(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Slecht nieuws uit Malta vorige week: het eerste hoofd van de nationale cannabis autoriteit, Mariella Dimech, is ontslagen. De legalisering op Malta, het eerste EU land dat deze stap heeft gezet, belandt daarmee in zwaar weer. 

Dimech wordt al na 10 maanden de laan uitgestuurd

Eind september schreef ik een column over het bezoek van Mariella Dimech (zie openingsfoto) aan Nederland. Ze was ook een middag te gast op het VOC-kantoor in Eindhoven en we bezochten samen coffeeshop PINK om met eigenares Lisa Lankes te praten over cannabisbeleid en de praktijk van de coffeeshop.

De ontmoeting gaf me goede hoop voor de toekomst van het beleid op Malta, ook al is dat nu nog zeer restrictief en onnodig beperkend. Dimech zag de gebreken in de wetgeving ook en benadrukte dat zij de wet niet heeft gemaakt. Haar taak was de uitvoering en advisering over aanpassingen. Was, want op 11 november kwam het nieuws dat Dimech uit haar functie is gezet, na slechts tien maanden.

Industrie heeft de touwtjes nu al in handen

Tegen Malta Today verklaarde Dimech dat ze in die tien maanden geen functionerend kantoor heeft gehad, geen budget en ‘een politieke strategie en een besluitvorming strategie waarmee ik het oneens was’. Ze hoopt dat bij de uitvoering van de legalisering ‘de eerste prioriteit niet financieel gewin van een paar mensen is, boven het algemeen belang en het weefsel van onze samenleving’.

ReLeaf Malta, de stichting die een sleutelrol speelt bij de verandering van de strenge anti-cannabis wet naar legalisering, is geschokt door het ontslag van Dimech. ‘Het is nu volstrekt duidelijk dat de industrie de beleidsmakers al in haar greep heeft’, meldt de organisatie in een eerste reactie, ‘en een mensenrechten benadering om wil vormen tot een commercieel model voor enkelen’.

Niet-commerciële karakter dreigt nu te verdwijnen

In de wet is sprake van legale thuisteelt van maximaal vier planten per huishouden en cannabisverkoop door niet-commerciële cannabis social clubs. ReLeaf Malta verwacht dat het niet-commerciële karakter nu verdwijnt. In hun verklaring schrijven ze: ‘Je vraagt je af hoe we de negatieve effecten van een door winst gedreven illegale markt serieus kunnen bestrijden als die nu wordt vervangen door een evenzeer door winst gedreven markt, gerund door een paar vrienden op hoge posities.’

De organisatie bedankt Dimech voor haar werk, met name omdat ze ‘de eerste persoon in Malta is die echt naar de cannabisgemeenschap heeft geluisterd en ons welzijn boven financieel voordeel stelde’. Dimech’s opvolger Leonid McKay werkte net als zij voor Caritas, een kerkelijke organisatie die onder meer afkickklinieken runt. Maar hun opvattingen over cannabis verschillen nogal.

Het nieuwe hoofd van de nationale cannabis autoriteit Leonid McKay is bepaald geen vriend van de plant te noemen…

Ook op Malta is de strijd dus nog lang niet gestreden

McKay noemde cannabisgebruik eerder ‘een teken van zwakte’ en ‘een zonde’. ReLeaf Malta keurde zijn benoeming direct en in felle bewoordingen af. McKay heeft ‘de stem van mensen die cannabis gebruiken in zijn jaren bij Caritas ontmenselijkt en ons bestempeld als zieke patiënten die behandeling nodig hebben’, aldus een tweet. De activisten zijn woest over de benoeming, die ze als een grote bedreiging voor de legalisering zien.

Het hoofd van de cannabis autoriteit moet iemand zijn die cannabisconsumenten beschouwt als deskundige, gelijkwaardige en gerespecteerde partners. Dimech was zo iemand, haar opvolger niet. ReLeaf Malta roept de regering op om McKay’s benoeming te herzien en heldere informatie te geven over de regels voor cannabis social clubs, het vergunningenproces en een realistische tijdlijn.

De strijd is dus nog lang niet gestreden op Malta. En dat geldt ook voor Duitsland, Luxemburg en ons eigen land. De inzet en druk van organisaties als ReLeaf Malta en de stichting VOC blijven hard nodig om het cannabisverbod echt klein te krijgen.

(advertentie)