(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In vier Amerikaanse staten kunnen kiezers volgende week niet alleen kiezen tussen Trump en Harris, maar ook voor of tegen cannabis wetsvoorstellen. Florida is de grootste van de vier en heeft veruit het slechtste voorstel.

Legale wiet dankzij burgerinitiatieven

Het Amerikaanse systeem van ballot initiatives kennen wij in Nederland niet. Iedereen kan zo’n initiatief starten. Als je voldoende handtekeningen verzamelt, dan moet je voorstel aan het stembiljet worden toegevoegd. Krijgt het voorstel een meerderheid van de stemmen, dan moet het worden ingevoerd.

Via deze ballot initiatives is recreatieve cannabis sinds 2012 in dertien Amerikaanse staten gelegaliseerd, te beginnen met Colorado en Washington State. In de andere elf staten waar recreatieve cannabis legaal is kwamen de bestuurders zelf met een wetsvoorstel.

Alleen mediwiet bedrijven mogen recreatieve wiet telen

Florida, van oudsher een conservatieve, Republikeinse staat, legaliseerde in 2016 medicinale cannabis. Daar waren twee ballot initiatives voor nodig. De eerste keer werd de benodigde meerderheid van 60% van de stemmen niet gehaald. Casinomagnaat Sheldon Adelson stak destijds 5,5 miljoen dollar in de tegencampagne.

Bij de presidentsverkiezingen op 5 november kunnen de inwoners van Florida dus stemmen over legalisering van recreatieve cannabis. Maar op het voorstel, een amendement op de grondwet, is nogal wat aan te merken.

Kort samengevat komt Amendment 3 er op neer dat de 25 medicinale wietbedrijven die nu actief zijn in Florida als enigen recreatieve wiet mogen gaan produceren en verkopen. De staat Florida mag ook andere bedrijven een vergunning geven, maar verplicht is dat niet.

Hoe zit het straks met de thuisteelt in Florida?

Iets soortgelijks geldt voor thuisteelt. Die staat niet in het amendement en blijft dus verboden. Volgens de opstellers kan dat niet anders. In Florida mag een constitutioneel amendement maar over één onderwerp gaan. Het tegelijk legaliseren van bezit en consumptie én van thuisteelt zou het amendement ongeldig maken.

De voorstanders stellen dat Amendment 3 thuisteelt niet verbiedt, want die is al verboden. Volgens hen biedt het amendement alle ruimte om met een aparte wet over thuisteelt te komen. De wetgever kan dus later besluiten om thuisteelt toe te staan, maar ook dat is niet verplicht.

Money, money, money

Duidelijk is dat het om veel geld gaat. Florida is met 21,5 miljoen inwoners de derde staat qua bevolkingsaantal. De campagne voor Amendment 3 heeft een budget van dik 101 miljoen dollar. Daarvan is 93 miljoen betaald door Trulieve, een van de grootste mediwiet bedrijven van de VS. Ook de giganten Curaleaf, Verano en Cresco Labs betalen mee.

De cover van Legalization Nation.

Cannabis cartoonist Brian Box Brown maakt korte metten met het amendement in zijn geweldige strip Legalization Nation. Het voorstel ‘maakt geen ruimte voor kleine bedrijven, voorziet niet in vrijlating van gevangenen of wissen van strafbladen, legaliseert thuisteelt niet en moderniseert de regels voor cannabis in het verkeer niet’, aldus Brown.

Nu is niet het goede moment in Florida

Zijn conclusie: ‘Het amendement richt een pistool op het hoofd van de Floridianen en zegt: Stem voor de belangen van grote bedrijven of we blijven mensen arresteren en lastig vallen. Dit is een lose-lose situatie. Als dit doorgaat is  verdere verandering nodig, maar het momentum voor verandering zal zijn verdwenen, terwijl het bedrijfskartel wordt versterkt.’

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, is vóór medicinale cannabis, maar tégen Amendment 3. Met zo’n beetje alles wat ik van en over deze man heb gezien ben ik het hartgrondig oneens, maar hier sta ik aan zijn kant.

Ik hoop dat Amendment 3 NIET de benodigde meerderheid van 60% haalt. Legalisering zonder thuisteelt is geen legalisering. De plant moet vrij zijn, niet het exclusieve bezit van een groepje grote bedrijven.

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)