- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Column – Ode aan de oogst
Na een werkelijk schitterende nazomer zijn buitenkwekers nu toe aan de laatste en meest glorieuze fase van de jaarlijkse cyclus: de oogst. Ook de voorzitter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod beleeft zodoende mooie momenten. Een liefdesbetuiging in woord en beeld is het gevolg…
Planten zijn net mensen
Planten zijn net mensen: in het begin en tegen het einde van hun leven hebben ze de meeste zorg nodig. Waar je tijdens de groeifase kan volstaan met een of twee keer dag water geven, is in de laatste weken voorafgaand aan de oogst veel meer aandacht nodig. Je planten zijn nu het meest kwetsbaar tegenover drie vijanden: dieven, dienders en budrot.
Elke ervaren buitenkweker kent het dilemma: laat ik mijn dames nog langer staan om ‘peak potency’ te bereiken? Of speel ik op zeker en begin ik nu al met knippen? Dat het in september en de eerste helft van oktober nauwelijks regende en de zon bleef schenen was slecht voor de aardappelboeren, maar een zegen voor de buitenwiet telers.
Zwellende buds
Weinig klusjes mooier dan het inspecteren van je planten, zeker als je kan constateren dat alles op rolletjes loopt. Geen slakken of rupsen, geen schimmel of budrot, geen ripper of popo: enkel gestaag zwellende buds die elke dag plakkeriger worden. Hoe verder de bloeifase vordert, hoe fotogenieker de dames worden. De budporn ligt voor het oprapen, zeker in het magische uur waarin de zon aan het einde van de dag zachter wordt, zodat de uitbundige kleuren optimaal uitkomen. Hoe jammer dat het nog steeds niet mogelijk is geur vast te leggen en weer te geven…
Oefening baart kunst
‘Zaaien is minder moeilijk dan oogsten’ schreef Goethe en dat geldt zeker voor cannabis. Zorgvuldig knippen en drogen heeft grote invloed op de smaak, geur en het effect. Gelukkig baart oefening ook hier kunst. En elke kweker ontwikkelt zo zijn eigen voorkeuren: oogsten per tak of meteen de volledige plant, drogen aan de tak of topjes los knippen en een droogrek gebruiken enzovoort.
Elke oogst heeft zijn eigen verhaal, met de verschillende planten als hoofdrolspelers, sommige zwak en ziekelijk, andere krachtig en uitbundig
Droog in elk geval in het donker, zorg voor voldoende luchtcirculatie en bewaar de oogst bij voorkeur in glazen potten. De aanschaf van een nieuw schaartje, met een zo scherp mogelijk puntje, betaalt zich uit in meer gemak en beter getrimde buds. Afgeknipte blaadjes, de trim, bewaar je natuurlijk om te verwerken tot olie, ice-o-lator, boter etc. Al doe je er zelf niets mee, je kunt er ongetwijfeld iemand in je omgeving blij mee maken.
Connectie met de natuur
Het zelf kweken van cannabis geeft je een directe connectie met de natuur en met een proces dat al duizenden jaren bij de mens hoort. Elke oogst heeft zijn eigen verhaal, met de verschillende planten als hoofdrolspelers, sommige zwak en ziekelijk, andere krachtig en uitbundig. De dames die het einde van de rit halen hebben stormen doorstaan, aanvallen van beestjes en schimmels overleefd, maar ze zijn ook liefdevol verzorgd, gevoed, overgepot en ondersteund. Een goede kweker leert van elke oogst, zodat de volgende weer iets beter zal worden.
Laat de winter maar komen
Terwijl buiten de blaadjes vallen en de dagen donkerder worden, klinkt binnen het zachte getik van knippende scharen. Nog even en de buitengewone buitenoogst van 2016 zit achter glas en is klaar voor consumptie. Honderd procent biologisch, vrij van pesticiden, zon en maan beschenen en met liefde en geduld geoogst en gedroogd. Laat de winter maar komen…
(advertentie)