- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Column • Femke Halsema’s baanbrekende drugsconferentie
Van tevoren was ik een tikje sceptisch over de internationale drugsconferentie die burgemeester Femke Halsema op 26 januari organiseerde in Amsterdam. De laatste jaren heb ik me stevig geërgerd aan Halsema’s offensief tegen de coffeeshops in haar stad. Maar voor dit initiatief moet ik haar een groot compliment geven.
Echte ‘drugsrealisten’ vinden elkaar in Amsterdam
‘Dealing with Drugs – Cities and the quest for regulation’, zo luidde de naam van de conferentie in de prachtige Beurs van Berlage. Hervorming van het drugsbeleid en innovaties op dit gebied beginnen vrijwel altijd in steden. Daar wordt het meeste drugs gebruikt en zijn problemen rond drugs – of beter: problemen door het drugsverbod – het duidelijkst zichtbaar.
Volgens de website is het doel van de conferentie: ‘onderzoeken hoe – en niet of – verdere regulering van de drugsmarkt een oplossing kan bieden en welke stappen gezet kunnen worden richting een meer realistische benadering van het drugsbeleid’. Zoals Halsema in haar openingsspeech riep: ‘Let’s show the world who the real realists are!’
Uitgekiende mediastrategie van burgemeester Halsema
De mediastrategie van team Halsema werpt al voor het begin van de conferentie zijn vruchten af. Begin januari publiceert ze een opiniestuk in de Britse krant The Guardian, onder de clickbait-droomtitel ‘As the mayor of Amsterdam, I can see the Netherlands risks becoming a narco-state‘. Na een prima analyse van het falen van de war on drugs, ze is immers criminologe, roept Halsema in het stuk op tot een wereldwijde koerswijziging. Niet langer criminaliseren, maar reguleren.
Veel kranten, EenVandaag en het RTL Journaal besteden op 26 januari ruime aandacht aan Halsema’s conferentie. De NRC interviewt de burgemeester van het Zwitserse Bern, Alec von Graffenried, een van de sprekers. Zwitserland reguleerde als eerste land ter wereld heroïne en in Bern en andere Zwitserse steden loopt nu een proef met legale recreatieve cannabis. Von Graffenried:
‘Regulering van heroïneverstrekking is een groot succes. Regulering van cannabis wordt een groot succes en regulering van cocaïne kan dat ook worden’
Hoe de drugsoorlog écht werkt en hoe rampzalig dat is
De voertaal in de Beurs van Berlage is Engels, de ongeveer 150 deelnemers komen uit de hele wereld. Twee Britse drugsactivisten spelen een hoofdrol: Ann Fordham van het International Drug Policy Consortium presenteert samen met columnist Sander Schimmelpenninck in de grote zaal.
Steve Rolles van Transform maakt indruk als keynote speaker. Hij is de belangrijkste auteur van de Transform-boeken ‘How to regulate cannabis‘ en ‘How to regulate stimulants‘. Mijn werk is drugs saai maken, grapt hij.
Een andere Brit, Neil Woods, infiltreerde als undercoveragent in gewelddadige drugsbendes en hield daar PTSS aan over. Hij is nu actief voor LEAP, de organisatie van politie en justitiemensen die strijdt tegen de drugsoorlog. Tijdens Wood’s speech kun je een speld horen vallen; weinig mensen kunnen zo overtuigend uitleggen hoe de drugsoorlog écht werkt en hoe rampzalig dat is.
‘Grootste vijand van cannabis is farmaceutische industrie’
Wat opvalt is het grote aantal sterke vrouwen, dat zich uitspreekt tegen repressie en vóór een aanpak gericht op volksgezondheid, mensenrechten en compassie. Claudia López, ex-burgemeester van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Ruth Dreifuss, oud-president van Zwitserland en medeoprichter van de Global Commission on Drug Policy, waarvan diverse leden aanwezig zijn. En onze eigen Machteld Busz, directeur van stichting Mainline.
De XTC winkel, die eerder in Utrecht te zien was, komt uit de koker van Mainline en valt onder hun Poppi drugsmuseum project. De installatie, ontwikkeld om het debat over regulering van XTC te stimuleren, is opgebouwd in de Beurs van Berlage en trekt veel bekijks. Als ik de Tsjechische drugstsaar Jindřich Vobořil bij de XTC winkel fotografeer, raken we aan de praat.
Vobořil werkt al jaren aan legalisering van cannabis; eerder deze maand presenteerde hij zijn wetsvoorstel. Hij is vriendelijk en openhartig en vertelt dat de Christendemocraten in de Tsjechische regering niet zijn grootste vijand zijn. Dat is de farmaceutische industrie, die de Christendemocraten betaalt om legalisering te dwarsbomen. Legale cannabis kost de alcoholindustrie veel geld, maar farma nog veel meer.
‘Verandering is mogelijk, we zullen dit winnen’
Bij het slotpanel gebruikt Steve Rolles cannabis om aan te tonen dat ideeën die nu onrealistisch lijken, zoals legale XTC en coke, toch gerealiseerd kunnen worden: ‘In 2012 was cannabis nergens ter wereld gelegaliseerd. Vandaag wonen 600 miljoen mensen in een rechtsgebied waar cannabis legaal is. En op elk continent. Het laat zien dat verandering mogelijk is. We zullen dit winnen. Ik weet niet of het tien of vijftig jaar gaat duren, maar elke reis heeft een eerste stap. En vandaag was een heel belangrijke eerste stap.’
De Global Commission on Drug Policy presenteerde een nieuwe video tijdens de conferentie: ‘Drugs and the City’. Boodschap: De wereld kan zich niet nog eens zestig jaar drugsverbod en de schade die het veroorzaakt permitteren. Vooralsnog alleen te zien op hun website.
De reader van de conferentie is ook de moeite waard en HIER te lezen. Het Amsterdam Manifesto Dealing with Drugs dat aan het einde van de dag werd aangenomen vind je HIER.
(advertentie)