- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Canadezen slaan toe met teeltlicenties in Duitsland
Opnieuw zijn het de Canadese cannabisproducenten die toeslaan op een Europese markt. Na lang soebatten heeft regulator Bundesinstituts für Arzneimittel und Medizinprodukte 13 ‘loten’ toegekend aan gegadigden die medicinale wiet willen maken in Duitsland. Het gaat om een start-up uit Berlijn en om twee bekende wiettelers uit Canada: Aphria en Aurora, die werken via een Duitse dochteronderneming.
Slechts drie winnaars en 76 verliezers
De uitkomst van de langverwachte verdeling van de teeltlicenties in Duitsland – Europa’s grootste en daardoor ook meest lucratieve mediwietmarkt – lekte afgelopen week uit – via de banken – in das Handelsblatt.
In februari schreef CNNBS al over deze tender bij de buren, waarvoor enorme belangstelling bestond: ‘Liefst 79 gegadigden voor Duitse wietteelt licentie‘. Maar heel veel geïnteresseerden piesen dus naast het wietpotje, want er zijn aan slechts drie partijen licenties verstrekt, in de vorm van 13 ‘loten’.
Vijf van die dertien loten gaan naar Aurora Deutschland en nog eens 5 loten zijn voor Aphria Deutschland. En dan blijven er dus 3 loten over voor de enige échte Duitse winnaar: Demecan.
Dat bedrijfje is een start-up uit Berlijn, die in 2017 werd opgericht. Zo’n beetje hetzelfde als het beruchte FYTA in Nederland, waarover CNNBS vorige maand drie artikelen schreef en dat ook pas anderhalf jaar bestaat en uit het niets verkondigt dat het 12.000 tot 25.000 kilo medicinale wiet per jaar gaat produceren in Waalwijk (zij het in dit geval onder het mom van de wetenschap)…
Taart voor de Canadezen van Aurora en Aphria
Snel terug naar Duitsland, want ook daar zal menigeen de wenkbrauwen fronsen omdat het alweer de Canadezen zijn die het overgrote deel van de koek inpikken. Maar bij Aurora – dat geen commentaar wenst te geven – en Aphria zullen ze maling hebben aan die onvrede bij de rest.
Hendrik Knopp, de baas van Aphria Deutschland reageert wel tegenover das Handelblatt. “Wij verheugen ons zeer dat we vijf loten hebben toegewezen gekregen, en dat we met onze ervaring cannabis met medicinale kwaliteit in Duitsland kunnen gaan opbouwen.” Met die ervaring verwijst Knopp uiteraard naar de Top 5 positie die moederbedrijf Aphria inneemt in thuisland Canada. Concurrent en mede-winnaar in Duitsland Aurora staat daar vanzelfsprekend ook in.
Bij de Oosterburen zet Aphria in op een tweesporenbeleid. In Duitsland zelf gaat het bedrijf 3 wietsoorten telen, en wel op een 8000 vierkante meter grote kwekerij in Neumünster waar nu nog medicinale pepers (!) worden geteeld die hun weg vinden naar o.a. warmtepleisters. De rest van de cannabis(producten) wordt geïmporteerd uit Canada en in de nabije toekomst ook uit hun kwekerijen in Denemarken.
Duitsland heeft 2.600 kilo mediwiet per jaar nodig
We noemden net al even FYTA in Nederland (dat trouwens voor 20% in handen is van het Duitse farmaceutische bedrijf Dermpharm) en hun aantallen kilo’s mediwiet. Om het bizarre van hun 12.000 tot 25.000 kilo wiet per jaar nog even in het juiste perspectief te zetten: bij deze nu uitgegeven Duitse vergunningen voor de teelt van medicinale cannabis gaat het om 10.400 kilo. Verdeeld over 4 jaar van 2.600 kilo elk wel te verstaan!
En dan moet je je ook realiseren dat Duitsland ongeveer vier keer zo groot is als Nederland… Kortom, het is ons een compleet raadsel waarom niemand zich druk maakt over dit stinkende FYTA-zaakje, maar dat terzijde.
Mediwiet pas twee jaar legaal in Duitsland
Het Bundesinstituts für Arzneimittel und Medizinprodukte verwacht de eerste thuisoogst in Duitsland in ieder geval in het vierde kwartaal van 2020. En dat is dan toch allemaal nog vrij snel gegaan, als je bedenkt dat cannabis voor medicinaal gebruik pas in maart 2017 werd gelegaliseerd in Duitsland. Naar schatting zijn er momenteel zo’n 40.000 officiële cannabispatiënten bij de Oosterburen
En voor het onverhoopte geval dat de oogst mocht mislukken of zwaar tegenvallen; ‘Bei Bedarf kann auch weiterhin zusätzlich medizinisches Cannabis importiert werden’.
Moeten ze maar even bellen met FYTA in dat geval, want daar ligt zomaar 12 tot zelfs 25 ton medicinale cannabis in hun state-of-the-art wietkwekerij in Waalwijk en het lijntje met Duitsland is ook al klaar…