- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Cannabis Europe • Professionele lobby voor mediwiet
In het statige 17e eeuws pand van adviesbureau Hague Corporate Affairs in Den Haag vond op 26 november een kennismakingslunch plaats van de nieuwe organisatie ‘Cannabis Europe’. De middag maakte één ding duidelijk: de professionele lobby om medicinale cannabis in heel Europa te legaliseren is begonnen.
Strategie en actie
De straat kwam me bekend voor; een paar deuren verder zit coffeeshop Sky High. Hague Corporate Affairs, met vestigingen in Brussel, Amsterdam en Den Haag, heeft opdrachtgevers als Danone, Ziggo, Nutricia en Essent. VVD-prominent Loek Hermans is er associate partner. Het bureau levert zijn klanten “strategie én actie in een geïntegreerde benadering van corporate communicatie en public affairs, om zo hun reputatie te versterken en hun doelen te bereiken”.
Een citaat op hun website deed me wel een beetje denken aan wat we bij het VOC nu al bijna tien jaar doen: “We maken een infographic, schrijven een corporate story, zetten een digitale campagne op, en spreken een minister – liefst op één dag.”
Europees Parlement steunt legale mediwiet
Zo’n vijftien mensen waren op de Cannabis Europe kennismakingslunch afgekomen, onder wie vertegenwoordigers van Bedrocan, steenwolsubstraten-fabrikant Grodan en kassenbouwer Kubo. Serge en Marian van de stichting PGMCG en Thomas Rau van de Legale Cannabis Coalitie waren wel uitgenodigd, maar niet gekomen. Andrea Boccuni, specialist agrifoodsector bij Hague Corporate Affairs, begon zijn presentatie met een grapje: “In Brussels we say: Americans invent, Chinese copy, Europeans regulate.”
Daarna legde hij uit waarom er nu genoeg momentum is om medicinale cannabis te reguleren in heel Europa.
Zo presenteerde een groep Europarlementariërs op 7 juni van dit jaar een concept-motie over cannabis voor medicinaal gebruik. Zij roepen de Europese Commissie op om de toegankelijkheid van medicinale cannabis te vergroten, inclusief vergoeding door verzekeraars. Boccuni legde uit dat de motie zeer breed wordt ondersteund in het Europese Parlement, van uitgesproken links tot zeer rechts. Dat biedt kansen voor een lobby, net als de Europese verkiezingen in maart 2019.
Cannabis Europe wil die versplinterde regelgeving harmoniseren, zodat elke Europeaan legaal toegang heeft tot medicinale cannabis
En dan is er natuurlijk het geld. Volgens het Engelse adviesbureau Prohibition Partners kan de omzet van medicinale cannabis in Europa de komende tien jaar groeien tot 55,2 miljard euro. Op dat getal is heel wat af te dingen, maar de ontwikkelingen in Canada laten zien dat het niet overdreven is om in miljarden te rekenen. Op dit moment is de regelgeving over medicinale cannabis in Europa totaal versplinterd. Cannabis Europe wil die regelgeving harmoniseren, zodat elke Europeaan legaal toegang heeft tot medicinale cannabis.
Duwen en trekken
De lobby van Cannabis Europe richt zich in de eerste plaats op Europarlementariërs en leden van de Europese Commissie en in mindere mate op de afzonderlijke EU-landen. De werkwijze is samen te vatten als “push and pull”, vertelde Boccinni. “We push politicians and institutions to do more and we pull NGO’s and civil society to ask more.”
Daarbij voorzien ze die civil society, zoals patiëntenorganisaties en artsenverenigingen, van tools en informatie. Een concrete mogelijkheid is een EU burgerinitiatief. Als er een miljoen handtekeningen worden verzameld uit minimaal zeven landen, dan moet de Europese Commissie zo’n initiatief bespreken.
Missie van Cannabis Europe
Legale medicinale cannabis in de hele Europese Unie is al met al een prima business case, met een grote kans op snelle resultaten. Hague Corporate Affairs rekent er op dat voldoende bedrijven en brancheorganisaties bereid zijn om de kosten van het lidmaatschap van Cannabis Europe te betalen. Die kosten zijn stevig en afhankelijk van de omzet. Opsteker: voor niet-commerciële organisaties, zoals de stichting VOC, is het lidmaatschap, in ieder geval in 2019, gratis.
Met de missie die Cannabis Europe heeft geformuleerd kan ik het alleen maar eens zijn:
1. To ensure European patients have fair access to consistent, high-quality, cannabis derived medicines
2. To engage all European stakeholders, including patients, in long-lasting dialogues
3. To promote a better understanding of the medical uses of cannabis through clear, science-based and transparent information
Thuisteelt
Maar ook hier geldt, wat het VOC betreft: geen regulering zonder thuisteelt. Juist voor patiënten kan thuisteelt de beste oplossing zijn. En ook belangrijk: geen monopolies, maar vrije markt-principes met waarborgen die toegang tot de markt garanderen voor zowel kleine als grote bedrijven en telers.