(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige maand logeerde Karen, een Maltese onderzoeker, een paar dagen in huize Bergman. ReLeaf Malta, de NGO waarvoor zij werkt, speelt een sleutelrol bij de hervorming van de cannabiswetten op het eiland. Op 4 oktober presenteerde de regering een wetsvoorstel voor een totaal nieuw cannabisbeleid, met thuisteelt en cannabis social clubs. 

Enorme drive

Karen is lid van Encod, de Europese coalitie voor effectief en rechtvaardig drugsbeleid, waarvan ik twee jaar voorzitter ben geweest en nog steeds lid ben. Een van de voordelen van zo’n netwerk dat zich over heel Europa uitstrekt; je vindt makkelijk een logeeradres bij andere leden en zo’n uitwisseling levert altijd meer kennis en inzicht op.

Zo ging het ook deze keer. Karen studeert aan de universiteit van Malta en is samen met Andrew Bonello de drijvende kracht achter ReLeaf Malta. Andrew kende ik al van de zoom meetings van ECAN, een piepjong digitaal netwerk voor cannabis activisme onder de vleugels van het Britse Volteface. Zowel Karen als Andrew zijn welbespraakt en slim, spreken perfect Engels en hebben een enorme drive om echte verandering af te dwingen.

De enige keer dat uw columnist tot op heden op Malta was, ergens aan het begin van deze eeuw…

Korte lijntjes op voormalig Britse eiland

Mijn kennis over Malta was beperkt; ik ben er één keer een week geweest, in 2007. Een prachtig eiland, waar ik op zoek ging naar het oude fort waar de film ‘Midnight Express’ is gedraaid, over een Amerikaanse hippie die vanwege drugssmokkel in een gruwelijke Turkse gevangenis belandt. Dankzij Karen weet ik nu veel meer over het eiland en de Maltese cultuur. Over de Britse invloed, niet alleen qua taal en rijrichting, maar ook op het politieke systeem, dat als twee druppels lijkt op dat van de oude kolonisator.

Uiteraard praatten we ook over cannabisbeleid en activisme. Het kleine aantal inwoners van Malta, iets meer dan een half miljoen, heeft als voordeel dat de afstand tussen politici en burgers klein is. ReLeaf Malta heeft directe contacten tot op het hoogste niveau.

Wonderlijke mix op Malta

In 2019 publiceerde ReLeaf Malta een plan voor een legale, gereguleerde cannabismarkt op Malta. Dat plan werkte als een katalysator voor het publieke en politieke debat over cannabis en de zeer strenge wetgeving op het eiland.

De regering organiseerde een openbare internet consultatie over hervorming van het cannabisbeleid. Op verzoek van ReLeaf Malta diende de stichting VOC ook een bijdrage in, met de focus op thuisteelt. Het wetsvoorstel, Bill No. 241, dat minister Owen Bonnici op 4 oktober presenteerde is een wonderlijke mix van Spaanse, Nederlandse en Canadese invloeden en regels.

Ook op Malta voeren activisten al langer strijd voor vrijere cannabis, zoals hier tijdens een demonstratie van Facebook-groep ‘Legalize It Malta’ in hoofdstad Valletta in december 2011… [foto: McCarthy’s PhotoWorks]

Een greep uit de twintig principes van het voorstel:

  • Bezit van maximaal 7 gram gedecriminaliseerd voor 18 jaar en ouder
  • Bezit tussen 7 en 28 gram blijft strafbaar met een boete tussen €50 en €100
  • Thuisteelt van maximaal 4 planten per huishouden toegestaan
  • Planten van thuistelers mogen niet zichtbaar zijn (‘out of sight’)
  • Thuistelers mogen maximaal 50 gram droge cannabis in huis hebben
  • Consumptie van cannabis in de openbare ruimte blijft verboden, medicinaal gebruik uitgezonderd
  • Cannabis Social Clubs toegestaan, met strenge regels
  • Clubs mogen maximaal 7 gram cannabis per lid per dag verstrekken en maximaal 20 zaden
  • Clubs mogen niet binnen 250 meter van een school gevestigd zijn
  • Clubs mogen maximaal 500 gram cannabis op voorraad hebben

Optimisme regeert

Vooral de laatste twee regels doen zeer Nederlands aan. Veel belangrijker is dat invoering van dit voorstel een gigantische stap voorwaarts zou betekenen voor Malta, waar de straffen nu nog draconisch zijn. Op de website van ReLeaf Malta verscheen een prachtig stuk als reactie op het plan, met de poëtische titel ‘Wuthering Heights on a Nascent Sea of Green‘.

Natuurlijk is het nog geen gelopen race, het voorstel is nog geen wet. Dat weet Karen als geen ander, maar op dit moment overheerst het optimisme. Gisteren mailde ze: ‘I am super thrilled by the proposed law. I hope nothing derails or postpones it. I can now rest my mind that if you visit, I can welcome you in lush pastures of green 😀 ’.

Ik heb er nu al zin in!

[openingsfoto: McCarthy’s PhotoWorks/Shutterstock]
(advertentie)