(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Deze week werd ik geattendeerd op zorgelijk nieuws uit de Verenigde Staten, waarvan ik hoop dat we er in Nederland proactief op gaan reageren. Maar ik vrees van niet. Daarvoor zouden namelijk, zoals ik al meerdere keren in een column voor heb geopperd, ook concentraten (hasjolie) opgenomen moeten worden in toekomstige regulering. Maar daar ziet het vooralsnog niet naar uit. 

Concentraat ‘versneden’ met CBD-isolaat

Goed, waar heb ik het over? Een product dat op de zwarte markt is verschenen in de Verenigde Staten in een staat waar cannabis nog niet is gelegaliseerd: nep-concentraat. 

Het wordt verkocht als ‘live resin’, maar dat is het helaas niet. Live resin is hasjolie die gemaakt is van vers geoogste planten. Soms zijn ze direct na het oogsten door de machine met butaan gegaan, maar vaker worden ze ingevroren. Het resultaat is niet een donkere shatter zoals je op de commerciële zwarte markt wel eens tegenkomt, maar juist een licht geel extract met een andere structuur. 

Alleen is de ‘live resin’ die angst inboezemt in de Verenigde Staten een Color Remediation Column (in het kort CRC, met butaan) concentraat ‘versneden’ met cannabidiol (CBD) isolaat. In tegenstelling tot normale BHO-concentraten lost dit product niet op in 99% Iso. alcohol, terwijl traditionele BHO-extracten dit wel doen.

Apparaat gaat eraan en of het gezond is?

En dat is een zeer slecht teken. Dat betekent onder andere dat je vaporizer of dabrig niet schoon is te maken nadat je dit product hebt gebruikt en het apparaat binnen de kortste tijd niet meer bruikbaar is. Echt gezond zal het ook wel niet zijn, maar daar is nog niets over bekend.

Sommige CRC-producten in Amerika lijken als twee druppels hasjolie op een Ben & Jerry’s verpakking. Dat doen die illegale aanbieders natuurlijk niet voor niks. Een van de meest gelikete comments op een Instagram-post over de nep-concentraten legt het dan ook vrij simpel uit: “Als de verpakking eruit ziet als een gevestigd voedingsmerk, moet je al weten dat het troep is.” Een goede vuistregel.

Verbieden maakt de zaak alleen maar erger

Het ding is: zolang deze producten niet gereguleerd zullen worden, zal er een zwarte markt voor zijn. Die illegale markt doet niet aan kwaliteitscontroles en sjoemelt met het product, waar dit een goed voorbeeld van is. En daarmee doet het verbod erop (concentraten zijn in ons land verboden, de overheid ziet het als harddrugs) potentieel veel meer schade dan wanneer je concentraten ook gewoon zou reguleren.

The Blacklist zorgde met een Instagram-post voor rumoer over het circuleren van nep-concentraten in de VS…

Het ziet er misschien allemaal spannend uit hasjolie, maar in werkelijkheid is het gewoon een veel zuiverder product (mits goed geproduceerd en ten eerste goed gekweekt) dat je op een gezondere manier kan consumeren. Je kan er namelijk vrij accuraat edibles mee maken (doseren tijdens koken met cannabis), maar meestal gebruik je het met een verdamper of een dabrig. Een dabrig is overigens eigenlijk ook verdampen, alleen dan met een bong met water erbij.

Hasj wordt soms vermengd met henna

Onder concentraten valt in algemene termen ook hasj. De traditionele hasj (zoals je bent gewend uit Marokko) is ook vrij makkelijk na te maken, en dan eigenlijk juist die meer donkere olie-achtige hasj. Al heel lang is het gebruikelijk om henna (ja, dat uitwisbare tattoo spul) met de hasj te vermengen. Versnijden dus in feite. Hele pure hasj uit een freeze dryer ziet er dan weer bijna uit als suiker (oké, niet zo letterlijk), maar ook dat is makkelijk te faken.

Oftewel, Nederland doe er goed aan om ook de concentraten (en daarmee alle vormen van hasjolie en hasj) te legaliseren, anders krijg je geheid een volksgezondheidsprobleem erbij (in hoeverre het niet al bestaat). Terwijl we juist willen legaliseren en reguleren om de volksgezondheid te bevorderen nietwaar?

[openingsbeeld: Brandon Crawford/Shutterstock]
(advertentie)