(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vanaf de allereerste week van het bestaan van CNNBS – de eerste drie jaar nog als RollingStoned – is Derrick Bergman onze vaste columnist. Wat je nu leest is alweer zijn 549ste bijdrage! Vanzelfsprekend was hij er dus het hele Plenty 420 Weekend  bij in Amsterdam. In de vroege zaterdagnacht hield hij een bevlogen speech in Akhnaton, en moet jij eens raden waar die over ging?

Speech van VOC voorzitter en CNNBS columnist Derrick Bergman tijdens Plenty 420 in Akhnaton, Amsterdam, 19/20 april 2025

Beste cannabisliefhebbers, thuiskwekers, hasjrokers, dabbers, vapers, vipers, edible snoepers, budtenders, rasta’s, activisten en ganja queens..

Mijn naam is Derrick Bergman, ik schrijf sinds de vorige eeuw over cannabis en ik ben voorzitter van het VOC, het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod.

Ik wil mijn kameraden en strijdmakkers Joop en Sanne en Shambalion Soundsystem bedanken voor het organiseren van dit Plenty 420 feest vandaag én morgen bij De VerbroederIJ.

Het bij elkaar komen en samen genieten van de plant is één van de dingen die onze cannabiscultuur zo mooi maakt. Cannabis is de grote verbinder, de vredesstichter, de kalmeerder.

Nooit weg in deze tijden van polarisatie, oorlog en populisme.

Wietexperiment

Eerder deze maand haalde Nederland weer eens het wereldnieuws met ons cannabisbeleid. Op 7 april ging in de tien gemeenten die aan het wietexperiment meedoen de experimenteerfase in.

Dat betekent dat de ongeveer tachtig coffeeshops in deze gemeenten sindsdien alleen nog cannabis mogen verkopen die is geproduceerd door de aangewezen telers in het experiment.

Op het laatste moment lukte het de coffeeshops om nog twee maanden langer buitenlandse hasj te mogen verkopen, tot 10 juni.

Zeven van de tien aangewezen telers leveren inmiddels aan de coffeeshops en de kwaliteit van hun wiet is verrassend goed. Met de hasj is het genuanceerder.

Liever hasj uit Marokko

Vorige week presenteerde Q-Farms uit Veendam prachtige ice-o-lator en live rosin. Maar wie zweert bij traditionele Marok zal moeten wennen aan deze moderne extracten. Die zijn niet slechter of beter, maar vooral anders.

Veel experiment coffeeshops vrezen dat een deel van hun klanten weg zal lopen als de Marok en andere import hasj straks van het menu af moeten.

Zij pleiten voor het betrekken van legaal geproduceerde Marokkaanse hasj bij het experiment.

Een prima idee. In 2021 reguleerde Marokko cannabis voor industriële, medische en wetenschappelijke doeleinden. Ons wietexperiment lijkt mij zo’n wetenschappelijk doel.

Het zou toch geweldig zijn als het eerste kabinet met de PVV er in zou regelen dat wij legaal Marok kunnen gaan importeren?

Stap in de goede richting

Met het VOC hebben we het wietexperiment altijd beschouwd als very little, very late. Maar ook als een stap in de goede richting, nadat ons cannabisbeleid decennia lang alleen maar strenger en dommer werd.

Nu het experiment loopt is het belangrijk om de politiek op tijd te vertellen wat er anders en beter moet. Voor het VOC is dat nu al duidelijk. Meer telers, ook kleintjes, minder regels en meer rechten voor de consument.

Want nog steeds hebben wij alleen het recht om cannabis te gebruiken, niet om het te bezitten of zelf te kweken. Bezit en teelt zijn nog steeds formeel verboden.

Uit je huis gezet

Dat geldt zelfs voor de wiet en de hasj in het wietexperiment. Oom agent mag elke hoeveelheid op elk moment afpakken.

Woningbouwverenigingen en burgemeesters kunnen elke thuisteler uit huis zetten, ongeacht het aantal planten. Dat gebeurt soms zelfs voor één plant.

De wietplant is niet het probleem

En wist je dat je rijbewijs na een speekseltest kan worden afgepakt, ook al ben je niet meer onder invloed van cannabis?

Het VOC voert hier al jaren campagne over. Kom langs bij de VOC stand voor een flyer en meer uitleg.

Bij de VOC stand kun je ook je wiet en hasj bekijken onder onze microscoop, je vindt er ons meest recente bidbook en nog veel meer.

Zolang het nodig is, zal het VOC blijven strijden voor de bevrijding van cannabis. Want niet de plant is het probleem, maar het verbod.

[tekst en foto’s: Derrick Bergman / Gonzo Media]
(advertentie)