- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Canadezen blowen voor 4,5 miljard euro weg in 1 jaar
Interessante gegevens en cijfers over de Canadese cannabismarkt in 2015, dus nog voor de legalisering van recreatieve wiet die voor komende juli op het programma staat. Voor het eerst heeft Statistics Canada goed in kaart gebracht hoeveel geld er omgaat in de wietbranche en wie er consumeert. Belangrijkste cijfer: in 2015 bedroeg de omzet al 6,2 miljard Canadese dollars, ofwel ruim 4,5 miljard euro!
Ook voor beleidsmakers in de Lage Landen zijn de cijfers van het nationale statistische bureau in Canada interessant, al is het maar omdat ze aantonen dat je heel veel geld kan verdienen door van repressie (wat België en Nederland nog steeds zo graag doen) om te schakelen naar regulering. En bedenk dat de miljardenbedragen rondgaan in een land met pakweg twee keer zoveel inwoners als Nederland. Zouden we puur van dat gegeven uitgaan dan spreek je in Nederland dus ook al over een cannabismarkt van 2,25 miljard euro!
Canadezen blowden bijna 700 ton cannabis in 2015
Maar goed, Canada dus. Het land dat ook internationaal bezig is om de nummer 1 te worden op het gebied van de productie van (medicinale) cannabisproducten. Reden voor Statistics Canada om voortaan de wietbranche mee te nemen in de ’te monitoren industrieën’. Maar voor nu hebben de cijferfetisjisten alvast een studie gepubliceerd met de titel ‘Study: Experimental Estimates of Cannabis Consumption in Canada, 1960 to 2015‘.
En daarin lezen we dus dat de Canadezen twee jaar geleden goed waren voor dik 4,5 miljard dollar aan wietomzet. In kilo’s cannabis vertaald betekent dit 697,5 ton (!), met een prijs van 7,14 tot 8,84 dollar per gram. Naar schatting gebruikten 4,9 miljoen mensen in 2015 cannabis.
Track & trace-systeem
Nou zeggen die cijfers je misschien niet direct over hoeveel wiet en geld we het hier hebben. Maar het komt erop neer dat de blowende burgers daarginds bijna net zoveel geld uitgeven aan wiet als aan wijn (4,6 miljard euro) en bier (6 miljard euro).
De cijfers noemt het bureau zelf overigens ‘experimenteel’ omdat er nu nog geen systematisch proces is om cannabisgebruik te meten. Zo’n systeem om wietverkoop en -consumptie te tracken wordt echter momenteel al geïmplementeerd in Canada. Erg belangrijk meent ook Statistics Canada, want met de legalisering van recreatieve wiet aan de horizon is ‘het noodzakelijk om Canada’s nationale statistieksysteem aan te passen om de economische en sociale impact van gelegaliseerde cannabis te meten’.
Cannabis consument wordt ouder
Maar er komen niet alleen geldbedragen uit het statistische rapport naar voren, ook op demografisch gebied zijn er interessante conclusies te trekken over 55 jaar cannabisgebruik(ers) in Canada. Zo waren het in de jaren 60 en 70 nog vooral de jongeren die wiet/hasj gebruikten, maar was in 2015 al tweederde van alle consumenten ouder dan 25 jaar. Die switch heeft natuurlijk ook veel van doen met de opkomst (en legalisering) van medicinale cannabis.
Statistics Canada is nu overigens ook van plan om onderzoek te gaan doen naar de gemiddelde kosten van illegale wiet. Die studie stelt de Canadese regering in staat om volgend jaar juli – als recreatieve wiet gelegaliseerd wordt – met een prijs te komen die onder die van de zwarte markt ligt. Hetzelfde recept dus als Uruguay hanteert om de illegale concurrentie op de wietmarkt uit te schakelen…
Legale wietmarkt wordt 14,8 miljard euro waard
En hoe indrukwekkend de laatst bekende cijfers van 2015 ook zijn, het is allemaal nog klein bier vergeleken met die legale toekomst vanaf zomer 2018. Uit een onderzoek van Deloitte onder 5000 Canadezen in oktober 2016 rolt een schatting van de omvang van de totale wietmarkt die gigantisch is: 14,8 miljard euro. Per Jaar! Daar zijn dan wel gerelateerde zaken als kweeklampen, veiligheid en testen bij inbegrepen, maar toch… je vraagt je af hoelang wij hier in de Lage Landen nog het achterlijkste wietjongetje van de wereldklas willen blijven?!