- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Column • Eindelijk medicinale cannabis voor Spanje?
Hoewel Spanje al bijna dertig jaar cannabis social clubs heeft, is er nog steeds nauwelijks enige regulering van medicinale cannabis. Maar daar lijkt nu eindelijk verandering in te gaan komen.
Cannabis social clubs opereren in grijs gebied
Medicinale cannabisgebruikers hebben in Spanje alleen toegang tot Sativex en Epidiolex, beide geproduceerd door het Engelse bedrijf GW Pharmaceuticals. Sativex is een spray die je onder je tong spuit met een 1:1 verhouding THC en CBD, Epidiolex is een CBD-olie zonder THC. Patiënten die baat hebben bij natuurlijke cannabis – toppen en hasj – of wietolie met THC zijn aangewezen op thuisteelt of cannabis social clubs.
Let wel: de Spaanse cannabis clubs opereren nog steeds in een grijs gebied en komen vooral voor in Catalonië en Baskenland. Er is geen wettelijke regulering of legalisering van de clubs en ook niet van thuisteelt, maar beide worden toegestaan omdat de Spaanse grondwet grote waarde hecht aan de private ruimte van burgers. Dat geldt zowel voor privéhuizen en bijbehorende grond als voor private clubs en verenigingen.
Binnen- en buitenlandse experts gehoord over mediwiet
Pogingen van progressieve partijen om recreatieve cannabis landelijk te reguleren zijn tot nu toe steeds kansloos gebleken. Voor medicinale cannabis zijn de vooruitzichten iets beter. In juni 2021 stemde een meerderheid van de Spaanse Tweede Kamer vóór de instelling van een adviescommissie over medicinale cannabis.
Elf experts uit diverse Europese landen en vijftien Spaanse deskundigen zullen worden gehoord. De hoorzittingen zijn deze week van start gegaan. Doel van de commissie is het in kaart brengen en analyseren van de ervaringen die andere landen hebben met medicinale cannabis wetgeving. Het onvolprezen maandblad Cañamo publiceerde de lijst van 26 experts vorige maand. De bron was Carola Pérez, medicinaal cannabisgebruiker en activist, die zelf ook voor de commissie zal getuigen.
Geen Nederlander te bekennen in Spanje
Opmerkelijk: er komt geen enkele Nederlander aan het woord, terwijl wij toch als eerste land in Europa mediwiet hebben gelegaliseerd. Maar ja, dat hebben we zo verkeerd aangepakt dat het misschien beter is dat we niet als voorbeeld gelden.
De redactie van Cañamo loopt niet over van vertrouwen in de gekozen deskundigen: ‘Onder de mensen die voor de subcommissie worden opgeroepen, zijn nauwelijks experts met ervaring in het onderzoek of het gebruik van medicinale cannabis, of die de realiteit kennen van patiënten die hun toevlucht moeten nemen tot de plant om hun kwalen te behandelen.’
‘Heer, geef me geduld’
Er zijn zes sessies gepland en de commissie moet uiterlijk 20 mei haar adviesrapport presenteren aan de regering. In november 2023 zijn er landelijke verkiezingen in Spanje, dus de huidige regering heeft nog maximaal anderhalf jaar om een mediwiet-wet in te voeren, ervan uitgaande dat een meerderheid in het parlement zo’n wet zou steunen. De traagheid en onvoorspelbaarheid van het proces doen zeer Nederlands aan.
Vanochtend bekeek ik de Twitter tijdlijn van Carola Pérez; de hoorzittingen van de commissie zijn vandaag begonnen. Tijdens de bijdrage van de eerste expert tweette ze: ‘Heer, geef me geduld. Ik kan dit niet uitstaan. Ze beledigen ons op een brute manier.’
Hopelijk blijkt dit een valse start. En hopelijk luisteren de commissieleden goed als Carola zélf aan het woord komt. Ik heb haar in actie gezien bij een hoorzitting in het Europees Parlement; haar verhaal is indrukwekkend en zeer overtuigend. Carola’s Twitter-handle is @carolaperez