(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Iets meer dan een jaar heb ik het volgehouden: geen korrel suiker meer in mijn koffie en thee. Maar vorige week ben ik terug gevallen. En terwijl ik deze column schrijf, drink ik een heerlijke bak koffie mét suiker.

Op zijn Marokkaans is het lekkerst

Toen ik op 1 januari 2024 cold turkey ging qua suiker in de koffie en thee, hield ik me vast aan wat mijn broer Jeroen me had verteld over zijn afkickperiode. ‘De eerste drie weken smaakte de koffie heel smerig, maar daarna smaakte koffie mét suiker heel smerig.’

Ik heb dik een jaar op dat moment gewacht, maar het is nooit gekomen. Ik ben een enorme koffieliefhebber, maar ongezoet vind ik het echt niet lekker. Toen ik voor het eerst in Marokko was, ontdekte ik dat de manier waarop ik mijn koffie het lekkerst vind de Marokkaanse manier is: sterke koffie, veel hete melk en veel suiker.

Ook een soort drugs: suikerkristallen!

Hoe kom je van die stoppen-met-roken-kilo’s af?

Jarenlang antwoordde ik op de vraag of ik iets in mijn koffie wilde: alles veel. In mijn jaszakken en mijn fototas had ik altijd wel wat zakjes suiker, just in case.

In de zomer van 2021 stopte ik met tabak. Sindsdien rook ik mijn wiet puur en ik ben nooit terug gevallen. Wel heb ik een paar keer gedroomd dat ik per ongeluk een joint met tabak draaide.

Afkicken van tabak heeft louter voordelen, maar de meeste afkickers worden wel wat zwaarder. Ik bleek geen uitzondering, dus probeerde ik meer te gaan bewegen en minder te snoepen. Dat was weinig succesvol, dus besloot ik afscheid te nemen van mijn zoete koffie en thee. Als het met tabak lukte, dan moest het met suiker toch ook lukken.

Suiker stimuleert, net als drugs, de afgifte van dopamine

Conclusie, drie-en-een-half jaar nadat ik met tabak ben gestopt: het is voor mij moeilijker om af te kicken van suiker dan van tabak. Voor wetenschappers is dat niet verrassend. Suiker stimuleert, net als drugs, de afgifte van dopamine in het “pleziercentrum”  van je brein, de nucleus accumbens.

En zoals bij de meeste drugs ontstaat er tolerantie; je hebt meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Ik zal nooit vergeten hoe ik op een van de laatste edities van de High Times Cup in Amsterdam de Amerikaanse schrijver Doug Fine voorstelde aan Gerben Hellinga en Hans Plomp, schrijvers van het bekende boekje ‘Uit je bol, over XTC, paddestoelen, wiet en andere middelen’.

Doug’s eerste vraag aan het duo: ‘Staat suiker ook in jullie boek?’

Robert Jasper Grootveld met plantjes van zijn Lowlands Weed Company op zijn woonboot in Amsterdam…

Wat zijn drugs?

Net als bij dat andere containerbegrip, verslaving, kun je je afvragen wat het woord drugs nou eigenlijk betekent. Dat nicotine een drug is zullen veel mensen nog wel erkennen, maar dat geldt minder voor alcohol, cafeïne en suiker. Terwijl het alle drie middelen zijn die je brein beïnvloeden en het risico van afhankelijkheid met zich meebrengen.

Volgens jaren ‘60 icoon Robert Jasper Grootveld komt het woord drugs van het Nederlandse woord droog. Daarmee prezen de handelaren in het zeventiende-eeuwse Amsterdam de specerijen aan die ze per schip van verre haalden: het is nog droog! De Fransen imiteerden de klank en maakten er “drogues” van, wat weer leidde tot het Engelse “drugs”.

Daar gaat ie dan: de eerste koffie met suiker voor Derrick na een jaar!

Terug op de klont

Of het klopt weet ik niet, maar het is een prachtige theorie. Terug naar mijn terugval. Mijn vrouw is er van overtuigd dat ik meer zoetigheid ben gaan eten sinds ik stopte met suiker in de koffie en thee.

Zij denkt dat als ik weer suiker ga gebruiken, maar minder dan voorheen, ik minder zal snoepen en per saldo minder suiker binnen krijg.

Zij is een wijze vrouw, dus ik zit weer op de klont. De suikerklont wel te verstaan.

LEES VAN DERRICK OVER KOFFIE OOKOde aan de ‘Hippie Speedball’

(advertentie)