(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sind ze elkaar in het Zuid-Amerikaanse Colombia niet meer dagelijks proberen dood te schieten, gaat het crescendo met cannabis aldaar. Afgelopen week lanceerde men een ambitieus initiatief: lokale boeren gaan massaal wiet kweken, die o.a. als medicinale cannabisolie zijn weg moet vinden naar Israël.

Van koffie naar wiet

Het idee om boeren voortaan cannabis te laten telen voor de internationale medicinale markt mag op het conto geschreven worden van het bedrijf One Colombia, dat tot op heden actief is als koffieproducent. Weliswaar koffie die is verrijkt met medicinale kruiden, maar wiet is een compleet nieuwe tak van sport. In het hoogland nabij de stad Corinto – in de zuidelijke regio Cauca – komt een nieuwe fabriek te staan die o.a. extracten gaat produceren voor de Israëlische medicinale markt.

300 ton wiet-extracten/olie per jaar

De Israëliërs betaalden ook 1,5 miljoen dollar mee als partners in het mediwietproject. De fabriek moet jaarlijks liefst 300 ton extracten/olie gaan produceren, wat gemaakt wordt uit tien keer zoveel ‘primair materiaal’ – wietplanten dus – die allemaal geteeld worden door kleine, plaatselijke boeren.

De nieuwe fabriek gaat ‘CauCannabis Cooperative’ heten en ze verschaft werk aan de arme boeren uit plaatsen als Corinto, Calotó, Toribío en Jambaló… gemeenschappen die lange tijd getroffen werden door geweld van drugsbendes en guerrillabewegingen als de FARC. Met de mediwietfabriek moet cannabis ook uit het illegale circuit en de controle van de criminele kartels gehaald worden.

schermafbeelding-2016-11-14-om-09-52-29

Op de site van One Colombia zien we nu alleen nog maar koffie, maar wellicht binnenkort dus ook wiet…

Helft 1.500 wietboeren wordt legaal

Alle autoriteiten die ertoe doen in de regio waren aanwezig bij de ceremonie van de eerste steen die deze week gelegd werd voor de cannabisfabriek. Naar verwachting begint men begin volgend jaar al te draaien, afhankelijk van de snelheid waarmee alle vergunningen komen van de federale overheid.

De lokale boeren gaan liefst 30 verschillende variëteiten cannabis kweken. Daar hebben ze natuurlijk al verstand van omdat ze tot nu toe voor de kartels of guerrilla’s teelden, maar naar schatting kan de helft van de ongeveer 1.500 actieve wietboeren in de regio ‘gelegaliseerd’ worden met deze nieuwe, legale mediwiet-aanpak…

Optimisme

De eerste vergunning voor de cultivatie van medicinale cannabis werd eerder dit jaar vergeven aan een Canadees bedrijf en in een regio in het noorden, iets wat toen kwaad bloed zette bij de ’traditionele wietproducenten’ in de regio Cauca.

Burgemeester Edward García was tijdens de ceremonie bij de wietfabriek optimistisch gestemd. “Wij hopen dat deze medicinale cannabis een kans biedt om de realiteit van geweld of conflicten te transformeren.”

[openingsbeeld: Gustavo Frazao/Shutterstock]
(advertentie)