- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Column – Coffeeshop De Bakkerij moet kapot van justitie
Eén van de oudste en meest bijzondere coffeeshops van Zuid-Nederland vecht voor haar leven. De vervolging van De Bakkerij in Eindhoven is een grof schandaal. Aldus vaste klant sinds eeuwen en voorzitter van het VOC Derrick Bergman.
Instituut in Eindhoven
De Bakkerij is een absoluut instituut in Eindhoven. Eind jaren zeventig begonnen als “stuf-café” waar geblowd mocht worden en waar de dealer aan de bar zat. Die dealer had meestal een vest aan met een heleboel zakken en een handzaam kartonnen menukaartje. Toen de coffeeshops gedwongen werden te kiezen tussen drank- of cannabisverkoop, ontstond De Apotheker. Formeel een aparte coffeeshop, maar handig binnendoor bereikbaar. Wat in andere steden onmogelijk is kon wel bij De Bakkerij: met een biertje en een blowtje op het terras zitten, lekker in de zon.
Niet voor niets is De Bakkerij al zolang ik blow – ruim dertig jaar – mijn stam coffeeshop. Je komt er letterlijk de hele wereld tegen. Er zijn regelmatig DJ’s en live concerten in het tot rookruimte gepromoveerde zaaltje achterin. Ook fijn: er staat nog steeds een – goed werkende – flipperkast. De Bakkerij is bovendien sinds 1996 het informele hoofdkwartier van het roemruchte Reggae Sundance festival. Drijvende kracht achter dit geweldige evenement: Peer Senders, uitbater van De Bakkerij en zijn vriendin Patricia. Veel Reggae Sundance vrijwilligers zijn stamgasten van de Bakkerij. En veel van de vrijwilligers die op Cannabis Bevrijdingsdag actief waren, zijn Sundance veteranen…
Honderd kilo wiet en hasj in huis
De Bakkerij overleefde vele stormen, maar een toevallige voorraadvondst in december 2016 dreigt de shop nu de das om te doen. De aanleiding? De politie wordt op die fatale december avond ingehaald door een Audi, waarvan de bestuurder “schichtig opkeek”. In hun systeem zien de dienders dat de auto geen geldige APK heeft, waarna zij collega’s naar het huis van de eigenaar sturen. Die eigenaar is Peer Senders. In zijn huis vindt de politie de voorraad van De Bakkerij, ruim honderd kilo hasj en wiet, in dozen en tassen. Daarnaast treffen ze contant geld aan en een pistool, in Senders’ nachtkastje.
Justitie hoeft er maar de woorden “ondermijning” en “georganiseerde criminaliteit” op te plakken en voilà: einde verhaal voor Peer Senders én de Bakkerij én het Reggae Sundance festival. Drie vliegen in één klap. Hoewel Peer ernstig ziek is, wordt hij zonder pardon uit zijn huis gezet na de vondst van de voorraad. De gemeente trekt de vergunning van de shop voor een jaar in. Tijdens die hele periode geven ze hem de indruk dat hij hierna weer open mag. Maar tien dagen (!) voor de geplande heropening laat de gemeente weten dat de vergunning definitief is ingetrokken. Vorige week eiste justitie vijftigduizend euro boete en zes maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen Senders.
Probeert die coffeeshop-ondernemer zichzelf te beschermen, dan pakt justitie hem keihard aan. Dát is in mijn ogen misdadig gedrag
Waarom bewaart iemand eigenlijk de voorraad van zijn winkel in zijn eigen huis? En waarom zou zo iemand een wapen in zijn nachtkastje hebben liggen? Antwoord: het cannabisverbod, stupid! De cannabis die in de coffeeshop wordt verkocht is verboden. De Opiumwet verbiedt de teelt, inkoop, opslag, bewerking en het vervoer van cannabis. In de coffeeshop mag nooit meer dan 500 gram cannabis aanwezig zijn. Hierop wordt streng gecontroleerd. Dat geldt nog sterker voor de teelt: elke week rolt de politie zo’n honderd kwekerijen op.
42 jaar stilstand (is achteruitgang)
Het gedoogbeleid is in 1976 ingevoerd, maar 42 jaar later is het de Haagse politiek nog steeds niet gelukt om de aanvoer van coffeeshops en de cannabisteelt – op welke manier dan ook – te reguleren. De gevolgen zijn bekend: kwekerijtjes in woonhuizen, vervuilde en verzwaarde cannabis, corruptie en last but not least: ripdeals. Zolang cannabis verboden is, zullen deze – vaak gewelddadige – overvallen voor blijven komen. Belangrijkste oorzaak: slachtoffers kunnen niet naar de politie. Als ze dat wel doen, dan krijgen ze in het beste geval nul op het rekest, maar waarschijnlijk worden ze zélf vervolgd wegens overtreding van de Opiumwet.
De verkeerde veroordeeld
Onze overheid maakt het Peer Senders – en alle andere coffeeshopondernemers van Nederland – dus actief onmogelijk om zijn handelswaar in te kopen, zelf te kweken, op te slaan en te vervoeren. Diezelfde overheid incasseert jaarlijks ruim 400 miljoen euro belasting bij de coffeeshops, maar weigert coffeeshop-ondernemers te beschermen tegen rippers. Probeert die ondernemer zichzelf te beschermen, dan pakt justitie hem keihard aan. Dát is in mijn ogen misdadig gedrag. Niet Peer Senders zou terecht moeten staan, maar de politici die het cannabisverbod in stand houden.
De uitspraak van de rechter wordt binnen een week verwacht. Houd de VOC website en Twitter account (@vocnederland) in de gaten voor acties, oproepen en nieuws. En like die Facebook-pagina van De Bakkerij…
Lang leve De Bakkerij!
(advertentie)