- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Canadese wietdealers sluiten zich aan bij… de vakbond!
Wie tot voor kort zei dat het dealen van wiet, hasj, olie, edibles en concentraten nog eens een eerzaam beroep zou worden, ontving (hoon)gelach als antwoord. Maar de tijden zijn niet alleen snel maar ook drastisch veranderd in cannabisland. Met als voorlopig hoogtepunt het feit dat de budtenders van het Canadese bedrijf Clarity Cannabis zich nu aansluiten bij een echte vakbond!
Wietverkopers voor het eerst verenigd bij vakbond
Iemand in Noord-Amerika die (legaal) cannabis verkoopt in een zogeheten dispensary wordt daar budtender genoemd. In gewoon Nederlands spreken we dus van een dealer. De verkopers van de dispensaries van Clarity Cannabis – een keten legale wietwinkels met 7 vestigingen in 6 steden in de provincie British Columbia – sluiten zich nu als eerste dealers ter wereld aan bij een bestaande vakbond: UFCW 1518.
Die Canadese vakbond is daar zelf ook opgetogen over, getuige het persbericht dat ze over de opmerkelijke eh… deal naar buiten slingerde: ‘UFCW 1518 first to unionize cannabis workers in British Columbia‘.
De cannabisverkopers zijn lid geworden van de United Food and Commercial Workers (UFCW) om hun arbeidspositie te verbeteren, zo leren we. Een klassieke reden om lid te worden van de vakbond, nietwaar? “De budtenders kozen voor UFCW 1518 om bestaande zorgen te uiten over eerlijke lonen, een respectvolle werkplek, veiligheid en beveiliging op het werk en opleidingen en trainingsmogelijkheden”, aldus de vakbond zelf.
Betere lonen en opleidingsmogelijkheden
Eén van de budtenders van Clarity Cannabis is Emma Riderelli. Zij zegt dat ze lid wordt van de vakbond vanwege het lage loon dat haar baantje oplevert en het ontbreken van het aanbieden van opleidingstrajecten door haar werkgever.
Ook haar collega Adelaide Wilder zegt dat ze het zich niet langer kan veroorloven om haar werk uit te voeren zonder lid te worden van een vakbond, ondanks dat ze ‘gepassioneerd’ is over haar job. “Budtending vereist research en ervaring om het goed te doen. Wij willen het werk graag als een lange termijn kans zien en het aansluiten bij een vakbond gaat ons helpen om dat tot realiteit te maken.”Cannabis-industrie wordt volwassen
Bij de uitverkoren vakbond is president Kim Novak ook blij met de wietdealers aan boord. “Wij zijn trots om de eerste in Canada te zijn die private dispensaries organiseert. De cannabis-industrie is een ontluikende sector en het is belangrijk om worker power op te bouwen, zodat budtenders en andere wietwerkers een sterke stem hebben. Dat is onze vakbondsverplichting.”
Ook in de VS, waar eveneens sprake is van een snel groeiende legale wietindustrie, zijn er al staten die van een cannabisbedrijf eisen dat ze een zogeheten labor peace agreement afsluiten met hun personeel. Dat betekent dat bedrijven in New York en Californië ermee instemmen dat hun werknemers met een vakbond in zee gaan. En in Illinois scoor je als cannabisbedrijf meer punten voor je licentie(aanvraag) als je bereid bent tot een labor peace agreement.
Zoals gezegd, 5 jaar geleden hadden we je voor gek versleten…