(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wanneer de lente begint en de natuur zich in volle bloei zet verdeelt Nederland zich in tweeën. Blije mensen omdat het eindelijk lekker weer wordt en niezende, verkouden mensen met hooikoorts. Gezien hooikoorts een immuunreactie is vroegen wij ons af: helpt cannabis ook tegen deze kwaal?

Hooikoorts

De lente en zomer zijn niet voor iedereen leuke tijden. Het pollenseizoen, zoals de beruchte tijd wordt genoemd, is onder mensen met hooikoorts vaak juist een heel zware periode. Hooikoorts is de benaming voor gras- en/of boompollen-allergie, in medisch jargon: allergische rhinitis. In Europa heeft 1 op de 8 mensen hooikoorts en in Nederland wordt gesproken over ‘enkele tientallen procenten’ van de bevolking, ofwel miljoenen mensen.

Wanneer stuifmeel van pollen de slijmvliezen van ogen en de luchtwegen bereikt, herkent het lichaam deze antigenen als gevaar en maakt het anti-lichamen aan. Het immuunsysteem treedt in werking en valt de stoffen in het lichaam aan. Dit kan leiden tot klachten als:

Hooikoorts zorgt voor klachten die vergelijkbaar zijn met een ernstige verkoudheid. [Foto: shutterstock/Octa corp]

  • Loopneus
  • Verstopte neus
  • Niesbuien
  • Jeuk
  • Tranende of jeukende ogen
  • Kriebelhoest
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Slecht slapen
  • Hoofdpijn

Behandeling

Om van hooikoortsklachten af te komen kunnen patiënten uiteraard de allergenen vermijden. Als je niet in contact komt met de pollen die de allergische reactie veroorzaken, heb je er geen last van. Maar je kunt natuurlijk niet het halve jaar binnen blijven zitten.

Patiënten kunnen daarom ook immunotherapie ondergaan, waarbij de onderliggende oorzaak van de allergie wordt aangepakt. Er wordt dan steeds meer van de stof aan een patiënt toegediend tot het immuunsysteem eraan gewend is en er niet meer op reageert. Deze behandeling is echter niet voor iedereen een optie.

Er kan daarom ook medicatie worden gebruikt om de symptomen te onderdrukken. Corticosteroïden en antihistaminica worden bijvoorbeeld voorgeschreven om de aanmaak van histamine te onderdrukken. Dat is de stof die in het lichaam vrijkomt bij de allergische reactie en is de voornaamste oorzaak van de klachten.

De hele zomer binnenblijven is geen oplossing. [Foto: shutterstock/adison pangchai]

Deze medicatie kan echter ongewenste bijwerkingen met zich meebrengen. Vooral bij kinderen en mensen met een overgevoeligheid voor deze middelen. Mensen met glaucoom zouden bijvoorbeeld al geen antihistaminica mogen gebruiken.

ECS

Kijkend naar de aard van de allergie en de uitwerking ervan, zou cannabis voor sommige patiënten een goed alternatief kunnen zijn op reguliere medicatie. Cannabis werkt namelijk op het endocannabinoïde-systeem (ECS). Dat is een signaalsysteem dat verantwoordelijk is voor de homeostatische staat van ons lichaam, de algehele balans die nodig is om te kunnen overleven.

Het ECS zorgt voor dat evenwicht in de mens door het reguleren van zo goed als alle processen in het lichaam. Pijn en de spijsvertering, maar ook ontstekingen en imuunreacties worden door dit systeem gereguleerd.

Cannabis bij allergieën

Dat zou kunnen betekenen dat het stimuleren van het ECS met cannabinoïden uit wiet, de symptomen van allergieën en ontstekingsreacties kan verminderen. Zo zagen ook wetenschappers van de universiteit van Bonn, Duitsland.

Zij kwamen erachter dat muizen met een tekort aan endocannabinoïden, gevoeliger waren voor ernstige allergische reacties. De proefdieren met een overdreven hoge concentratie anandamide in hun lijf – de lichaamseigen vorm van THC – bleken allergische reacties juist sneller kwijt te zijn. De onderzoekers concludeerden dat het ECS het lichaam kan beschermen tegen allergieën – en door het systeem te stimuleren met cannabinoïden uit cannabis, zou het zelfs allergische reacties kunnen bestrijden.

Allergieën kunnen helaas ook leiden tot ontstekingen. Denk aan opgezwollen, tranende en jeukende ogen. Uit een andere studie blijken de cannabinoïde-receptoren van het ECS deze ontstekingen te kunnen verminderen.

De cannabisplant kan ook allergische reacties veroorzaken. Patiënten kunnen daarom beter wietolie of een ander cannabisextract gebruiken. [Foto: shutterstock/Kojin]

Dat onderzoek richtte zich op het ontrafelen van auto-immuunziekten, waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. En bij allergieën is dat natuurlijk niet anders. Het lichaam ziet een vreemde stof als gevaarlijk en maakt anti-lichamen aan.

Hooikoorts en cannabis

Om hooikoorts met cannabis te behandelen kun je beter wegblijven van de bloemtoppen. Onbewerkte wietplanten kunnen namelijk ook allergische reacties opwekken bij mensen die er gevoelig voor zijn. Het is tenslotte ook een plant.

Patiënten kunnen hun heil beter zoeken in wietolie of edibles. Hierbij zijn de werkzame stoffen uit de plant gehaald en zijn er geen pollen meer in het product aanwezig die voor een allergische reactie kunnen zorgen.

Dit artikel verscheen eerder op het zusje van CNNBS: Mediwietsite & Mediwietforum – alles over medicinale cannabis!

[openingsfoto: Jan Mika/Shutterstock]
(advertentie)