- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Cannabis cure cursus • deel #2
Welkom bij Plantarium’s cure cursus, waarin je leert hoe je cannabis het beste kunt laten rijpen en bewaren. In het eerste deel heb je kunnen lezen wat curen precies inhoudt en wat er in cannabis gebeurt tijdens dit belangrijke proces. Vandaag krijg je Plantariums stappenplan van drogen tot gecurede top.
In het voorgaande eerste deel beschreven we wat curen is, en wat er gebeurt tijdens het curen van cannabis. We somden de voordelen van het curen op en vertelden wat er in cannabis verandert tijdens het curen. Een flink stuk theorie in de praktijk dus. In dit artikel gaan we het nog praktischer maken. We geven je een stappenplan zodat je de allerlaatste fase van de cannabiskweek helemaal goed kunt afsluiten.
Plantarium’s stappenplan • van drogen tot curen
Stap 1 • Geef de laatste week alleen water
We starten met het stappenplan in de bloeifase van je wietplanten. Veel kwekers maken gebruik van een zogeheten spoeling om mineralen en zouten uit de plant te halen. Oftewel, ze geven een week of twee, alleen water met een lagere pH-waarde. Dit is niet per se nodig als je besluit te gaan curen. Maar het ligt er wel aan welke voeding je toedient. In sommige cannabis plantenvoeding zitten wel degelijk bepaalde chemicaliën of melasses die in hun geheel door de wortels opgenomen worden. Deze wil je vanzelfsprekend niet in je toppen. Twijfel je over de voeding die je gebruikt? Lees het etiket dan eens zorgvuldig door en doe wat onderzoek naar de ingrediënten die er op staan.
Als we ervoor kiezen om te curen, blijven we de gehele bloeifase onze voeding geven. Alleen in de laatste week, wanneer je ziet dat wietplanten hun rijpingspiek naderen, geven we strikt water. Mocht je op kokos kweken, ga je uiteraard enzymen toedienen om de kokos te kunnen hergebruiken.
Stap 2 • Bepaal je droogmethode
Waarschijnlijk ben je al een week je geliefkoosde cannabisplanten in de gaten aan het houden. Maar wanneer is cannabis nu eigenlijk op haar rijpingspiek? Wanneer kun je oogsten? Hoe kun je dat zien? Hier hebben we al eens een uitgebreid artikel over geschreven. Lees het nog eens als je niet weet hoe je kunt zien of wietplanten oogstrijp zijn.
Maar let op! Voordat je de schaar in je planten zet, is het belangrijk te weten met welke methode je gaat drogen, zodat je wat voorbereidingen kunt treffen tijdens het oogsten. Je hebt drie opties:
Optie A: Je haalt al het schutblad (fan leaves) weg. Hierna ga je aan de slag met de toppen en trim je alle kleine suikerblaadjes. Vervolgens leg je de losse wiettoppen op een droognet in je kweektent.
Nadeel: De toppen drogen sneller in vergelijking met optie B en optie C. Het is dan ook niet per se bevorderlijk voor de kwaliteit. Wel kunnen ze met deze methode eerder in je CVault of weckpot. Je dient de toppen dan ook wat beter in de gaten te houden.
Tip: Vang de kleine blaadjes op om later hasj of extracten mee te maken. Als je dit zogeheten trim- of knipafval ook nog direct invriest, kun je op een later moment live resin gaan maken. Wellicht zelfs een mooie full melt bubble hash…
Optie B: Je ontdoet je planten van al het grote schutblad. Je manicuurt de toppen en trimt de suikerblaadjes. De toppen knip je niet van de stam, maar laat je aan zoveel mogelijk tak of stam zitten. Hierna hang je de takken ondersteboven aan een touw of paperclip in je kweektent of droogruimte.
Het ondersteboven te drogen hangen van hele takken heeft bij deze methode een reden. Ten eerste bevat de stam veel vocht en ten tweede droogt een top veel gelijkmatiger door het ondersteboven te hangen. Het is namelijk zo dat een cannabistop altijd van buiten naar binnen indroogt. Dat betekent dat vluchtige terpenen (aromatische stoffen) op de buitenkant van je top het eerst zullen verdampen. Door het ondersteboven hangen wordt de zwaartekracht je beste vriend, het zorgt er namelijk voor dat er continu vocht naar de buitenste laag van je top wordt verplaatst. De stam levert je wat extra vocht. Hierdoor kan je cannabis gelijkmatiger drogen en vervliegen er minder terpenen op de buitenste laag. Het drogen duurt wel iets langer, maar je behoudt meer smaakstoffen.
Optie C: Je haalt alleen de schutbladeren van de plant en hangt het in zijn geheel ondersteboven. Ideaal voor het maken van extracten. Aangezien daarbij de hoeveelheid chlorofyl niet per se uitmaakt, noch het visueel esthetische van een perfect geknipte top wiet. Na twee weken zijn de suikerblaadjes ingedroogd en kun je ze er met een plastic handschoen af peuteren. Het kan een flink gepriegel zijn en je top zal er minder mooi uitzien maar toch is het wel de makkelijkste methode.
Stap 3 • Oogsten en drogen.
Trek handschoentjes aan, pak een schaar uit de lade en beroof je planten met een traan in je oog van het leven. Afhankelijk van je droogmethode en de luchtvochtigheid en temperatuur tijdens het drogen, heeft cannabis 5 tot 14 dagen nodig om te drogen. Drogen doe je altijd in een donkere, koele kamer en het liefst in je kweektent. Idealiter met een temperatuur tussen de 16 en 21 graden.
Het is belangrijk dat het niet té koud wordt, want chlorofyl breekt slecht af bij lagere temperaturen. Zorg er altijd voor dat je een koolstoffilter en een mini-afzuiger installeert. De eerste dagen kan het namelijk flink gaan geuren. Overlast wil je niet veroorzaken natuurlijk. Daarbij voert de afzuiger ook vochtige lucht af; je kunt de afzuiger zelfs op een tijdsklok zetten om zo een langere, gecontroleerde droogtijd te creëren.
Stap 4 • Kies je cure methode
Het is tijd om te curen wanneer je toppen aan de buitenkant wat broos en droog aanvoelen. Daarbij wil je ook dat de kleinste takjes knakken in plaats van omvouwen. Als je het nog niet gedaan hebt, is het nu tijd om alle buds van de takken te knippen en alle suikerblaadjes te verwijderen. Je hebt nu losse, nét niet droge wiettoppen die staan te popelen om in je curing container gestopt te worden. Verwar curen overigens niet met fermenteren, COB curen of watercuren. Drie andere methoden die andere doeleinden dienen.
Het curen kun je op drie manieren doen. Plastic gripzakken of strijkzaken zijn niet écht geschikt, omdat plastic wat lucht doorlaat en minuscule stofjes afgeeft, die ook in je cannabis komen. Wij adviseren altijd een luchtdicht afsluitbare glazen of RVS container. Je kunt een weckpot gebruiken of een CVault. Deze laatste is gemaakt om cannabis te curen en voor langere tijd te bewaren. Zorg er altijd voor dat de container schoon en vochtvrij is.
Cure methode 1: Old school curen in een weckpot. Stop de toppen in de weckpot wanneer de takjes nog nét niet knakdroog zijn. We bedoelen daarmee dat een klein takje net niet hoorbaar knakt wanneer je het buigt. Vervolgens sluit je de weckpot af en zet je iedere dag het het deksel van de weckpot even open. De eerste twee weken doe je dit langer als in de weken daarna. Door de pot open te zetten kan het overtollige vocht weg. Dit principe wordt burpen genoemd.
Het is aan te raden om een vochtigheidsmetertje in de pot te leggen. Hierdoor kun je de luchtvochtigheid (RH in %) preciezer bepalen en weet je hoeveel minuten de pot open dient te staan. Het grote nadeel van deze methode is de enorme hoeveelheid tijd die het kost. Je dient elke dag de pot te controleren en open te zetten. Doe je dat niet riskeer je de kans op schimmel. Bovendien is het bij deze methode erg lastig om de perfecte vochtigheid te behouden.
Cure methode 2: Boveda in de weckpot. En toen werden er zogeheten Boveda vochtigheidspatches uitgevonden. Deze bruine zakjes geven vocht af en nemen vocht op. Ze maken het burpen verleden tijd, aangezien de luchtvochtigheid op een perfecte 62% houden. We waren in het begin erg kritisch en hebben het gemeten. En wat blijkt? Ze werken echt!
Stop je cannabistoppen in een weckpot en voeg er de juiste Boveda aan toe. Voor een pot van 67 tot 200 gram cannabis adviseren we de 67 grams Boveda, tussen de 25 en 67 gram adviseren we twee 8 grams Boveda’s en onder de 25 gram één 8 grams Boveda. Na het toevoegen van de Boveda sluit je de weckpot af.
Kijk de eerste dagen even of alles goed gaat. Controleer de Boveda. Voelt deze nog lekker soepel? Dan gaat het helemaal perfect. Is de Boveda hard? Dan was je cannabis te nat en dien je het nog wat langer buiten je weckpot te drogen. Waarschijnlijk zie je dan ook wat condens aan de binnenkant van het glas. Als alles de eerste twee weken goed gaat mag je de pot zo lang dicht laten als je wilt, zonder kans op schimmel en met perfecte luchtvochtigheid. Wanneer je de pot opendoet kan het zijn dat je een licht aardse geur ruikt, of een plop hoort. Dat is normaal. Haal de cannabis uit de container en ze laat haar echte geur los.
Cure methode 3: New school curen met een CVault en Boveda’s. Op dit moment de beste methode om je cannabis te bewaren en te curen. De methode is vergelijkbaar met de weckpot methode. Het enige verschil is de kwaliteit van de container. De CVault is ontworpen om samen met de Boveda patches te gebruiken, speciaal voor het curen van cannabis.
De containers zijn er in verschillende maten, stapelbaar, met een speciaal vak voor de Boveda patch, geschikt voor in de vaatwasser en gemaakt van RVS. Hierdoor is een CVault lichtdicht en bestendiger tegen temperatuurwisselingen. Ideaal, aangezien THC afbreekt naar CBN onder invloed van licht. Het enige nadeel van een CVault is de eenmalige hogere aanschafprijs, gelukkig komen de kerstdagen eraan.
Tip: Stop geen nattere toppen in een container die al een paar weken staat te curen. Het verstoort de interne vochtigheid en vochtverdeling!
Veel succes met je cure! En zoals we al zeiden in het vorige artikel, het is het wachten waard. Toch begrijpen we het helemaal als je tussendoor een piepklein topje gapt om vast te proeven. Heb je verdere vragen? Zijn we misschien iets vergeten? Laat het ons gerust weten.