames voor cannabisvergiftiging met de legalisatie van eetbare producten.”
Het laatste onderzoek onder oudere volwassenen kon niet vaststellen hoeveel van de vergiftigingen opzettelijk waren, zoals zelfmedicatie, of onopzettelijk, zoals inname per ongeluk. Maar Stall zegt dat het waarschijnlijk is dat veel consumenten geen rekening hadden gehouden met andere factoren voordat ze cannabis gebruikten.
Bijvoorbeeld dat mensen die cannabis gebruiken in combinatie met andere medicijnen negatieve effecten of onbedoelde interacties met medicijnen kunnen ervaren. Ook leeftijdsgebonden veranderingen in de samenstelling van het lichaamsvet kunnen invloed hebben op hoe snel cannabis het lichaam verlaat.
‘Doses stapelen’ door onwetendheid
“Sommige oudere volwassenen die cannabis gebruikten waren misschien ook niet op de hoogte van het verschil tussen edibles en het roken van cannabis”, voegt hij eraan toe. “Als je eetbare cannabis neemt en de drugseffecten zijn ongeveer drie uur vertraagd, voel je niets na een uur, anderhalf uur. Ze kunnen geneigd zijn om extra doses te nemen om te proberen die high te bereiken”, vermoedt de onderzoeker.
“Zodra het piekeffect optreedt, heb je een fenomeen dat bekend staat als ‘stapelen van doses’, waarbij je meerdere doses op elkaar stapelt en dat draagt bij aan vergiftiging.”
Maar hoe nu verder? Stall stelt dat de bevindingen suggereren dat er ruimte is voor verbetering in educatie, variërend van bewustwordingscampagnes tot duidelijke doseringsrichtlijnen voor oudere volwassenen op cannabisverpakkingen.
Hij zegt ook dat zorgverleners moeten erkennen dat veel oudere volwassenen cannabis gebruiken en bereid moeten zijn om “open en veroordelingsvrije gesprekken te voeren over het gebruik ervan”.