- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wat te doen met trim? #1: Maken en bewaren
Nu de zomer op zijn einde loopt, bereiden we ons op CNNBS alvast voor op de oogst. Dus staat er bij jou ook nog het een en ander te bloeien, lees dan eerst even dit artikel. Cannabis growshop Plantarium vertelt je namelijk precies hoe je niets van je wietplanten verspilt, en de beste trim (knipafval) verzamelt waar je nog van alles van kunt maken!
Het einde van het buitenwietseizoen nadert, en de tijd om voorbereidingen voor de oogst te treffen is aangebroken. Zorg daarom voor een scherpe schaar, een opvangbak, een droognet of zelfs een complete droogset. Vergeet ook niet een paar handschoentjes om schoon te werken en bestel eventueel een Neutralizer als je bang bent dat het knippen geuroverlast veroorzaakt.
Ligt alles klaar, dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! Na meerdere uren knippen mag het resultaat er wezen, en ben je hopelijk minimaal schimmel tegengekomen. Uiteraard heb je het kleine knipafval gescheiden van de toppen die je gaat drogen. Slim, want je kunt er vele dingen mee doen, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos… In de komende artikelen gaan wij je vertellen over het nut van knipafval oftewel trim. Je leert diverse nieuwe bestemming voor je trim, welke producten je ervan kunt maken en hoe je het geknipte materiaal het beste bewaart.
Drie soorten restmateriaal
Bij Plantarium vinden we het eigenlijk heel raar dat het materiaal nog steeds knipafval genoemd wordt. Alsof het groene, klein geknipte spul iets is dat je weg moet gooien!? Het tegendeel is waar en daar ga je in de komende Plantarium-artikelen achter komen. Daarom noemen we het vanaf nu trim en geen knipafval.
In een later artikel zullen we vertellen we je allemaal met trim kunt doen. Maar laten we nu beginnen bij de basis. Het is namelijk belangrijk dat je begrijpt wat kwalitatieve trim is, welke delen van de plant je voor andere zaken kunt gebruiken en welke plantendelen beter op de composthoop kunnen belanden. We onderscheiden drie soorten restmateriaal.
#1: Stammen, takken & wortels
Niet per se makkelijk te verwerken, maar het kan. Van de stammen en takken kun je namelijk prima een kop thee zetten! Droog dan een flinke hoeveelheid takken en maak deze kleiner, zodat ze in je theepot passen. Dat kan een bittere smaak hebben, maar wat gember doet wonderen.
De wortels lenen zich voor een bijzonder goed voor een zalf. Want wist je dat mensen al eeuwenlang zalf maken van de cannabisplant? Het vereist wel wat werk, want je dient de wortels schoon te spoelen met water. Daarna moeten de wortels fijngemalen worden, om een aantal dagen te pruttelen in een pan met water en kokosolie. Dat is wat werk, maar je hebt wel voor een geruime tijd een perfecte zalf voor allerlei toepassingen. Op Mediwietsite vind je een goed recept voor deze wiet-wortelzalf.
#2: Bladeren zonder trichomen
Denk dan aan de grote schutbladeren of het blad onderin de plant. Deze bladeren bevatten geen tot zeer weinig kristallen, en dus ook nauwelijks cannabinoïden en terpenen. Deze bladeren kun je wel prima gebruiken voor cannabis smoothies en edibles want ze zijn zeer gezond! Het is te vergelijken met bittere rucola sla, maar bevat veel meer bladgroen en gezonde stoffen.
Vries het blad na het knippen direct in, hierdoor blijft het bladgroen namelijk goed behouden. Vervolgens pak je de hoeveelheid uit de vriezer die je nodig hebt voor in je blender.
Het is natuurlijk logisch dat je dit materiaal niet gebruikt voor je extracties, want extraheren betekent juist trichomen van plantmateriaal scheiden. En aangezien dit materiaal maar weinig trichomen bevat, valt er ook niet zoveel te scheiden.
#3: De waardevolle trim
Hieronder valt al het materiaal wat een ruime hoeveelheid trichomen bevat. Uiteraard de kleine suikerblaadjes die je uit de top knipt, maar ook groter blad waar kristallen op te zien zijn. Je kunt er ook voor kiezen om kleine fluffy topjes aan je trim toe te voegen. Hierdoor verhoog je de kwaliteit van je zakje trim aanzienlijk. Het is namelijk zo dat een wiettop altijd meer trichomen per vierkante millimeter bevat dan een blad. Tevens is de rijping verder gevorderd. Het betekent dat een trichoom op een wiettop een hogere concentratie cannabinoïden en terpenen bevat. Het toevoegen van fluffy topjes aan je trim scheelt je daarnaast ook weer wat knipwerk…
Vuistregel: hoe hoger de concentratie trichomen, hoe kwalitatiever de trim. In andere woorden: je wil zoveel mogelijk kristallen op zo min mogelijk plantmateriaal. Daarbij geldt ook: hoe kwalitatiever de trim, hoe beter je het product dat je ervan gaat maken. Je kunt met andere woorden geen hoogwaardige full melt dry sift hasj maken van slechte kwaliteit trim.
Hoe bewaar je de trim?
Nogmaals: zorg ervoor dat je de kleine blaadjes, fluffy topjes en al het kristalrijke materiaal opvangt tijdens het knippen. Stop het opgevangen materiaal vervolgens in een gripzak (diepvrieszakken zijn uitstekend) en leg deze in de vriezer.
Het invriezen heeft meerdere redenen. Ten eerste blijft het complete terpeen- en cannabinoïden-profiel bewaard. Dat wordt live resin genoemd. Normaliter is het namelijk zo dat als je een wietplant droogt, er veel terpenen in het proces verdampen. Je verliest letterlijk smaakstoffen. Ook vinden er wat veranderingen in cannabinoïden plaats. Op zich helemaal niet erg natuurlijk, want drogen is essentieel om je cannabis te roken of te verdampen. Met het drogen wordt namelijk ook een deel van het chlorofyl (bladgroen) afgebroken, die juist voor een hooi-achtige, zware smaak zorgt in je keel. En ja, uiteraard maakt de droogmethode daarbij ook verschil. Daar kun je in dit artikel meer over lezen.
Nóg een voordeel van invriezen…
…is dat ook al het vocht in de top en het plantmateriaal bevriest. En als jij dan op een later moment een zakje met bevroren trim uit de vriezer haalt om hasj van te maken, dan is het plantmateriaal veel minder breekbaar. Droge trim is daarentegen wel broos en zal dus ook makkelijk in je hasj terecht komen, met groene kief als gevolg. Maar omdat vers ingevroren materiaal niet uitgedroogd is, blijft het flexibel en komt er dus ook minder plantmateriaal in je hasj terecht. De kwaliteit van hasj van bevroren trim is daardoor vaak veel beter dan die van gedroogd materiaal. Het maakt hierbij niet uit of je nou droog zeeft met een dry sift screen, of ice-o-lator maakt in een Bubbleator.
Nu je weet je hoe je al het kleine, trichoomrijke spul bewaart kun je misschien vast je vriezer vullen. In de tussentijd bereiden wij dan de volgende artikelen voor. Daarin gaan we onder meer in op verschillende technieken en mogelijkheden.
Kun je niet wachten, kom dan eens langs in onze winkel. Struin rond op onze webshop, stuur ons een email of pak de telefoon (+31 (0)24 – 3888 408). Je bent altijd welkom! Daarbij geven we je ook graag advies over de binnenkweek en denken we natuurlijk met je mee. Dat doen we al 25 jaar!