- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
CNNBS Basics: Sea Of Green (SOG)
Volgens sommigen is het de meest lucratieve kweekmethode; een Sea Of Green is namelijk snel en vult het kweekoppervlak tot in iedere hoek met niets dan toppen. Je hebt er hier in de lage landen echter wel de nodige ballen voor nodig want met vijf wietplanten of minder gaat het niet. Zo kweek je een Sea Of Green.
Een Sea Of Green (SOG) is eigenlijk exact het tegenovergestelde van een SCReen Of Green (SCROG). Waar je bij een scrog het kweekoppervlak met zo min mogelijk wietplanten vult, doe je dat bij een sog juist met veel wietplanten. De voordelen van een sog zijn daardoor groot, een sea of green is lekker snel klaar omdat de wietplanten niet of nauwelijks hoeven voor te groeien en de opbrengsten zijn maximaal. Aan de andere kant heb je er wel veel zaden of stekken bij nodig, en dat is kostbaar en maakt je kwetsbaar wanneer je kweek door de politie wordt ontdekt.
Opbrengst
Hoewel de opbrengst van een scrog met één plant, in dezelfde ruimte met dezelfde lamp, ongeveer gelijk is aan die van een sog, wordt je kweek door het grotere aantal planten, je doorgaans toch zwaarder aangerekend door justitie. In principe is dat natuurlijk niet eerlijk, maar zo zijn de dubbelzinnige regels van het gedoogbeleid nu eenmaal. Besef dat voor je je aan een sea of green waagt.
Nog iets over de opbrengst van een sog ten opzichte van een scrog. Omdat een sea of green sneller oogstklaar is en net als een scrog een egaal bladerdek met toppen heeft, is de opbrengst per kweekronde weliswaar gelijk maar kun je per jaar wel vaker oogsten. Een sea of green is op jaarbasis dus efficiënter qua opbrengst. Ook qua stroomverbruik trouwens; omdat wietplanten in een sog niet of nauwelijks hoeven voor te groeien.
Zelf een sea of green kweken
Naast de voordelen op het gebied van de opbrengst en het stroomverbruik, is het kweken van een sea of green ook verassend makkelijk. Omdat de planten korter leven, is het risico op ongedierte en/of kweekfouten namelijk ook kleiner.
Wanneer je wel een groene toppenzee wil proberen te kweken, is de eerste stap eigenlijk om te bepalen hoeveel planten je wil gebruiken. Een échte sea of green bestaat uit helemaal ongetrainde planten die per stuk ongeveer een ruimte van 15 bij 15 centimeter innemen. Ga je voor deze stijl, verdeel je kweekoppervlak dan in vierkante vakken en potten van dit formaat. Op een ruimte van één vierkante meter passen zo dus 36 planten, ze hoeven op deze manier niet langer dan één week voor te groeien en ook niet getraind of gediefd te worden.
Je kunt er ook voor kiezen om een semi-sog te kweken met net wat minder wietplanten. De planten zullen dan wel iets langer moeten voorgroeien en minstens één keer getopt moeten worden om aan iedere plant 2 tot 4 toppen te krijgen. In week 2 of 3 van de bloeifase zul je wietplanten in een semi-scrog ook moeten dieven voor het beste resultaat. Reserveer in een semi-sog ongeveer 20 bij 20 centimeter voor iedere plant, op een vierkante meter passen er dan 25. Schakel over naar een 12/12 lichtregime wanneer iedere plant voldoende toppen heeft.
Zaad of stekken?
Veel sea of green kwekers kiezen voor stekken in plaats van zaden. Ten eerste zijn stekken (indien zelf gemaakt) namelijk gratis in tegenstelling tot gefeminiseerde zaden. Ten tweede kunnen er uit gefeminiseerde wietzaden soms hermafrodiete planten komen en ten derde zijn stekken doorgaans bij aanvang al wat groter zodat zelfs die ene week voorgroeien niet meer nodig is.
Ook zijn stekken ondanks hun kleine formaat in principe al volwassen, zodat ze binnen twee tot drie weken na omschakeling naar 12/12 met bloeien beginnen. Zaadplanten zullen daarentegen eerst volwassen moeten worden, wat soms een week of vijf kan duren. Tenslotte zijn stekken (mits ze van één moederplant komen) genetisch gelijk, waardoor ze mooi en gelijkmatig zullen opgroeien. Je kunt echter ook voor zaden kiezen voor je sea of green, maar gebruik dan wel uitsluitend gefeminiseerde zaden.
Eén bak of losse potten?
Een sea of green kan goed in één grote bak gekweekt worden maar je kunt ook voor losse potten kiezen. Eén grote kuip maakt het bewateren wat makkelijker. Het kan soms namelijk lastig zijn om in het geval van losse potten, de achterste planten te bewateren maar een druppelsysteem lost dit probleem gemakkelijk op. Aan de andere kant kunnen schimmels zich in één grote bak gemakkelijk alle planten aantasten. De keus is aan jou.
Het maakt overigens niets uit of je een sog op aarde of bijvoorbeeld steenwol of kokos kweekt. Natuurlijk dien je je voeding en pH-waarde daar wel op aan te passen maar een sea of green kan zowel op aarde als hydro gekweekt worden. Het gaat voornamelijk om het aantal planten per oppervlak bij het kweken van een sea of green.
(advertentie)