- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
- Buitenwiet test ’24 eindigt met een geweldig Oogstfeest!
- Willie Wietman snoeit zijn bijna bloeiende Sneeze planten
- Studie • IQ en cognitie niet beïnvloed door levenslang wiet roken
CNNBS Basics: Low Stress Training (LST)
Voor niks gaat de zon op maar een kweeklamp verbruikt kostbare energie. Om daar zo efficient mogelijk mee om te gaan, trainen thuiskwekers hun wietplanten. Hiervoor zijn vele technieken, maar het snelst herstelt een wietplant van de zogenaamde Low Stress Training (LST).
Alleen bonsaiboompjes worden misschien nog meer getraind dan wietplanten. Zeker thuiskwekers die maar een kleine binnentuin hebben, trainen hun wietplanten voor een zo groot mogelijke opbrengst. Bij deze training maken we onderscheid tussen technieken die waarbij de plant beschadigt raakt, en technieken waarbij de plant in tact blijft. De eerstgenoemde technieken zijn de zogenaamde High Stress trainingsmethoden maar daar gaat dit artikel niet over. Wel over de tweede vorm van plantentraining, welke planten weinig stress oplevert: Low Stress Training.
Waarom planten trainen?
Wanneer je wietplanten gaat trainen, is het ontzettend belangrijk dat je weet waarom je dat doet. Plantentraining is namelijk geen clip en klaar klusje dat altijd toe te passen is. Iedere situatie is steeds weer anders en je moet goed kunnen inschatten wat er nodig is. Dus waarom trainen we wietplanten überhaupt?
Het doel van training van wietplanten voor een betere opbrengst, is eigenlijk altijd om efficiënter met het licht om te gaan. Je kunt je wel voorstellen dat er veel licht verloren gaat als één ongetrainde wietplant in een kweektent van een vierkante meter staat. Dit is namelijk al het licht dat niet op de plant schijnt maar op de grond en de zijwanden van de kweektent valt. Het doel van low stress training is om een zo egaal mogelijk bladerdek van gelijke hoogte te creëren, zodat de planten zoveel mogelijk licht kunnen benutten.
Bij de low stress training van wietplanten is het niet alleen belangrijk dat er geen licht verloren gaat op de grond, maar ook dat alle groeipunten min of meer op gelijke hoogte groeien. Dit is omdat licht volgens de omgekeerde kwadratenwet in intensiteit afneemt als de afstand tot de lamp toeneemt. Wanneer er bijvoorbeeld een wietplant van 50 centimeter naast een wietplant van 20 centimeter onder een lamp staan, dan krijgt de lage plant veel minder licht omdat die zich verder van de lamp bevindt.
▲ De omgekeerde kwadratenwet: een plant die tweemaal zover weg is, ontvangt maar een kwart van het licht.
Low Stress Training (LST)
Low stress trainingstechnieken zijn zoals gezegd dus methodes waarbij geen schaar of mes aan te pas komt. De plant wordt dus niet beschadigd, wat als voordeel heeft dat ze veel sneller van de training herstelt. Voorbeelden van high stress trainingstechnieken zijn bijvoorbeeld het toppen van een plant of het weghalen van bladeren. Veel kwekers passen een combinatie van low en high stress training toe, en toppen hun wietplanten bijvoorbeeld eerst, waarna ze de nieuw ontstane takken in de gewenste richting laten groeien.
Low stress training voor wietplanten houdt vooral een hoop buigen in, en vastbinden van de takken zodat ze in de gewenste positie blijven. Het vastbinden kun je het beste doen met binddraad, dit draad is makkelijk te buigen en heeft een dikke rubberen coating zodat het niet in de takken van je wietplanten snijdt. Zorg er om dezelfde reden ook voor dat je niet te strak vastbind. Kwekers binden hun planten verder vast aan hun potten of aan speciaal daarvoor geplaatste rekken, zoals bij het scroggen.
Het trainen van wietplanten dien je tenslotte tijdens de groeifase van wietplanten te doen, wanneer ze nog geen toppen dragen. Aan de ene kant is dit omdat wietplanten in de groeifase veel buigzamer zijn, en dus makkelijker te trainen met low stress training. In de bloeifase worden de takken van wietplanten stijver en houterig. Daarnaast is het hele doel van de training natuurlijk om je wietplant te vormen, zodat ze in de bloeifase het meeste licht kan opvangen (en dikkere toppen kan maken).
Auxine
Voordat je zelf gaat low stress trainen moet je tot slot nog iets weten over het plantenhormoon auxine. Auxine zorgt ervoor dat een plant naar het licht groeit. Daarnaast zorgt het dat de hoogste top of tak de hoogste prioriteit krijgt van de plant. Hiervan kun je goed gebruik maken als plantentrainer. Wil je een bepaalde tak bijvoorbeeld hoger hebben, dan kun je de rest van de tak daarvoor simpelweg omlaag buigen. Die ene tak zal dan meer auxine krijgen en sneller gaan groeien.
Low Stress Trainingstechnieken
Nu je weet waarom men wietplanten traint. Hoe je ze in een gewenste positie kunt dwingen zonder dat ze daar veel stress van ondervinden, en de werking van auxine kent, is het tijd om zelf met low stress training te experimenteren. We zetten de meest gebruikte toepassingen van de training voor je op een rijtje. Klik op de links voor een uitgebreide uitleg.
Scroggen: Je kweekruimte vol met de toppen van slechts één wietplant.
Joggen: Net als scroggen alleen dan een beetje eenvoudiger.
Supercroppen: Een beetje stress zorgt soms voor een extra grote top.
Mainlinen: Scroggen maar dan zonder rek.