- Kijk, dit oogstten ze in het buitenwietland dit jaar
- Bubba Diesel wordt witter en witter …maar niet veel dikker…
- Start echte wietproef bekend, geen landelijke legalisatie in jaren 20
- Interview: Kim over Valenveras en de NeoSpectra NIR cannabis scanner
- Zes redenen waarom wiettoppen niet hard worden
- Johan van Laarhoven doet één keer zijn verhaal (en eist miljoenen van staat)
Cannabis-lunchen met Mossy, Soma, Mila én Sam The Skunkman
Eerder schreef ik op deze plaats over The Grand History of Cannabis: The Dutch, een kunstwerk van Mossy Giant met een bijbehorend boek over de geschiedenis van cannabis in Nederland. Het boek is geschreven door Stefan van Swieten van cannabis social club La Crème Gràcia in Barcelona, ik heb de eindredactie gedaan en geholpen met de research.
Mossy’s titanenklus in Nederland te zien
Op 30 november werd het werk, aangevuld met meer moois van Mossy, voor het eerst tentoongesteld in Nederland, bij coffeeshop De Kade in Amsterdam. De avond van de première was net als in Barcelona afgelopen maart onvergetelijk.
Stefan was overgekomen uit Barcelona, Mossy was er zelf natuurlijk en er waren meerdere personen die in het boek terug komen. Soma bijvoorbeeld en Simon Smit van Serious Seeds. De shop was overvol, de wiet smaakte goed en de uren vlogen voorbij.
Lunch met levende cannabis legendes
Een paar dagen later belde Mossy me. Hij had een boodschap gekregen van David Watson, alias Sam the Skunkman. Waarom was hij niet uitgenodigd voor het feestje in De Kade? Mossy verontschuldigde zich en regelde een lunchbijeenkomst bij De Kade; Stefan kon er nog net bij zijn voordat hij terug vloog naar Barcelona.
En zo zat het TGHOC cannabis team – Stefan, Mossy en ik – afgelopen zaterdag rond de tafel met Sam the Skunkman en nog twee levende legenden: Hash Queen Mila Jansen en Soma. Ik had Sam/David één keer eerder kort ontmoet, tijdens de laatste editie van Cannabis Bevrijdingsdag, in 2018. Toen hadden we maar een paar minuten, nu ruim twee uur.
Sleutelrol in de Nederwiet revolutie
Voor de mensen die Watson niet kennen; hij creëerde de Skunk #1 en richtte de eerste cannabiszadenbank uit de moderne geschiedenis op: Sacred Seeds. Na een eerste bezoek een jaar eerder, verhuisde hij in 1985 naar Nederland en speelde een sleutelrol in de Nederwiet revolutie. Weinig mensen hebben zo’n impact gehad op de wereldwijde cannabiscultuur!
Omdat hij in de jaren negentig de eerste Nederlandse vergunning voor onderzoek naar medicinale cannabis kreeg met zijn bedrijf Hortapharm, heeft Watson zich nooit herkenbaar laten fotograferen. Hij had twee persona, vertelde hij in De Kade: hij was Sam the Skunkman én David Watson van Hortapharm. Die moesten van elkaar gescheiden blijven.
Afghaanse hubbly bubbly waterpijp
In The Grand History of Cannabis: The Dutch is Watson twee keer te zien, beide keren met een stinkdier op de plaats van zijn gezicht. Het was geweldig om dit cannabis icoon het hemd van het lijf te kunnen vragen. En het was ontroerend om hem samen met Mila en Soma te zien, terwijl ze herinneringen ophaalden en we met zijn allen lekker high werden.
Ik maakte ook kennis met David’s vrouw. Samen reisden ze in de jaren zeventig door Azië en ze woonden vijf maanden in Marokko. Trots vertelde David hoe zij de enorme Afghaanse hubbly bubbly waterpijp kon aansteken en gebruiken, zonder knock-out te gaan. Hun gastheren wisten niet wat ze zagen.
Hasj maken van kief
De ene na de andere prachtige anekdote vloog over de tafel. Over hoe David in 1977 zijn boezemvriend Robert C. Clarke leerde kennen, een Amerikaanse agronoom en etnobotanist, gespecialiseerd in de studie van de cannabisplant.
En hoe hij samen met zijn vrouw in Marokko de man wist op te sporen die als eerste aan de Marokkanen leerde hoe je hasj moet maken van kief. Het was een Tunesiër en hij heette Abdul.
Mila’s dochter maakte een paar foto’s van dit illustere gezelschap, maar uiteraard geen één waar Watson herkenbaar op staat. Voorlopig blijft hij de man zonder gezicht. Al zou het kunnen dat daar in de toekomst verandering in komt. Hoe dat zit, vertel ik wellicht in een volgende column…
(advertentie)