- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Column: Plastic, pesticiden, HENNEP
Onze België-reporter verheugt zich op de zomervakantie. Maar Eef zou Eef niet meer zijn als ze ons niet ook met de neus op de feiten drukt. Dus voordat we gaan vliegen en smeren eerst de feiten over pesticiden, plastic, klimaatverandering en de soms simpele oplossing: hennep!
Zomervakantie
Heerlijk genieten van het lekkere weer, als de wolken en de regendruppels de pret en sfeer tenminste niet teveel komen bederven. Kinderen gaan op reis met hun ouders of op kamp met de jeugdbeweging maar door ons onvoorspelbaar weer vallen die kampjes soms letterlijk in het water, zoals onlangs in de provincie Luik waar een scoutskamp een echt survivalkamp werd.
Jammer genoeg zijn dit soort overstromingen tegenwoordig schering en inslag, is het niet hier dan is het wel ergens in Bosnië of in China of elders. De hele wereld wordt getroffen door de klimaatverandering, er is geen ontkomen meer aan. Heel veel Belgen en Nederlanders vinden dit verschrikkelijk en willen dat er iets aan gedaan wordt maar het percentage mensen die daadwerkelijk hun levensstijl aanpassen is niks in vergelijking met zij die er zich geen bal van aantrekken.
Onder het motto ‘je leeft maar één keer’ vinden we dat we onszelf alles moeten gunnen wat we ons maar kunnen permitteren. Maar dit motto doet de toekomst van onze planeet jammer genoeg de das om. Het feit dat je met de trein honderden euro’s kwijt bent om op een heel trage manier ergens te geraken en je met het vliegtuig voor nog geen 50 euro duizenden kilometers ver vliegt, is één van de tekens dat het beleid compleet de mist ingaat.
Foute boel is het. Want wie kan de verleiding weerstaan om bijna gratis het vliegtuig te nemen in plaats van een peperdure trein? Dat zijn er maar weinig, geloof me. Persoonlijk kies ik zelf altijd voor de trein omwille van het milieu maar ook omdat er per trein veel meer te beleven en te zien valt. Dan maar wat minder op reis.
Pesticiden
Hetzelfde met ons eten. Iedereen zou het recht moeten hebben om gezond te kunnen eten, maar dat is helemaal niet zo want aan gezonde voeding hangt een behoorlijk prijskaartje. Ik hoor dikwijls mensen afgeven over hoe bio enkel voor de rijke luizen zou zijn. Maar ze staan er niet bij stil dat bioconsumenten dikwijls gewone mensen zijn die om gezondheidsredenen of omdat ze inzitten met het milieu zo veel mogelijke biologische voeding kopen.
Sinds pesticiden hun intrede deden in de landbouw, de zo genaamde ‘groene revolutie’, is de biodiversiteit met meer dan de helft afgenomen. Heel veel insectensoorten zijn al uitgestorven en als er niks verandert trekt de bij het ook niet lang meer net zoals heel wat vogels en kikkers. Biovoeding zou betaalbaar moeten zijn voor iedereen, want iedereen heeft recht op een gezond lichaam en een gezonde leefomgeving!
In sommige landen is er reeds een verbod op de plastic zak, dat zou al een goed begin zijn. De volgende logische stap zou dan zijn: hennepplastic produceren!
Pesticiden hebben ook invloed op de mens, hoe kan het ook anders. Het is bewezen dat pesticiden kankerverwekkend zijn en voedsel allergieën en de ziekte van Chrohn kunnen veroorzaken, maar in landen waar bv soja op grote schaal verbouwd wordt worden er ook vaak kinderen geboren met misvormingen.
Ik schreef het al eerder, het enorm voedzame hennep kan zonder pesticiden geteeld worden! Waarom dit nog niet wijdverspreid geteeld wordt is een groot vraagteken, of is het dat niet? Worden onze beleidvoerders misschien teveel ‘beïnvloed’ door grote multinationals zoals Monsanto en co?
Plasticprobleem
En dan is er ook nog het plasticprobleem. Er drijft een eiland in de Stille Oceaan dat 34 keer zo groot is als Nederland genaamd Plastic Soep. Heel veel dieren sterven door al dat plastic: jaarlijks raken er meer dan 60 000 zeehonden en walvissen verstrikt tussen het afval. Maar ook voor veel kleinere dieren betekent plastic het einde van hun leven. Ze zien de kleine plastic deeltjes als voedsel omdat het lijkt op visseneieren en plastic zakjes lijken voor schildpadden op kwallen.
Dat er biologisch afbreekbaar plastic bestaat is voor velen ook niks nieuws meer, maar wanneer gaan onze ministers daar eens werk van maken? In sommige landen is er reeds een verbod op de plastic zak, dat zou al een goed begin zijn. De volgende logische stap zou dan zijn: hennepplastic produceren! Hennep is duurzamer dan maïs – wat ook een grondstof van biologisch afbreekbaar plastic kan zijn – maar maïs voor plastic doet de voedselprijzen stijgen. Hoe simpel kan het leven zijn? Just do it!
We zouden met zijn allen heel wat meer op straat moeten komen! Protesteren voor een groen(er) beleid dat respect toont voor onze gezondheid en dat van ons nageslacht! Burgerbewegingen kunnen effectief verandering teweeg brengen, sterker nog: als de politieke wil ontbreekt kunnen burgerbewegingen die politieke wil doen opleven, dat is in het verleden meermaals bewezen!
(advertentie)