(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niet alleen uit Duitsland komen positieve berichten op cannabisgebied, maar ook uit de Verenigde Staten. Vorige week presenteerde het Republikeinse Congreslid Nancy Mace een wetsvoorstel om cannabis op landelijk niveau te legaliseren. Het zou zomaar kunnen dat de Republikeinen legalisering van cannabis weg gaan kapen bij de Democraten, ook vanwege de weigerachtige houding van president Joe Biden.

Regulering op zijn Canadees

Het belangrijkste doel van de States Reform Act, zoals het wetsvoorstel van Mace heet, is het verwijderen van cannabis uit de Controlled Substances Act, de Amerikaanse Opiumwet. Cannabis zou op landelijk niveau gereguleerd worden zoals alcohol, maar staten kunnen zelf beslissen over de precieze uitvoering binnen de eigen staatsgrenzen. Dat principe is vergelijkbaar met de regulering in Canada.

Ook belangrijk: iedereen die veroordeeld is voor een niet gewelddadig cannabis gerelateerd delict wordt vrijgelaten en al deze delicten worden van het strafblad verwijderd. De legale cannabismarkt moet laagdrempelig zijn, ook toegankelijk voor groepen die het meest te lijden hebben gehad onder de drugsoorlog. Kers op de taart van het voorstel is een landelijk accijnspercentage voor cannabis van slechts 3%. In de wetsvoorstellen van de Democraten over cannabis, zoals de MORE Act in 2019, loopt de accijns op tot wel 25%.

Democraten versus Republikeinen

Traditioneel is de hervorming van de cannabiswetgeving veel meer een Democratisch dan een Republikeins stokpaardje. Toch er is altijd een groot verschil geweest tussen droom en daad: de Democratische president Bill Clinton voerde de drugsoorlog in de jaren negentig van de vorige eeuw keihard op. 

Berucht is de Violent Crime Control and Law Enforcement Act uit 1994. In deze draconische criminaliteitswet werd onder meer het omstreden principe three strikes and you’re out geïntroduceerd. Bij een derde veroordeling kreeg je automatisch levenslang. De versie voor de Senaat van deze wet werd destijds opgesteld door de Democratische senator van Delaware, Joe Biden.

De Democraten zijn blauw en de Republikeinen rood, maar de kaart van Amerika kleurt binnenkort wellicht helemaal groen!  [illustratie: iQoncept/Shutterstock]

President Biden zwijgt in alle talen over wiet

Als president is Biden muisstil over cannabis en legalisering, ook al is inmiddels zo’n zeventig procent van de Amerikaanse bevolking voorstander van legalisering. Een paar dagen voordat Nancy Mace haar States Reform Act presenteerde, riepen drie Democratische senatoren hun president nog op om een generaal pardon te verlenen aan alle Amerikanen die veroordeeld zijn voor niet-gewelddadige, cannabis overtredingen.

Citaat uit de brief: ‘Het cannabisbeleid van ons land moet volledig worden herzien, maar u heeft de macht om nu te handelen: u kunt en moet gratie verlenen voor alle niet-gewelddadige federale cannabisdelicten, uw beloften aan het Amerikaanse volk nakomen en de levens van tienduizenden Amerikanen drastisch veranderen.’

Zelfs bij Fox doen ze normaal over cannabis

Biden heeft, voor zover ik weet, nog niet gereageerd. Terwijl hij hier toch betrekkelijk eenvoudig zou kunnen scoren; het Amerikaanse volk is klaar voor legalisering. Dat de tijden echt veranderd zijn bleek eens te meer uit een interview met Nancy Mace op het conservatieve Fox Business Network. Presentatrice Lisa Kennedy noemde de senator ‘cannabis freedom fighter’ en er viel geen negatief woord over de plant. 

Op de vraag of ze zelf wiet rookt, antwoordde Mace dat ze dat een tijdje had gedaan, nadat ze op haar zestiende was verkracht. Mace: ‘Ik kreeg pillen voorgeschreven die mijn depressieve gevoelens verergerden. Ik stopte met het innemen van die medicijnen en gebruikte een tijdje cannabis.’ 

No more war

Wie straks met de eer gaat strijken, de Democraten of de Republikeinen, maakt voor Nederland en de rest van Europa weinig uit. Als er maar een einde komt aan de Amerikaanse oorlog tegen een plant. Precies die woorden gebruikte Mace, in een tweet van 17 november: ‘Dit is een zeer lange, zeer dure en zeer schadelijke oorlog tegen een plant geweest. Het is tijd om te stoppen.’

Amen, sister!

[openingsbeeld: indrawijay/Shutterstock]
(advertentie)