- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
China boos op Canada wegens ‘illegale wietimport’
Het is weer eens wat anders: Chinezen die boos zijn op het Westen omdat er daar vanuit dingen worden gesmokkeld náár de communistische heilstaat. In dit geval dus ‘illegale cannabis’. Prompt krijgt de Canadese regering te horen dat ze maar ‘beter kunnen meewerken om het probleem aan te pakken’…
‘Stroom illegale wiet’
De Canadese nieuwssite The Globe and Mail meldt dat er gedonder met de Chinezen is op basis van ‘interne federale memo’s’, zeg maar zoiets als bij ons met het afschaffen van de dividendbelasting voor buitenlandse aandeelhouders onlangs.
Alleen gaat het in dit geval dus om de ‘stroom illegale wiet’ die er vanuit Canada naar China vloeit. ‘Het tot nu toe onbekende probleem kwam naar boven tijdens gesprekken tussen beide landen om de clandestiene import van opiaten naar Canada terug te dringen, die de brandstof is voor een crisis met overdosis-doden aan fentanyl en aanverwante stoffen’, schrijft The Globe and Mail.
Opioïden epidemie Canada
Federale ambtenaren proberen de opioïden-epidemie te bevechten door expertise van diverse agentschappen in te schakelen. Zo zijn de nationale politie en de douane erbij betrokken en die werken al samen met de Chinese collega’s om de plaag te bestrijden. In China geldt officieel een zero-tolerance beleid ten aanzien van alle drugs, cannabis inbegrepen. Ook werkt het land internationaal samen om de georganiseerde drugssmokkel tegen te gaan, aldus Canada.
Dat neemt niet weg dat er tot op heden weinig tot geen openlijke hint van China is geweest richting Canada ten aanzien van illegale drugs. Tot de ministeriële ontmoeting vorige week dus. Daarin werd gesteld dat ‘China bezorgd is over wat Canada doet om de vloed aan illegale cannabis in te dammen die richting China komt, en dat wij met hen (Canada, red.) zullen samenwerken op dit punt’.
Hoe groot is het probleem?
Nou weten we allemaal wel dat de Canadese wietbedrijven bezig zijn om in rap tempo wereldleiders te worden in de productie en verkoop van zowel medicinale als recreatieve wietproducten. Een streven dat er zeker ook niet minder op zal worden na deze zomer, wanneer Canada als eerste G7 land wiet volledig legaliseert.
Maar hoe groot het ‘Chinese wietprobleem’ nu precies is blijft wat vaag. Vanuit de Chinese ambassade in Canada blijft het desgevraagd stil. Ook de woordvoerder van Public Safety Canada kan geen statistieken overleggen. Andrew Gowing: ‘De clandestiene natuur van illegale cananbisexport vanuit Canada naar elk ander land – inclusief China – maakt het lastig in te schatten hoe vaak en hoe veel er precies wordt gesmokkeld.’
Een vijfde van productie illegaal verkocht
Gowing wijst erop dat zijn land internationaal samenwerkt met de United Nations Commission on Narcotic Drugs, maar dat we nu eenmaal ook in een ‘increasingly global and interconnected world’ leven. Volgens Statistics Canada wordt er ongeveer 20 procent van de totale wietproductie in Canada illegaal over de grens verkocht, goed voor een waarde van 1,2 miljard dollar. Daarvan gaat echter het meeste, aldus bronnen, naar buurland de Verenigde Staten.
Kortom, een Chinees probleem met Canadese wiet waarvan het fijne helaas in flarden mist gehuld is…