- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Christenen in 2e Kamer nekken deelname Amsterdam aan wietproef
Voor het betere hypocriete werk kun je traditiegetrouw altijd terecht bij de christelijken. In de politiek is dat niet anders en woensdag gaven CDA en ChristenUnie weer een weergaloze imitatie weg in de Tweede Kamer. Toen ze deel uitmaakten van het kabinet Rutte waren ze voor deelname van Amsterdam (oost) aan de wietproef, maar nu ineens niet meer. En dankzij hun gehuichel haalde een motie om Amsterdam uit het wietexperiment te schrappen het dus.
Conservatieve exit-strategie voor Amsterdam slaagt
‘PVV wil wietproef killen, deelname Amsterdam sowieso op de tocht‘, schreef CNNBS afgelopen donderdag op schrikkeldag. En krek zo ging het deze dinsdag dus in het parlement. Het voorstel van de PVV om de gehele wietproef “on hold” te zetten haalde het niet, maar wat wél genoeg steun kreeg was het idee om stadsdeel Amsterdam-Oost niet als elfde gemeente mee te laten doen. Met dank aan CDA en CU dus vooral ook.
Vorige week was het al helder dat in de nieuwe Tweede Kamer veel minder enthousiasme is voor het experimenteren met gereguleerde wietteelt en -verkoop. PVV, NSC, BBB, CDA, ChristenUnie en SGP (nog zo’n zwaar christelijke politieke club) waren toen al verklaard tegenstander van een 11e deelnemer. Dinsdag voegden ook Forum voor Democratie en Denk zich hierbij. Exit Amsterdam!
Burgemeester Halsema noemt besluit ‘verontrustend’
Tegenover de lokale hoofdstedelijke omroep AT5 gaf burgemeester Femke Halsema blijk van haar teleurstelling. “Verontrustend dat een meerderheid van de Kamer zich in haar beslissing over het wietexperiment laat leiden door een onjuist sentiment. Met het experiment wordt de toegang voor jongeren tot drugs helemaal niet groter, alleen wordt de distributie en productie uit handen van criminelen gehaald. Dat beschermt juist de volksgezondheid en vergemakkelijkt handhavingsbeleid. Als je wietgebruik beter wil kunnen beheersen dan moet je ook de ‘achterdeur’ controleren.”
Coffeeshops teleurgesteld in de politiek
Vanzelfsprekend is men ook bij de jubilerende Bond van Cannabis Detaillisten (BCD, opgericht in 1994) not amused over de uitsluiting van Amsterdam. Woordvoerder Joachim Helms heeft geen goed woord over voor de opstelling van met name CU en CDA: “Het hele experiment is tot stand gekomen met een coalitie waarvan twee partijen nu zeggen dat ze het nooit wilden.”
Natuurlijk begrijpt ook Helms de nieuwe politie werkelijkheid in Den Haag, nu conservatief-rechts het daar voor het zeggen heeft en dit nooit echt vrienden van de show zijn geweest. Maar toch. “Ik ben dus teleurgesteld in de politiek. Teleurgesteld voor de shops in Oost, maar ook voor de consument, want die zou het recht moeten hebben om te weten waar hun jointje vandaan komt.”
En dan is nog meer onheil voor de wietproef nog voorkomen
Nou ja, het had dus nóg erger gekund. De PVV wilde namelijk het liefst het gehele ‘experiment gesloten coffeeshopketen’ in de roemruchte ijskast van Geert Wilders parkeren. In ieder geval totdat er een nieuw kabinet zit, maar eigenlijk sowieso liever geen “geëxperimenteer met onze jeugd”.
Dit zou hebben betekend dat het experiment voorlopig beperkt wordt tot Breda en Tilburg, waar sinds half december legale wiet in de coffeeshops ligt. De andere deelnemende gemeenten – Arnhem, Almere, Groningen, Heerlen, Voorne aan Zee, Maastricht, Nijmegen en Zaanstad – zouden langer in de wachtkamer zitten… Godzijdank werd dat plan uiteindelijk alleen gesteund door CDA, ChristenUnie, SGP en Denk.
Moraal van dit hele verhaal: denk eens goed na of je wel in god wilt geloven… zeker in Amsterdam.