(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zal je niet verbazen als cannabis consument dat er nog steeds een (ongezond) stigma aan kleeft. Zeker wanneer je buiten je bubbel gaat en niet-blowers tegenkomt. Voor velen van hen blijft het onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Hoe komt dat toch?

 

Cannabis niet cool in Nederland

Een opvallende statistiek die vaak in het rond gaat wanneer er over cannabisgebruik wordt gepraat, is dat Nederland zich in de onderste regionen bevindt ten opzichte van de rest van de Europese landen. En dat terwijl wij het, mits 18+, vrij kunnen kopen tot 5 gram in een coffeeshop.

Nederland is er vooral in geslaagd cannabis ‘niet cool’ te maken. Het is ook niet voor niets dat er al slogans over het internet gaan in legale staten (of landen) met ‘this shit was more fun when it was illegal’. Het is zeer zeker een verdienste van het beleid, maar het is ook beleid wat niet af is gemaakt. De wet van de remmende voorsprong, die ongeveer wekelijks bij ons op kantoor voorbij komt en die ik graag uitleg aan mensen.

Straatlantaarns in Londen

Waarom het cannabisbeleid eigenlijk nauwelijks is veranderd sinds de invoering van het gedoogbeleid, is aan die wet te danken. Een goed voorbeeld van de wet van de remmende voorsprong is de straatverlichting in Londen.

Londen was een van de eerste steden ter wereld met een netwerk van straatverlichting. Dit werkte op gas. Omdat het systeem werkte, dachten ze er niet aan om het te verbeteren. Hierdoor waren ze een van de laatste grote steden die overstapte op elektriciteit, net zoals de rest deed.

Zo rookt ongeveer 95 procent van de Nederlandse cannabis consumenten zijn wiet: met tabak. Reden dat het stigma dat blowen ongezond is nog steeds springlevend is hier… [foto: Ferencik/Shutterstock]

Blowen met tabak

Naast het beleid, is het gebruik van de Nederlandse cannabis consument ook nauwelijks veranderd. Net zoals toen, zijn er nog steeds dagelijks vele mensen die hun hasj mengen met tabak. Later is er ook wiet bij gekomen, die eerst werd geïmporteerd en later pas ook lokaal werd geproduceerd. Ook bij wiet mengt het merendeel van de cannabis consumenten met tabak.

Een vicieuze cirkel, waarin er geen progressie wordt gemaakt op het gebied van beleid en de beleidsmakers kunnen blijven claimen dat het ongezond is

Bij de invoering van het gedoogbeleid – back in ’76 – werd dat nog ontvangen als een vooruitgang voor de volksgezondheid. Hedendaags wordt het roken van joints gezien als iets ongezonds. En daar is wat voor te zeggen. Immers, die tabak is echt niet goed voor je.

We bevinden ons daardoor in een vicieuze cirkel, waarin er geen progressie wordt gemaakt op het gebied van beleid en de beleidsmakers kunnen blijven claimen dat het ongezond is. En ze nog gelijk hebben ook.

Wachten op legalisering

Wanneer de grote stap wordt gemaakt naar legale wiet waardoor prijzen dalen, je verschillende sterktes kunt kiezen en het gegarandeerd schoon is… pas dan wordt de volgende stap gemaakt op het gebied van het bevorderen van de volksgezondheid door middel van progressief cannabisbeleid. En kan er niet meer naar de Nederlandse consument gewezen worden dat wat zij doen ongezond is, mits ze geen tabak meer er doorheen mengen.

Tot die tijd kan je zeuren wat je wilt over het stigma wat nog steeds geassocieerd wordt met cannabis in Nederland, maar helaas hebben de wijzende vingertjes toch echt gelijk.

[openingsfoto:  Canna Obscura/Shutterstock]
(advertentie)