(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tot een uur of drie hield VOC-voorzitter Derrick Bergman het vol, de Amerikaanse verkiezingsnacht. Vrijwel niets of niemand wees toen op een overwinning van Trump, maar het was al wel duidelijk dat het traditioneel conservatieve Florida medicinale cannabis had gelegaliseerd…

Verbijstering en vreugde

Ik dook mijn bed in en vernam het nieuws dus met mijn ogen nog dicht, via Omroep Brabant op mijn wekkerradio. De kut grijpende miljonairszoon had gewonnen. Voor de uitslagen van de negen  ‘ballot proposals‘ over cannabis, raadpleegde ik mijn iPad. In vijf staten, waaronder Californië, stond legalisering van recreatieve cannabis op het stembiljet, in vier staten legalisering van medicinale cannabis.

De verbijstering over de winst van Trump vermengde zich met vreugde over de successen in de strijd tegen het cannabisverbod. In acht van de negen staten stemden de kiezers vóór legalisering, alleen in Arizona lukte het niet een meerderheid te krijgen.

Aardverschuiving

Dit is een aardverschuiving. Binnenkort hebben alle volwassenen in Californië (39 miljoen inwoners), Massachusetts (7 miljoen), Nevada (3 miljoen) en Maine (1 miljoen) toegang tot legale,  gereguleerde cannabis. Legale cannabis op recept wordt toegankelijk in Florida (20 miljoen inwoners), Arkansas (3 miljoen), Montana (1 miljoen) en Noord Dakota (750,000). In één klap woont een vijfde van alle Amerikanen in een staat waar het cannabisverbod verleden tijd is.

Burgerinitiatief

fox_news_marijuana_legalized_2016Je kunt veel van Amerika zeggen, maar behalve Zwitserland kent geen enkel Europees land het soort directe democratie dat deze succesvolle burgerinitiatieven mogelijk maakt. Elke Amerikaan kan een ‘ballot initiative‘ starten over elk onderwerp. Als het lukt om voldoende handtekeningen op te halen, dan komt het voorstel op het stembiljet bij de eerst volgende verkiezingen. En als het voorstel dan een meerderheid haalt, móet de lokale overheid het uitvoeren.

Al verzamel je tien miljoen handtekeningen, de Nederlandse regering kan ze glimlachend aannemen, in het archief deponeren en er verder nooit meer iets mee doen

Dat is precies hoe het afgelopen nacht is gegaan en hoe het ging in Colorado en Washington State, waar cannabis bij de verkiezingen van 2012 legaal werd. Die eerste twee staten ‘voelden als een deur die, heel voorzichtig, openging’, schreef cannabis journalist Bruce Barcott op Leafly tijdens de verkiezingsnacht. ‘De resultaten van november 2016 blazen die deur uit zijn scharnieren, de volgende kamer in.’

Slappe Nederlandse hap

Maar wij hebben in Nederland toch het referendum, denken sommige lezers misschien. Dat klopt, maar dat is een raadgevend referendum. De regering mag de uitslag altijd naast zich neer leggen, zoals waarschijnlijk gaat gebeuren met het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne. Voor petities geldt hetzelfde: al verzamel je tien miljoen handtekeningen, de regering kan ze glimlachend aannemen, in het archief deponeren en er verder nooit meer iets mee doen. Daar komen de autoriteiten in de VS dus niet mee weg; zij zijn wettelijk verplicht voorstellen die een meerderheid hebben behaald ook daadwerkelijk uit te voeren.

dominoes_transform

Leve het volk

Kortom: fuck Amerika, omdat ze na Richard Nixon, Ronald Reagan en George W. Bush weer een politiek monster als president hebben gekozen. Die benaming gebruikte Hunter S. Thompson in een stuk over zijn favoriete vijand Nixon, vlak na diens overlijden. ‘He could shake your hand and stab you in the back at the same time‘. Klinkt als een adequate beschrijving van The Donald.

Maar ook: leve Amerika, omdat het volk de mogelijkheid heeft slecht beleid te vervangen, ook als de autoriteiten daar niet aan willen.

[openingsillustratie: David Rowe via Twitter]
(advertentie)