- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet!
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
- Zes nuttige toepassingen voor je cannabis knipafval (trim)
- Ook in cannabisland is het Black Friday: sla je slag!
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#13)
- Naar het zuiden des lands voor een verse Sweet Tini
Cannabisbranche Thailand lijdt onder illegale import wiet uit VS
Een jaar geleden legaliseerde Thailand cannabis, met als een belangrijk doel dat de lokale bevolking dan zou kunnen profiteren van het verbouwen van wiet. Ofwel, legalisatie zou goed zijn voor de economie van Thailand. Maar nu klagen de Thai dat zij lijden onder de import van Amerikaanse wiet, die ver onder de prijs van de eigen cannabis op de markt wordt gedumpt.
Overtollig aanbod uit VS vindt zijn weg naar Thailand
‘Thailand legalized marijuana for the economic benefit. But now Thai growers say they are being undercut by illegal US imports‘, kopte de website Insider zondag. Een jaar nadat Thailand cannabis uit het strafrecht heeft gehaald met de belofte van een economisch succes, zeggen Thaise wietkwekers en verkopers dat ze worden ‘onderboden’ door illegale import uit de Verenigde Staten. ‘De overtollige Amerikaanse handel wordt verkocht voor een fractie van de prijs van zelfgekweekte toppen’, lezen we.
Thailand schrapte cannabis van de lijst van verboden verdovende middelen in juni 2022, na een spraakmakende campagne van minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul om van het koninkrijk een wereldwijde hub voor cannabis te maken. Officieel alleen voor medische doeleinden, maar dat is in de praktijk een wassen neus, aangezien de op toeristen gerichte coffeeshops als paddenstoelen uit de grond schieten.
Buitenlanders spelen in op ontbrekende wetgeving
Eén van de oorzaken waarom het allemaal nog niet heel soepel verloopt in Thailand, is dat het parlement de langverwachte cannabiswet nog steeds moet goedkeuren, waardoor het regelgevende kader voor de industrie onduidelijk blijft.
Lokale bedrijven zeggen dat buitenlands geld nu ‘het gat’ vult, waarbij veel cannabiscafé’s in het hele land goedkope wiet verkopen die illegaal uit de VS is geïmporteerd.
Buitenlandse makelaars – je zou ze ook drugsdealers kunnen noemen, haha – benaderen lokale coffeeshops om goedkope, gesmokkelde wiet te verkopen. Daarover wordt uiteraard geen belasting betaald en vervolgens worden de toppen verkocht voor twee tot vijf keer de oorspronkelijke prijs, aldus lokale cannabisondernemers.
Wietsmokkel in meubels en containers met fruit of groenten
“Een fatsoenlijke lokaal gekweekte soort kost 300 baht (ruim 8 euro, red.) per gram, maar geïmporteerde wiet kost slechts 150-180 baht (4,30 tot 4,90 euro, red.) per gram,” zegt Prajya Aura-ek, ondernemer met meerdere gelicentieerde coffeeshops in Bangkok, tegen nieuwszender Al Jazeera.
“Elke dag komen er dealers, zowel Thais als van andere nationaliteiten – dit is absoluut een multinationale business – onze winkels binnen om ons geïmporteerde wiet te verkopen. Maar we wijzen ze allemaal af.” Prajya zegt dat de importeurs hem hebben verteld dat het product wordt gesmokkeld in meubels en fruit- of groentecontainers, “zodat ze bij het scannen door de douane niet kunnen zien dat het wiet is”.
Volgens de Thaise wet is recreatief cannabisgebruik in theorie nog steeds illegaal. De handhaving is echter fragmentarisch en cannabiswinkels en -kraampjes zijn te vinden op praktisch elke straathoek in de grote steden van Thailand.
Ook Thaise cannabisconsument focust vooral op THC
Terwijl toeristen Thailand binnenstromen om te genieten van recreatief cannabisgebruik, maakt Prajya zich zorgen dat Thaise bedrijven de groeiende vraag mislopen. “Uiteindelijk geven mijn klanten meer om het THC-gehalte dan om de herkomst van de wiet”, zegt hij. En we weten allemaal dat met name de Amerikaanse strains veelal THC-knallers zijn, zeker ten opzichte van de lokale Thaise wietsoortjes.
De Bhumjaithai Partij, aanjager en voorstander is van decriminalisering, geeft corrupte ambtenaren de schuld van de stroom illegale importen. “Er bestaat al een wet om illegale import aan te pakken, maar de mensen die de leiding moeten hebben – landbouwambtenaren en douaniers – zien niet toe op de naleving ervan.”
Aldus Supachai Jaisamutr, lid van de Bhumjaithai Party die de drugshervormingen leidt. “Maar op lange termijn moeten we die Cannabiswet aannemen, zodat er een specifieke wet komt om deze specifieke kwestie van wietsmokkel aan te pakken.”
Illegale import en corrupte ambtenaren
Supachai merkt op dat de Thaise Kamers van Koophandel schatten dat de cannabisindustrie vorig jaar ongeveer 40 miljard baht (1,1 miljard euro) opbracht voor de lokale economie. “Maar ik denk eerlijk gezegd dat het eerder in de honderden miljarden baht loopt,” voegt hij eraan toe.
Maar voor veel lokale spelers die concurreren met buitenlands geld, zijn de economische voordelen moeilijk te zien. Een ervaren wietteler die vorig jaar legaal ondernemer is geworden, zei dat hij zwaar heeft geïnvesteerd in het maken van zijn eigen grond en meststof, om er vervolgens achter te komen dat zijn cannabis te duur is voor een markt vol goedkope importproducten.
“Maar de Thaise markt is overspoeld met goedkope illegale import met de hulp van corrupte Thaise ambtenaren. De vraag naar geïmporteerde toppen is nu zo groot”, zegt de nieuwbakken legale wietteler.
Ook Nederlanders verzieken het voor de Thai
Cannabisactivist Chokwan Chopaka geeft ook ons land een sneer. Tegen Al Jazeera zegt zij: “De grote beloften van de Bhumjathai Partij zijn voorspelbaar mislukt, met groot geld uit de VS, Nederland en Canada dat de hoop op een bloeiende binnenlandse industrie de grond in boort.”
“Helaas zijn corruptie en nepotisme vaak de obstakels”, vertelt Chokwan. “Het is heel triest om te zien dat de mensen voor wie het bedoeld is, niet op de markt kunnen komen”, voegt ze eraan toe.
De teleurstelling wordt nog eens verergerd door de invallen in straatkramen. Die raken de onderkant van de voedselketen en niet de grote spelers die de markt hebben verstoord, vindt Squidroll Record. “Veel winkels zijn nu in buitenlandse handen, waardoor degenen zonder toegang tot kapitaal op de stoepen moeten verkopen,” zegt hij. “Het blijkt gewoon weer een strijd te zijn tussen hebzuchtige mannen.”