- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Cannabis-historie met Mary Jane Rose (voor Bart de W.)
Mary Jane Rose ergert zich geel en vooral groen aan haar thuisland België, waar nog altijd een nultolerantie ten aanzien van cannabis geldt. Met dank aan (not) Bart de Wever vooral. Die zichzelf een passioneel historicus noemt en dan zijn de rapen dus gaar: een geschiedenisles omtrent cannabis als medicijn die er niet om liegt van Mary Rose! Speciaal maar heus niet alleen bedoeld voor Bart de W. en aanverwante war on drugs-aanhangers…
Zero tolerance tegenover cannabis
Anno 2018 is in België Bart De Wever nog steeds verantwoordelijk voor het onrecht dat nultolerantie heet. Een regelrechte aanslag op onze mensenrechten, waardigheid en ons recht op zelfbeschikking. De Wever staat dan nog niet eens open voor een democratisch eerlijk debat, of laat staan een referendum (dat trouwens nog niet eens toegelaten is in België). Om maar niet te spreken van de duizenden zieke mensen die cannabis als medicijn nemen die hij gewoon negeert en er zelfs criminelen van maakt. Of van de discriminatie en stigmatisatie die hij ons bezorgt door zijn egocentrische visie op cannabis. Met zijn zwart-witte kijk op cannabis is het triest dat één enkele man de macht heeft om ons medicijn te ontnemen.
Dat wij anno 2018 moeten vechten om iets wat een mensenrecht is – namelijk het recht op zelfbeschikking – is intriest. Maar stoppen gaan we er niet mee, dat staat vast. Integendeel; we zullen de war on drugs winnen en het is enkel een kwestie van tijd…
Even opletten nu historicus Bart de Wever!
Bart De Wever, je war on drugs werkt echt niet. In elke samenleving hebben alle burgers de verantwoordelijkheid om de wetten te gehoorzamen, maar tegelijkertijd hebben ook alle burgers de verantwoordelijkheid om onjuiste wetten niet te gehoorzamen. Onderaan deze column staat een link met 60 peer reviewed studies die bewijzen dat cannabis inderdaad een medicijn is.
Bart de Wever is een passionele historicus dat weten we allemaal en bij deze nodig ik hem uit om de interessante geschiedenis van cannabis is in te duiken. Een rijke geschiedenis die verder terug gaat dan de tijd van de Romeinen, een volkje dat trouwens de geneugten van cannabis maar al te goed kende. De geschiedenis van onze levensplant is zo lang en kleurrijk dat ik het beknopt zal houden (onderaan staan de links), anders wordt het een bijbel in plaats van een column. Van grottekeningen tot in de piramides… cannabis wordt al eeuwenlang overal ter wereld gebruikt.
Een korte historie van cannabis als medicijn
2900 v.C. – De Chinese keizer Fu Shi schrijft voor het eerst over cannabis als populair medicijn. Keizer Fu verwees naar Ma, het Chinese woord voor cannabis, erop wijzend dat cannabis een zeer populair geneesmiddel was dat zowel de yin als yang bezat.
2700 v.C. – De Chinese keizer Shen Nung ontdekt de helende eigenschappen van cannabis, evenals die van twee andere pijlers van de Chinese kruidengeneeskunde: ginseng en ephedra. Keizer Shen Nung wordt als de vader van de Chinese geneeskunde beschouwd. Deze keizer wordt vaak afgebeeld gekleed in kruiden en plantenmateriaal, dus de hippe regent droeg al kleding gemaakt van cannabis.
Shen Nung zag Ma als een uniek elixer vanwege zijn mannelijke en vrouwelijke eigenschappen, die direct verband hielden met het concept van yin en yang waarnaar Keizer Fu Shi al verwees. Uiteindelijk ontdekte Shen Nung dat de yin (vrouwelijke) kant van cannabis het meest therapeutisch was en begon hij daarom enkel vrouwelijke gewassen voor zijn medicijnen te kweken. Van de keizer was ook bekend dat hij cannabis accepteerde als betaling voor diensten.
Helaas eindigde Nung’s leven in een tragedie. Hij werd groen en stierf na het testen van giftige kruiden. Had hij zich maar aan cannabis gehouden…
In 1762 kende Virginia zelfs premies toe voor hennepproductie, en legde straffen op aan degenen die het niet produceerde
1213 v.C. – De oude Egyptenaren gebruiken cannabis voor allerlei aandoeningen. Cannabispollen worden gevonden op de mummie van Ramses II, die stierf in 1213 voor Christus. Voorschriften voor cannabis in het oude Egypte omvatten behandeling voor de ogen (glaucoom), ontsteking en verkramping van de baarmoeder.
1000 v.C. – Bhang, een drankje van cannabis en melk, wordt in India als pijnstiller en bij maagproblemen gebruikt. Het eerste gebruik van cannabis in de Indiase geneeskunde was in de ayurveda en dateert wellicht van drieduizend jaar voor Christus.
200 v.C. – In het oude Griekenland wordt cannabis gebruikt als remedie tegen oorpijn, oedeem en ontstekingen.
800-900 – Cannabis wordt door Romeinen en Arabieren gebruikt en toegepast op een breed scala aan kwalen van migraine tot syfilis en als analgeticum en anestheticum.
1538 – Tijdens de Middeleeuwen staat cannabis centraal in het medicijnkastje van elke kruidkundige. William Turner, de naturalist die als de eerste Engelse botanicus wordt beschouwd, prijst het in zijn journaal New Herball, gepubliceerd in 1538.
1611 – De kolonisten van Jamestown brachten de cannabisplant naar Noord-Amerika, en gedurende de koloniale periode was hennepvezel één van de belangrijkste exportproducten. In 1762 kende Virginia zelfs premies toe voor hennepproductie, en legde straffen op aan degenen die het niet produceerde.
1745-1775 George Washington’s dagboek vermeldt dat hij cannabis kweekte op Mount Vernon, zijn plantage. Volgens zijn boeken had hij een bijzondere interesse in het medicinale gebruik van cannabis, en verscheidene van zijn dagboekvermeldingen geven aan dat hij inderdaad cannabis teelde met een hoog THC-gehalte .
1799 – Napoleon valt Egypte binnen met troepen die een wetenschappelijk expeditieteam omvatten. Naast het ontdekken van de Rosetta Stone brengt het team cannabis terug naar Frankrijk. De cannabis wordt in Europa onderzocht op zijn pijnstillende en kalmerende effecten en wordt algemener aanvaard in de westerse geneeskunde.
1840 – Cannabis wordt in de Britse geneeskunde door Dr. William O’Shaughnessy geïntroduceerd, een legerchirurg die in India had gediend. In de Victoriaanse tijd wordt cannabis veel gebruikt voor verschillende aandoeningen waaronder: spierspasmen, menstruatiekrampen, reuma, convulsies van tetanus, rabiës en epilepsie. Het wordt ook gebruikt om samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de bevalling te bevorderen en als een middel om slaap te induceren.
Het is geen geheim dat koningin Victoria cannabis gebruikte tegen menstruatiepijn. Sir Robert Russell, vele jaren haar persoonlijke arts, schreef uitgebreid over cannabis en beval het aan bij o.a. menstruatiekrampen.
1850 – Cannabis heeft zijn weg gevonden naar de Amerikaanse Pharmacopeia, die cannabis opsomde als behandeling voor tal van aandoeningen, waaronder neuralgie, tetanus, tyfus, cholera, hondsdolheid en dysenterie. Gepatenteerde tincturen werden toen massaal verkocht.
1936 – Nieuwe medicijnen verdringen cannabis als behandeling voor pijn… Tegen het einde van 1936 hadden alle 50 staten in Amerika wetten aangenomen om cannabis te reguleren, maar de aspirine, morfine en andere opium-afgeleiden deden hun intrede … Eureka. ‘Reefer Madness’ begon zijn leven als een moraalfilm getiteld ‘Tell Your Children’. Het werd gefinancierd door een kleine kerkgroep en was bedoeld om elke ouder bang te maken… pure propaganda dus.
1942 – Cannabis wordt uit de VS Pharmacopeia verwijderd, waardoor het zijn mantel van therapeutische legitimiteit verliest.
1964 – Dr. Raphael Mechoulam, hoogleraar medicinale chemie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, is de eerste die delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) identificeert en hij is ook de eerste die THC synthetiseert.
1971 – President Nixon verklaart de War on Drugs.
1976 – Nederland decriminaliseert cannabis. De coffeeshops worden geboren.
1990 – Miles Herkenham, senior investigator bij het National Institute of Mental Health en zijn onderzoeksteam ontdekken het cannabinoïde receptor-systeem, ofwel het endocannabinoïden-systeem (ECS).
1992 – Wetenschappers ontdekken de eerste endocannabinoïde: anandamide.
2018 – 29 staten in Amerika genieten al van legalisatie en wereldwijd hebben Portugal, Uruguay, Israël, Canada en Mexico hen al gevolgd, in Catalonië is cannabis ook legaal. In vele andere landen is cannabis genormaliseerd.
Maar in België gaat de drugs on war nog verder, zonder ons een kans ter verdediging te geven -inhumaan gewoon. Zero tolerance is een onrechte en dictatoriale wet die nodig moet veranderen!
Remember gifts of nature are there to be enjoyed not abused – Mary jane Rose