- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Coffeeshops: THC-limiet = leegloop!
De 16 Haarlemse coffeeshops hebben een enquête gehouden onder hun bezoekers met de vraag hoe zij zullen reageren als er een THC-limiet van 15 procent komt te staan op wiet en hasj, zoals minister Opstelten van Justitie wil. De uitkomsten stemmen droef…
Om maar gelijk met de achterdeur in huis te vallen: als de potente wiet niet meer te koop is, haakt maar liefst 75 procent van de huidige coffeeshopklanten af! De belangenvereniging Team Haarlemse Coffeeshopondernemers (THC, what’s in a name) heeft naar aanleiding van een eventuele limiet op het THC-percentage in cannabis een enquête uitgevoerd onder hun bezoekers. Aantal deelnemende coffeeshops: alle 16 coffeeshops in de gemeente Haarlem. Aantal respondenten: 770. Hieronder de resultaten:
Vraag: De regering wil per 1 juli 2014 of per 1 januari 2015 cannabis producten met meer dan 15 % THC als harddrug indelen op lijst 1 van de Opiumwet. Door deze klassering mag de meeste hasj en wiet niet meer in de plaatselijke coffeeshops worden verkocht. Ik vind dit idee:
Goed: 3.6 procent (28 respondenten)
Slecht: 96,3 procent (742 respondenten)
Vraag: Als dit voornemen wordt doorgezet zullen er in de coffeeshops alleen nog maar minder potente cannabis producten worden aangeboden. Ik zal dan:
Nog wel in de coffeeshop kopen: 25 procent (193 respondenten)
Niet meer in de coffeeshops kopen: 75 procent (577 respondenten)
Vraag: Indien de ‘Achterdeur’ van de coffeeshops gereguleerd zou worden zal er een betere kwaliteitscontrole ontstaan. Ik vind dit idee :
Goed: 70,7 procent (545 respondenten)
Slecht: 29,9 procent (225 respondenten)
Nekslag voor coffeeshops
Deze uitslag doet de leden van THC vermoeden dat het invoeren van een limiet van 15% THC op cannabisproducten de nekslag voor hun bedrijven zal betekenen, want met slechts een kwart van de normale omzet is een zakelijk voortbestaan onmogelijk. De meest in het oog springende opmerking op een enquêteformulier was: ‘Ik zie een markt, ik ga zelf dealen’. Dat is helaas waar, want enkele andere respondenten gaven aan dan hun wiet op straat te gaan kopen. De respondent die opmerkte dat hij/zij elders wiet ging kopen, om het dan in de coffeeshop op te komen roken, zal bedrogen uitkomen, want de illegaal aangeschafte wiet wordt dan beschouwd als harddrugs, en daarmee kom je de coffeeshop niet in!
Haarlemse shops werken niet mee
De ondernemers zijn van mening dat het invoeren van een eventuele limiet op het THC-gehalte ervoor zorgt dat 75% van de klanten hun producten ergens anders zullen kopen en zijn daarom niet van plan hieraan mee te werken. Zij werken al met kleurcodes die de sterkte van hun producten aangeeft, tot volle tevredenheid van de consument, de gemeente Haarlem en de commissie ‘Keurmerk Coffeeshops’. De Nederlandse coffeeshop als zodanig bestaat al 40 jaar, en al die tijd is er geen aantoonbaar gevaar voor de volksgezondheid geweest of ontstaan.
Wel onderzoek naar vervuilde wiet
Het THC stelt dat onderzoek naar eventuele vervuiling in de cannabisproducten wel dient plaats te vinden, om zodoende de gezondheid van de cannabisconsument te kunnen garanderen, want daarin schiet de overheid ernstig tekort. Nol van Schaik, secretaris THC: “Het THC is bezig met de planning van een eigen onderzoekscentrum om zelf cannabisproducten, alvorens deze in te kopen, te gaan testen op ongewenste stoffen. Zij maken zich namelijk wel zorgen om het welzijn van hun klanten.”
(advertentie)