- CNNBS Basics: concentraten voor beginners
- Erdberen bloeien! …en ruiken overheerlijk
- Cannabis 2.0? Bekend onkruidplantje blijkt ook psychoactief
- Het probleem van Amerikaanse ‘benzinepomp wiet’
- Willie buigt Chunky Cookies van links naar rechts
- Uitstoot Amerikaanse wietindustrie even groot als 10 miljoen auto’s!
Cannabis 2.0? Bekend onkruidplantje blijkt ook psychoactief

Wiet komt van het Engelstalige woord weed, wat gewoon ‘onkruid’ betekent maar wat wiet natuurlijk absoluut niet is. Er is echter een bekend onkruid dat in loofbossen door heel Europa groeit en misschien wel cannabis 2.0 kan worden. Het plantje heet look-zonder-look, en produceert bij verhitting boven de 42 graden een psychoactief stofje genaamd alliacinol.
Tegenwoordig is cannabis een gewild kruid en dat komt natuurlijk omdat het een sterke psychoactieve werking heeft. Cannabis was echter niet altijd zo waardevol en werd dan ook gewoon weed genoemd, wat letterlijk vertaald gewoon onkruid betekent. En nou is wiet niet het enige algemeen bekende plantje met een psychoactieve werking. Sterker nog; er is waarschijnlijk een cannabis 2.0 ontdekt en die groeit in vrijwel ieder bos.
Look-zonder-look
Er zijn aardig wat psychoactieve plantensoorten, dus in dat opzicht is cannabis zeker niet uniek. Denk maar eens aan peyote cactussen en de zaden van de Morning Glory plant. Of salvia divinorum, dat bijvoorbeeld gewoon in Nederland groeit en een sterke hallucinogene werking heeft. Helaas is het daarom ook verboden inmiddels.
Een plantje dat nog lang niet verboden is, ook overal in Nederlandse bossen groeit en klaarblijkelijk ook een psychoactieve werking heeft, is look-zonder-look of alliaria petiolata in het Latijns. Er zijn de laatste dagen veel opvallende berichten over dit plantje binnengekomen, bij de wildplukkers van Wilderpad. Veelal psychoactieve en bijna hallucinogene ervaringen welteverstaan, met name van mensen die de bladeren van het plantje boven de 42 graden hebben verhit.

Look-zonder-look, oftewel alliaria petiolata ‘decarboxyleert’ al bij 42 graden.
Alliacinol decarboxyleert bij 42 graden
Look-zonder-look heet zo omdat het een sterke knoflookgeur en -smaak heeft, ondanks dat het geen knoflook is. Het wordt gebruikt als smaakversterker in diverse gerechten maar blijkt bij verhitting boven de 42 graden waarschijnlijk psychoactief, als we de ervaringen mogen geloven.
Boven de 42 graden activeert er volgens het het Botanisch Neurofysiologisch Instituut in Groningen namelijk een stof genaamd alliacinol. Vergelijkbaar met het decarboxyleren van THC, de werkzame stof uit cannabis.
Alliacinol staat onder mycologen bekend als mild psychoactief. De ervaringen die op Wilderpad staan te lezen doen echter eerder aan een cannabis 2.0 denken, en zouden we liever als sterk psychoactief bestempelen. Hier volgt een kleine greep uit de gebruikers-ervaringen. De hele lijst vind je daaronder in de gedeelde Facebook post van Wilderpad.
Ervaringen met alliacinol
Hoewel alliacinol als een mild psychoactief middel wordt gezien, lijken de ervaringen meer op een sterk en hallucinogeen middel. Mensen melden een sterk verbonden gevoel met planten, en zelfs communicatie tussen mens en plant. Eén gebruiker wist na inname zelfs de Latijnse namen van alle bomen op te lepelen…
Marja (63, Leusden): “Ik had mijn voedseldroger per ongeluk op 45 graden gezet. Tijdens mijn ochtendwandeling voelde ik ineens een diepe verbondenheid met een brandnetel. Ik stond er 11 minuten naast te ademen. Hij zei niets, maar ik voelde alles.”
Roos (29, Zwolle): “Ik maakte een theetje met gedroogde look-zonder-look. Tijdens yoga hoorde ik mijn plant fluisteren: ‘je bent veilig, Roosje’. Ik heb haar nu omgedoopt tot mijn spirit plant.”
Koen (41, Breda): “Ik had het door de scrambled eggs gedaan. Geen idee of dat slim was, maar ik kreeg een kleurensensatie bij elke hap. Mijn vrouw zei dat ik 7 minuten lang met een ui heb gepraat.”
Lotte (56, Nijmegen): “Na look-zonder-look door mijn soep voelde ik de kleuren in mijn kamer veranderen. Mijn schilderij begon letterlijk met me mee te ademen. Of ik met hém, dat weet ik niet meer.”
Sofie (38, Delft):“Mijn dochter zette per ongeluk de droger op standje 80. Toen ik een stukje gedroogd blad proefde, voelde ik ineens wie ik 11 levens geleden was. Ik kon ook de namen van alle bomen in het park intuïtief benoemen. In het Latijn.”
Pieter (35, Den Haag): “Ik had de bladeren op de verwarming gelegd. Wist ik veel. Die nacht droomde ik dat ik een bij was en de look-zonder-look mijn koningin. Sindsdien kijk ik anders naar salade.”
Karin (58, Drenthe): “Ik had het verwerkt in een tinctuur en gedruppeld onder de tong. Ineens wist ik het zeker: mijn lavendelstruik had een eigen wil. Hij wil verplaatst worden naar de westmuur. Dat heb ik toen gedaan.”
Lees hieronder de rest van de meldingen van de wildplukkers van Wilderpad over look-zonder-look. Als je meer over het plantje wil weten kun je daar overigens ook terecht. Totdat we meer weten adviseren we je om het nog maar even gewoon bij cannabis te houden. Het RIVM doet naar verluidt momenteel onderzoek naar de psychoactieve werking van geactiveerde alliacinol uit look-zonder-look.