- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
CannaTommy’s RDWC bloei- en bubbleverslag
Nu de scholen weer begonnen zijn is ook CannaTommy weer terug om je de nodige kweekkennis bij te brengen. Zijn nieuwe RDWC-systeem heeft de afgelopen weken trouwens ook niet stilgestaan, en staat inmiddels vol met toppen. Automatiseren (en bubbelen) maakt niet alleen zijn eigen leven een stuk gemakkelijker, maar dat van zijn geliefde dames duidelijk ook.
Hallo kweekvrienden, de vakantieperiode is voorbij, en het is alweer vier weken geleden sinds mijn laatste kweekverslag. Ik had mijn nieuwe RDWC-systeem toen net een paar weken in gebruik genomen. En aangezien wietplanten op hydro heel erg hard gaan, kan ik jullie nu trots mijn bloemen laten zien!
Persoonlijke scrogrekken
Inmiddels zijn alle planten voorzien van een persoonlijk (tja, zijn planten eigenlijk wel personen te noemen? Ik vind van wel, en noem ze toch al steeds dames) in hoogte verstelbaar scrogrek. In de tent doen vier verschillende dames het dan wel met een allround sappie, maar zo heb ik in ieder geval toch wat voor ze gepersonaliseerd. Hier lees je dan ook hoe belangrijk een dagelijkse dosis positieve aandacht voor je dames is; steek er wat van op.
Drie weken onderweg
Ik kijk er al een tijdje naar uit: een groene oase die past bij mijn razendsnelle metabolisme. Ik kan niet wachten tot deze fijne portie levenskwaliteit straks veilig in de potten zit! Vandaag zijn er drie weken zichtbare bloei voorbij. Ik ben begonnen met tellen na twee weken op het 12/12-lichtschema.
Ik ben blij dat ik deze ronde (net als mijn allereerste hydroronde ooit) weer kweek op de hydrovoeding van Plagron. Dit maakt het voor mij als medicinaal kweker erg makkelijk om het voedingswater te bereiden en verversen. Tot nu toe zijn mijn planten erg blij met Plagron’s Hydro A&B (naast wat Plagron Calmag Pro omdat ik omgekeerd osmose water gebruik). Vanaf vandaag krijgen de dames naast de basisvoeding ook Plagron Green Sensation. Daarmee hebben ze alle bouwstenen voor een uitbundige bloei met slechts een paar flessen voeding.
Ik begrijp dat mensen kunnen schrikken van het sjouwen met water bij kweken op hydro, maar dat is nergens voor nodig. Daar zijn slangen en pompen immers voor uitgevonden.
Rotproblemen
Problemen haha, die worden misschien wel het beste gelezen en daarom deel ik ze ook. Je kunt er namelijk maar beter hier over lezen dan zelf je planten verprutsen 😉✌️ Het gaat bij mij dan ook niet altijd zonder horten of stoten, maar het hoort er denk ik wel bij tijdens de eerste ronde met een nieuwe set-up. Soms heb je wat collateral damage maar gelukkig was de schade te overzien en heb ik er weer wat van geleerd.
Het langste fenotype van Tropical Tangie (voorheen rechts achter in de kast) kampte met problemen, en om haar zussen veilig te stellen heb ik het zekere voor het onzekere genomen. Ik weet het niet 100% zeker maar het lijkt op hele vroege toprot. Wat normaal als een stevige groene bloem voelt, had bruine verkleuringen en viel bij aanraking uit elkaar. Ik vermoed dat het door een gebrek aan wind gekomen is, en heb beide kweekruimtes uitgerust met een grote ventilator vanaf het plafond.
Omdat het zonde zou zijn om deze plek onbenut te laten, heeft Lemon OG van de Super Sativa Seed Club haar plaats in mogen nemen. Deze mocht eerder naar buiten verkassen, maar nu (na een grondige dubbele inspectie) is ze weer terug in de G-tools Wing 1200. Ik vind het een prachtig gezicht: de planten in verschillende fasen bij elkaar (perpetual grow).
Maar het is natuurlijk niet ideaal, omdat het voedingsrecept net was aangepast aan de dames die al 5 weken op het 12/12 lichtschema draaien. Ik denk echter dat het wel goed komt, en als de rest rijp is mag ze nog even afbloeien in mijn Dokter groen Special. Ik kweek niet volgens een blauwdruk maar probeer het flexibel te houden. En dat houdt het ook spannend.
Aanvoelen voor automatiseren
Eindelijk was het zover om het top-off reservoir met vlotter aan te sluiten. Er hoeft alleen nog maar een slang op gezet te worden en dan draait het nog een stukje onafhankelijker. Samen met een pH-controller en koeler ben ik ervan verzekerd dat de conditie van het voedingswater perfect blijft. Het maakt voor mijn planten niet meer uit hoe mijn onvoorspelbare dagen eruit zien.
Natuurlijk zijn planten geen robots en is het niet makkelijk om je kweek eventjes snel te automatiseren. Ik probeer mijn hoofd open te houden en iedere ronde weer wat op te steken. Soms is het goed om helemaal terug te gaan naar de basis, en aan te voelen wat de plant wil (en daarop bij te stellen).
Te veel veranderingen in één keer brengen ook onvoorspelbaarheid en risico’s met zich mee. Om wat meer gevoel bij het nieuwe systeem en de planten te krijgen, heb ik besloten deze ronde nog handmatig water bij te vullen. Maar al doe je dat een week niet, dan redden de dames zich ook prima heb ik gemerkt. In 9 dagen hebben ze ongeveer 120-130 liter water gedronken en de EC-waarde bleef netjes op peil. Het RDWC-systeem heeft een groot volume en blijft tot nu toe erg stabiel draaien bij wekelijks 50% verversen.
Temperatuurstress is verleden tijd
Eigenlijk ben ik een hele gelukkige thuiskweker; een klein roestspatje hier en daar schrik ik niet zo van met zoveel verschillende vrouwen in hetzelfde systeem. Wat ruimte voor verbetering is goed om te houden, toch? Ik kan er echt van genieten om op het Min/Max knopje van de thermo-hygrometers te drukken. Ik heb deze waardes namelijk nog nooit zo lekker dicht op elkaar gehad.
De kast gaf zojuist een Max van aan 26 C°/62% en een Min van 23,5 C°/59%. En de tent een Max van 24 C°/65% en een Min van 22 C°/59%. Daarmee schommelt de VPD ongeveer tussen de 1,2 en 1,4. En dat is exact zoals de Plagron servicedesk mij adviseerde. Ik wil niet opscheppen, maar ben hier wel zo blij mee als een klein kind natuurlijk. 😃
Bubble cloner of sproeier?
In het vorige verslag liet ik jullie mijn (wat slordige) testje zien van een DIY bubble cloner. Voor hoe weinig ik er naar omgekeken heb viel het resultaat me zeker niet tegen. Ongeveer 25% is geworteld. De 4 stekken staan nu buiten in een rootpouch om te testen of ze mooi groen blijven op verrijkte, hergebruikte aarde met Bokashi (van bio keukenafval).
Eigenlijk was dit maar een testje on-the-side, maar het gaf alleen maar meer nieuwe ideeën! We zien meteen de kracht van de cannabiscommunity: ik kwam met twee andere growers in contact die mij flink shockeerden met echte wortelporno foto’s. Forbidden_grower en Anodyne Growz tipten mij dat een aeroponic cloner (in combinatie met het juiste sappie) dat geweldige resultaat al kan geven. Dus niet met de stam onder water in bubbelend (voedings)water maar in de lucht hangend waar sproeiers er voedingswater tegenaan spuiten.
Voor mijn bubblecloner heb ik niet de meest degelijke bak gebruikt, maar nu heb ik de tip gekregen om een stevigere Euronorm bak te gebruiken. Ik ben dus weer aan het hobbyen en bij deze alvast een kleine sneakpeak. Eigenlijk is iedere clone collar die ik zag een rondje en daarom maak ik ze vierkant! 💪 Ik ben soms eigenwijs en denk dat het goed is om origineel te zijn. De rest van het idee onder de deksel zit nog even in mijn stonerbrein. Als het iets wordt dat werkt zal ik het hier weer met jullie delen ✌️
Ik zet er ook weer even een punt achter, dus tot over twee weken mensen! 🍀
Peace, CannaTommy
(advertentie)