(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met stijgende verbazing zat ik 28 mei naar Op1 te kijken. Helaas niet meer van de kwaliteit van Pauw en Jinek, maar onze minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus schoof aan en dan is het goed om even op te letten. 

Multidisciplinair Interventie Team (MIT)

Na de corona boetes ging het al snel over een van de stokpaardjes van Grapperhaus, namelijk ‘ondermijning’. Expres tussen haakjes.

De dood van advocaat Derk Wiersum heeft namelijk als reactie veroorzaakt dat er een ‘drugs brigade’ – of ‘narcotia brigade’ zoals de presentatrice het noemde – in het leven wordt geroepen. Grapperhaus verbeterde haar al snel door de naam te laten vallen: ‘Multidisciplinair Interventie Team’. Een team van Belastingdienst, Douane, FIOD, Politie, OM en een aantal ‘gespecialiseerde intelligence units’ van de overheid, aldus de verantwoordelijke minister zelf.

Voornamelijk in te zetten in de haven van Rotterdam en voor de aanpak van de productie van XTC in Brabant. Afpakken, oprollen en voorkomen zijn de kerntaken. Hij geeft er 8 tot 10 jaar voor… En dan, is het probleem opgelost?

Binnen een jaar of tien moet het MIT een einde maken aan de drugshandel in ons land, aldus de minister van Ondermijning Justitie Ferd Grapperhaus… [Nancy Beijersbergen/Shutterstock]

War on drugs kost meer levens dan drugs zelf

Het klinkt erg alsof er nu een Nederlandse variant van de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) komt. De DEA is inmiddels bijna precies 47 jaar geleden opgericht op racistische gronden. In het hoofdkantoor hing een foto van de zwarte Amerikaanse zangeres Billie Holiday. Zij werd als voorbeeld gesteld en uiteindelijk zou je kunnen stellen vermoord door de DEA, omdat ze werd onthouden van methadon om haar verschijnselen van heroïneverslaving tegen te gaan. Ze is in het ziekenhuis vastgekluisterd aan haar ziekenbed met handboeien overleden. Niemand heeft haar mogen bezoeken.

We zijn nu 47 jaar verder en de productie, distributie en gebruik van drugs zijn er niet minder om geworden. De drugsoorlog zelf heeft meer levens gekost dan de drugs zelf.

Eerst kwam Joachim Helms voorbij namens de BCD. Over het algemeen goed bezig. Maar het werd direct onderuit gehaald door de domme uitspraken van Lange Frans

Als antwoord op de moord van Derk Wiersum en de (terechte) commotie daaromheen, produceerde het VOC vorig jaar het ‘Cannabis Manifest – oproep tot bezinning’. Ook staat me de ziedende August de Loor over het gif van Tops en Tromp op de VOC vergadering nog haarscherp bij.

Anti-reclame Lange Frans

Mijn kaken zaten na dat MIT-gedoe nog niet terug op elkaar, of er was alweer de volgende verbazing deze week.

In het snelle nieuws segment kwam eerst Joachim Helms voorbij namens de BCD. Over het algemeen goed bezig. Maar het werd direct onderuit gehaald door de domme uitspraken van Lange Frans: ‘Wij blowers delen al jaren de joint, al heb ik een vieze koortslip dan pass ik hem nog steeds door naar degene rechts van me. En geloof me, die inhaleert hem weer net zo hard als ik wanneer ik hem weer terug krijg’.

Juist op dat podium sprak het gezicht van Grapperhaus boekdelen… Geen goede indruk achtergelaten, dat was duidelijk.

Zwaar getroffen coffeeshops?

Het artikel dat dit samenvatte op deze website werd afgesloten met: ‘Ook BN’er Lange Frans,  tevens vriend van de cannabissector, houdt een pleidooi voor het opengooien van de coffeeshops zo snel als mogelijk. En dat is dus veel eerder dan 1 september als het aan de zwaar getroffen branche ligt…’. Ik vroeg de hoofdredacteur waar dit op sloeg:

‘Dat slaat op 2 dingen: geen sociale functie meer (drank- en etenomzet voor shops, wat bij sommige toch aardig in de papieren loopt), en ten tweede de coffeeshops die het van toeristen en dagjesmensen moeten hebben, die zien hun omzet enorm kelderen…’

Ten eerste, die drank en eten omzet… Leg dat maar eens uit aan de natte horeca die twee en een halve maand volledig dicht zijn geweest. De sociale functie is een gemis inderdaad. maar we mochten toch al geen joints met tabak meer roken in de coffeeshop.

En ja, er zijn geen toeristen en dagjesmensen meer. Maar, de coffeeshops zijn behalve die ene dag, net zoals de apotheken en supermarkten open gebleven voor afhaal gedurende de hele crisis. Een crisis die daarnaast ook nog steeds niet voorbij is.

[openingsbeeld:  Hand drawn Art/Shutterstock]
(advertentie)