(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie zomers wiet kweekt in een tuinkas, die weet dat dat helaas ook niet zaligmakend is. Kassen worden meestal veel te heet en te vochtig, wat schimmelproblemen en toprot in de hand werkt. Een zogeheten climate battery, of poor mans geothermal biedt dan uitkomst. Je kunt het systeem zelf aanleggen, en het heeft geen verwarming of airco want het maakt slim gebruik van de stabiele temperatuur onder de grond. 

Een buitenwiet artikel in november? Jazeker, want als je de volgende zomer van een climate battery wil profiteren, dan zul je die toch echt van tevoren moeten aanleggen. Maar goed, we lopen een beetje vooruit op de zaken want wat is een climate battery eigenlijk?

Climate battery

Een climate battery is een eenvoudig systeem voor kassen dat je zelf kunt aanleggen, en waarmee je de temperatuur en de luchtvochtigheid beter onder controle kunt houden. Het systeem is al zo oud als de weg naar Rome en heeft vele namen zoals poor mans geothermal, ground to air heat exchanger en subterranean heating and cooling system. Net als veel andere klimaatsystemen voor kassen maakt het systeem gebruik van de stabiele temperatuur in de grond. In tegenstelling tot al die andere systemen is een climate battery niet afhankelijk van verwarmingssystemen of airco’s en bestaat het eigenlijk alleen uit ondergrondse slangen en een afzuiger, en kun je het vrij gemakkelijk zelf aanleggen.

Hoe werkt het?

De temperatuur in de grond is stabieler dan de temperatuur van de lucht. Een climate battery maakt hier gebruik van, en slaat warmte en vocht van de dag, als het ware op in de grond. Het gebruikt de grond dus als een soort batterij om energie in op te slaan, en doet dat door lucht door een ondergronds systeem van buizen te blazen. Overdag wordt warme en vochtige lucht van bovenin de kas door het systeem afgekoeld in de grond. Hierbij condenseert het vocht uit de lucht en wordt de warmte en het water afgegeven aan de grond. ’s nachts werkt het systeem andersom en wordt de warmte van de aarde gebruikt om de lucht te verwarmen. Zo staan je planten altijd in een prettig klimaat.

Geen stankoverlast

Omdat de climate battery een gesloten systeem is, heb je als wietkweker een bijkomstig voordeel ten aanzien van geurtjes. Normaal gesproken zou je een warme vochtige kas beluchten door de lucht naar buiten af te voeren, met alle risico op stankoverlast van dien. Met het climate battery systeem heb je hier echter geen last van, omdat alle lucht in principe in de kas blijft.

Het climate battery systeem wordt veelvuldig in grote en kleine kassen gebruikt als voordelige oplossing voor een stabiel klimaat. Tegenwoordig wordt het ook door veel grote Amerikaanse wiettelers omarmt, omdat het een milieuvriendelijke en goedkope oplossing is voor temperatuur en luchtvochtigheidsproblemen in kassen.

Zelf een climate battery aanleggen

Wil je na het lezen van deze tip nou zelf ook een climate battery aanleggen, dan valt daar een hoop over te vinden op het internet. Er zijn echter wel een paar dingen waar je op moet letten. Zorg er om te beginnen voor dat je de luchtslangen diep genoeg ingraaft. Aangeraden wordt tussen de 30 en de 60 centimeter diep. Hierdoor heb je genoeg volume aan aarde om warmte in vast te houden.

Daarnaast moeten de slangen die je gebruikt geperforeerd worden, zodat condensvocht aan de aarde kan worden afgegeven en niet gaat schimmelen. Let er ook op dat je warme lucht van bovenin de kas aanzuigt, omdat warme lucht stijgt.

Zorg er ook voor dat de buizen niet te breed of te smal zijn, maar overeenkomen met de afzuiger die je gebruikt. Ze mogen ook niet te lang of te kort zijn; als het systeem te kort is heeft de lucht niet genoeg tijd om zijn warmte af te geven of op te nemen. Is het systeem te lang, dan is er te veel weerstand en zal alleen een deel van de aarde opwarmen, en niet de hele oppervlakte van je kas.

Professionele climate batteries worden tenslotte uitgerust met sensors die de temperatuur en luchtvochtigheid in de kas meten. Boven een ingestelde temperatuur en/of luchtvochtigheid slaat het systeem automatisch aan. Onder een bepaalde temperatuur eveneens. Als voordelig alternatief kun je de afzuiger natuurlijk ook op een tijdschakelaar aansluiten.

(advertentie)