(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is dan toch zo ver gekomen. De afgelopen weken heb ik door de VS gereisd om mijn zus te bezoeken en met eigen ogen te zien hoe het staat met de legalisering van cannabis aan de Amerikaanse Oostkust. 

Zomaar foto’s maken mag niet in de dispensary

Mijn zus woont in Pennsylvania, waar recreatieve cannabis nog niet legaal is. De eerste dispensary die ik bezocht was er dan ook een in New Jersey, waar cannabis voor niet-medicinaal gebruik sinds 1 januari 2021 legaal is.

Mijn plan om flink wat foto’s te maken van de cannabis scene – inclusief de winkels – leek al direct in het water te vallen. Nog voor ik binnen was, kwam een beveiliger me vertellen dat fotograferen niet toegestaan was.

Ook een interviewtje ter plekke bleek problematisch; alles moest via de communicatie afdeling. De – enorme – winkel behoorde tot Zen Leaf, een van de merken van Verano, een typische multi state operator of MSO. Een groot bedrijf dat in meerdere staten actief is; dertien in het geval van Verano.

Van een eventueel wietverbod trekt niemand zich nog iets aan

Ik kocht er twee soorten flower: Sweet Apple Crumble Pie van hun eigen merk en Mend OG van Find, een van de merken van wietgigant Curaleaf. De kwaliteit was heel behoorlijk, moet ik zeggen. De prijs was vergelijkbaar met Nederland, omgerekend tussen de dertien en veertien euro per gram.

Beide potjes nam ik mee naar Washington DC en Philadelphia. Strikt genomen een illegale actie, want in beide steden is recreatieve cannabis nog verboden. Gelukkig kan ik melden dat niemand zich daar iets van aan trekt.

Je ruikt op straat vaker wiet dan friet en mensen draaien openlijk joints in de openbare ruimte. In Philadelphia zag ik een billboard van een dispensary in New Jersey; die staat begint aan de andere kant van de Delaware rivier waar Philly aan ligt.

Uw columnist hard aan het werk in Washington D.C., de hoofdstad van de USA.

Goede bedoelingen wetgevers vertragen legalisatie in New York

Maar nergens was cannabis zo alomtegenwoordig als in de hoofdstad van de wereld: New York City. De uitvoering van de legalisering heeft in de staat New York grote vertraging opgelopen, die grotendeels te wijten is aan de goede bedoelingen van het lokale bestuur.

De staat New York wilde een reguleringsprogramma dat anders, beter en vooral eerlijker was dan alle andere staten die cannabis hebben gelegaliseerd. Dus kwamen alleen bestaande hennepboeren in aanmerking voor een teeltvergunning en mochten zij bijna alleen maar buiten hun wiet kweken.

Voor de vergunningen om wietwinkels te runnen kwamen alleen mensen in aanmerking die veroordeeld waren voor cannabis volgens de wetgeving van de staat New York. Bovendien moest je minimaal twee jaar met succes een onderneming hebben gerund. Die laatste voorwaarde maakte de groep mensen die aanmerking kwam erg klein.

De ijscoman, eh… wietman komt bij je langs in New York City!

Berg onverkochte buitenwiet en veel illegale smoke shops

Het resultaat van alle goede bedoelingen was een extreem traag tempo; in de eerste twee jaar gingen er welgeteld vijf legale wietwinkels open in New York. De teller staat op dit moment op 27 legale winkels, voor bijna 8,5 miljoen New Yorkers.

Ondertussen zijn er 280 vergunningen verstrekt om cannabis te kweken of te verwerken. Deze ondernemers hebben twee oogsten gedraaid en zitten volgens de staat New York op een berg van ruim 45.000 kilo onverkochte buitenwiet.

New York puilt uit van de illegale ‘smoke shops’…

Door het grote gebrek aan legale wietwinkels is het aantal illegale wietwinkels in New York geëxplodeerd. Overal zie je smoke shops en winkels die cannabis verkopen naast hun normale assortiment. In Brooklyn zag ik zelfs een nagelsalon waar je ook terecht kon voor je blowtje.

Een heel ander soort boerenmarkt dan wij hier gewend zijn…

Rijdende wietdealer en een cannabis boerenmarkt

In Manhattan fotografeerde ik een knalgroen busje, The Green Truck, die cannabis verkoopt zoals de aloude rondrijdende ijscoman. Schattingen over het aantal winkels en pop-up shops die zonder vergunning cannabis verkopen in New York, lopen uiteen van twee- tot achtduizend. Geen van deze winkels betaalt belasting, zoals de 27 legale winkels wel doen.

De lokale autoriteiten proberen de noodlijdende hennepboeren en ondernemers met een winkelvergunning wel te helpen om te overleven. Sinds deze zomer zijn er farmers markets, waar je cannabis van verschillende producenten kunt kopen. Ik bezocht er eentje in Manhattan, het Hell’s Kitchen Cannabis Collective. Fotograferen was er geen enkel probleem en dat gold ook voor alle dispensaries die ik in New York bezocht.

Beste wiet bij Gotham Buds

De beste wiet kocht ik bij Gotham Buds, de eerste legale wietwinkel in Harlem, pal tegenover het legendarische Apollo Theater. Een van de partners, Omar, vertelde honderduit over de winkel, die nog geen twee weken open was. Hij raadde me de Crooklyn Runtz van Electraleaf aan en dat was inderdaad wiet van topkwaliteit.

PS; Voor de laatste HighLife van dit jaar maak ik een uitgebreide reportage over mijn wietavonturen aan de Oostkust. Vanaf 15 december verkrijgbaar bij de betere coffeeshop en HIER te downloaden.
(advertentie)