(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het kan verkeren in coffeeshopland. Terwijl de Eindhovense burgemeester Jorritsma coffeeshop Apotheker aan het Stratumseind in Eindhoven ondanks een kort geding toch sluit, zegt de burgemeester van Utrecht er vertrouwen in te hebben na 15 jaar onderhandelen toch snel tot een akkoord te kunnen komen over een drive-in coffeeshop aan de rand van de stad. 

Coffeeshop-eigenaren hebben het niet makkelijk. Zeker de goed lopende zaken zoals de populaire coffeeshop Apotheker in Eindhoven, hebben lang niet genoeg aan een handelsvoorraad van 500 gram. Om toch voldoende wiet en hasj in huis te hebben zijn zij genoodzaakt om elders een stash aan te houden, en meerdere malen op en neer te rijden en zo de coffeeshop te bevoorraden.

100 kilo

Zodoende had de eigenaar van de enorm populaire Eindhovense coffeeshop, thuis een voorraad wiet en hasj van honderd kilo. Dat lijkt misschien buitensporig veel maar je kunt wiet en hasj nu eenmaal niet even per kilo of vijf bijbestellen als het op is. Coffeeshops zijn door het huidige gedoogbeleid genoodzaakt om hun handelswaar op de zwarte markt – en dan bedoelen we niet die in Beverwijk – in te kopen en bovendien is 500 gram een lachertje voor een shop als de Apotheker die dagelijks kilo’s verkoopt. De 100 kilo is op die manier een maandvoorraad, heeft een gemiddelde andere winkel ook niet voor een maand voorraad nodig?

Goed, omdat in de coffeeshop zelf geen voorraad mag liggen, had eigenaar Peter S. deze expres thuis opgeslagen. Een andere keus had hij simpelweg niet. De burgemeester van Nuenen, waar Peter woont, sloot de coffeeshop en de woning van Peter S. eind maart nadat de voorraad wiet in het huis van de uitbater gevonden werd.

De klanten van coffeeshop Apotheker zullen waarschijnlijk niet meer zo vrolijk kijken nu de shop voorlopig gesloten blijft. Foto: Mauro Picavet, The Stoned Society

Kort geding

In een kort geding probeerde de eigenaar de sluiting tegen te houden, maar dat mocht niet baten, zo blijkt uit het donderdagmiddag bekendgemaakte vonnis van de Bossche voorzieningenrechter. Volgens de rechter zijn er geen omstandigheden of argumenten die aanleiding geven het sluitingsbevel al dan niet tijdelijk ongedaan te maken. En zo is Eindhoven in ieder geval voor een jaar een mooie coffeeshop armer…

Drive-in coffeeshop Utrecht

Van Eindhoven over naar Utrecht, waar ondernemer Chris Pilgram door de gemeente al 15 jaar lang van het kastje naar de muur gestuurd wordt over een heuse drive-in coffeeshop aan de rand van de stad. Afgelopen week vertelde Pilgrim dat aan het Algemeen Dagblad. Om het centrum van Utrecht te ontzien wil de gemeente aan de rand van de stad een goed bereikbare drive-in coffeeshop openen, en voert zij daarvoor al meer dan 15 jaar overleg met de ondernemer.

Pilgram vertelde aan de krant onder meer dat hij bij de gemeente in een zompig moeras terecht gekomen is, waar het ontwikkelen van plannen maar niet wil vlotten. Volgens hem komt dit door de “koninkrijkjescultuur” op het gemeentehuis.

In Colorado opende op 20 april jongstleden Amerika’s eerste drive-in coffeeshop Tumbleweed Express, hoe lang zou het nog duren voordat Utrecht die primeur in Nederland krijgt?

Burgemeester verwacht akkoord

En zie daar, eenmaal de publiciteit opgezocht verschijnt de Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht in het AD met de mededeling dat hij een akkoord verwacht over de toch wel spectaculaire drive-in shop. Hij zegt er vertrouwen in te hebben met ondernemer Pilgram tot een akkoord te komen. De burgemeester zei dat tijdens een vergadering op het stadhuis nadat coalitiepartijen VVD, D66 en GroenLinks zich afvroegen hoe het er met het plan voor staat.

Als je in Utrecht woont, verwacht dan nog niet meteen volgende maand naar de drive-in shop te kunnen rijden, want zelfs als Pilgram en de gemeente morgen tot een akkoord komen, moet er onder meer nog een planologische procedure doorlopen worden, aldus burgemeester van Zanen. Of dit de zoveelste verwijzing naar het kastje of de muur is, is ons niet helemaal duidelijk maar laten we voor Pilgram hopen van niet.

Wordt vervolgd…

[Openingsbeeld: Inga Maya, Shutterstock]
(advertentie)