- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Colorado rondt de kaap van $1 miljard wietbelasting
Eind april was een heugelijk moment voor de Amerikaanse staat Colorado, de eerste in de VS die recreatieve wiet legaliseerde. Toen schoot de totale belastingopbrengst uit de verkoop van legale wiet – medicinaal en recreatief – voorbij de magische kaap van 1 miljard dollar. Niet slecht als je bedenkt dat de verkoop startte op 1 januari 2014 en er slechts een kleine zes miljoen mensen wonen in de bergstaat.
Amendment 64 veranderde alles in Colorado
Het feestelijke bedrag werd woensdag gemeld door het in Denver – de hoofdstad van Colorado – gevestigde advocatenkantoor Vicente Sederberg. In hun rapport staat heel precies hoeveel er aan licenties en belastingen is opgehaald door het Colorado Department of Revenue sinds het begin van de legale verkoop op Nieuwjaarsdag 2014. Op die dag ging het daar los zogezegd, nadat de kiezers ‘Amendment 64’ in 2012 al hadden aangenomen.
Volgens de data van de belastingdienst in Colorado was er eind april 1,02 miljard dollar binnen gevloeid in de staatskas. En mind you, dit is dus nog ‘zonder de honderden miljoenen dollars die er ook nog aan de verkoop van legale wiet zijn verdiend door de lokale overheden (gemeenten)’, stelt het rapport.
Voor meer dan 6,5 miljard dollar aan wiet verkocht in 5 jaar
Sinds 2014 kochten inwoners, bezoekers en toeristen voor meer dan 6,56 miljard dollar aan cannabisproducten in Colorado. Daarvan neemt de recreatieve wiet – waarvoor je je als koper in een dispensary niet hoeft te registreren in tegenstelling tot als je medicinale wiet wil kopen – het leeuwendeel voor zijn rekening: 4,46 miljard dollar. Logischerwijs betekent dit dat er in die vijf jaar voor bijna 2,1 miljard dollar aan mediwiet over de toonbank is gegaan.
Wietgeld voor onderwijs
En dan het leuke nieuws voor de burgers in de Amerikaanse staat. Van dat extra belastinggeld dankzij de legalisering werd meer dan 283 miljoen dollar uitgegeven aan zogeheten ‘K-12 education’. Ofwel het onderwijs en dan met name het bouwen van nieuwe scholen. In Amendment 64 is namelijk de verplichting opgenomen dat de staat verplicht is om ieder jaar de eerste 40 miljoen dollar die er binnenkomt uit de belasting voor de groothandel te besteden aan BEST, ofwel ‘Building Excellent Schools Today’.
Wat een verschil met Nederland, waar de staat juist honderden miljoenen uitgeeft om overal en nergens wietplanten uit de grond te trekken en Rutte en Co nog heilig blijven geloven in de door de Amerikanen al lang opgegeven war on drugs. De enigen die hier lekker verdienen aan wiet zijn de per definitie illegale kwekers, dealers en de semi-illegale (gedoogde) coffeeshops. De samenleving legt er alleen maar geld op toe. En dan zullen we het maar niet eens hebben over de kwaliteit van de cannabisproducten, controle daarop door onafhankelijke toezichthouders en de volksgezondheid.
Overige bestedingen van de wietbelasting
Terug naar Colorado. Behalve dat de inkomsten uit legale wietverkoop naar onderwijs gaan, profiteren ook andere maatschappelijke doelen van het belasting- en licentiegeld. Zo krijgt cannabis research (!) extra geld, evenals drugsvoorlichting campagnes. Maar ook gaat er overheidsgeld naar het betaalbaar maken van huurhuizen, de mentale gezondheidszorg en andere publieke gezondheidsprogramma’s.
Oh ja, een heel klein gedeelte van het miljard wordt besteed aan de kosten die er aan de regulering van cannabis kleven. En tot slot wordt er – heel menslievend – wat van de poen gedeeld met de lokale overheden. En met wat er dan nog onder de streep overblijft maakt Colorado de eigen staatsbalans gezond(er).
‘Colorado verbeteren’
Brian Vicente is niet alleen de oprichter en partner bij Vicente Sederberg, hij schreef ook mee aan het legendarische Amendment 64. Volgens hem lost legalisering van cannabis uiteraard niet alle fiscale problemen van Colorado op, maar worden de opbrengsten uit de legale wietindustrie wel gebruikt ‘om Colorado te verbeteren’.
“Wij hebben nooit de illusie gehad dat de legalisering een fiscaal wondermiddel zou zijn, maar we wisten wel dat het een substantiële en positieve impact zou hebben”, verklaart Vicente het bereiken van de 1 miljard dollar. “Geld dat wordt gebruikt voor alles van het bouwen van scholen tot het inhuren van gezondheidsprofessionals op scholen en het betalen van anti-pesten campagnes.”
‘Krankzinnig om niét te reguleren’
En dan nog even Mason Tvert, die ook meeschreef aan Amendment 64 en tegenwoordig werkt voor VS Strategies. Hij heeft een wijze raad voor alle Mark Rutte’s van deze wereld die hardnekkig de kansloze war on drugs blijven voortzetten en de legale, commerciële verkoop van wiet blijven verbieden.