- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
- Buitenwiet test ’24 eindigt met een geweldig Oogstfeest!
Column – Proud te be stoner (kom uit die wietkast)
“Sorry, ik kan de prijs niet aannemen. Op mijn werk weten ze namelijk niet dat ik blow.” Het blijft sinds Cannabis Bevrijdingsdag door mijn hoofd spoken. Dit is immers precies de reden waarom dit festival plaatsvindt. Hoe kunnen we dit doorbreken en ervoor zorgen dat mensen hun cannabisconsumptie niet langer hoeven te verbergen?
Cannabis Bevrijdingsdag, 11 juni 2017: Het Grass Poll Team wilde op het hoofdpodium een prijs uitreiken aan de 8000e respondent. De officiële winnaar bleek echter nog niet uit de ‘cannabiskast’ te zijn gekomen…
Taboe
Cannabisconsumptie is voor veel mensen nog steeds een taboe. In bepaalde kringen zijn mensen bang dat het hun imago schaadt of dat ze in de problemen kunnen komen wanneer hun omgeving weet dat ze wel eens blowen. En laten dat nou net de kringen zijn die veel in de politieke en bestuurlijke melk te brokkelen hebben. Wanneer iemand ernaar vraagt zullen zij echter glashard ontkennen dat ze wel eens een jointje opsteken. En in onderzoeken zullen ze ook nooit aangeven dat ze wel eens cannabis gebruiken (als je ze al mee doen aan dat soort onderzoeken).
Dat zorgt er niet alleen voor dat de beeldvorming over cannabisconsumenten vertekend is en dat cannabis nog steeds een slecht imago heeft. Het zorgt ook voor een flinke ‘onderrapportage’ van de hoeveelheid cannabis die we met zijn allen wegroken in Nederland. Ik blijf het zeggen: de binnenlandse consumptie wordt stelselmatig te laag ingeschat. Met de nodige gevolgen van dien.
Nattevinger-wiet
Dat zit zo: politie en justitie maken een inschatting van het aantal in Nederland geproduceerde tonnen wiet. Op dat getal is het nodige aan te merken, maar goed. Verder zijn bevolkingsonderzoeken naar druggebruik bepalend voor het schatten van de hoeveelheid wiet die er in Nederland doorheen gaat per jaar. Ook daar is dus veel op aan te merken: In hoeverre wordt de wiet die tante Truus (61 jaar) met borstkanker naar binnen druppelt tegenwoordig meegerekend? En hoe zit het met die man met stropdas die bij de bank werkt en waarvan bijna niemand weet dat hij regelmatig een jointje rookt? Die doet echt niet mee aan dat soort onderzoeken.
Vervolgens wordt de export van de Nederlandse wiet berekend, en daar vliegt het zootje helemaal gierend uit de bocht
Die cannabisconsumenten worden in de schattingen vaak over het hoofd gezien. Vervolgens wordt de export van de Nederlandse wiet berekend, en daar vliegt het zootje helemaal gierend uit de bocht. Dat exportcijfer is grofweg de productie in tonnen minus de kilo’s die de Nederlanders wegtikken. En als die productie wat wordt overdreven en ‘s lands consumptie wat aan de lage kant wordt gehouden schiet het exportcijfer naar boven! Naar wel 90 % als je sommige justitiemensen moet geloven. En een groot drugs exportland zijn, dat willen veel politici niet: laat de politie maar flink jagen op die wietplantages. Dusss…Alternatieve feiten
Er zijn krachten die dit soort Noord-Koreaans aandoende cijfers (zoals een exportcijfer van meer dan 90%) doelbewust in stand houden om het negatieve imago van cannabis te onderstrepen. Management of meaning heet dat. Die krachten zitten met name bij politie en justitie.
De ‘normalisering van cannabis’ is al jarenlang een doorn in het oog van deze partijen. Zij proberen dat met man en macht tegen te gaan. Dat doen ze door steeds maar weer hetzelfde mantra te herhalen: “Cannabis is een harddrug geworden vanwege het hoge THC-gehalte.” “Hennepteelt is georganiseerde criminaliteit.” “En blowers zijn losers, werkschuw langharig tuig.”
Beeldvorming deugt niet
Die beeldvorming kan alleen in stand worden gehouden wanneer consumenten en telers onzichtbaar blijven. Tegelijkertijd is die beeldvorming de reden waarom consumenten en telers zich verbergen. En zo zitten we met zijn allen al jarenlang in dezelfde negatieve spiraal.
Die negatieve spiraal moet doorbroken worden. Hoe kun je anders van de Nederlandse overheid verwachten dat ze op een normale manier met cannabis omgaan?
De sociale acceptatie is de nummer 1 voorwaarde om ervoor te zorgen dat cannabis uit het strafrecht wordt gehaald
De sociale acceptatie is de nummer 1 voorwaarde om ervoor te zorgen dat cannabis uit het strafrecht wordt gehaald. Als heel Nederland cannabis normaal vindt, dan is het natuurlijk heel raar om het te blijven verbieden. Maar zolang (veel) consumenten er zelf niet voor durven uitkomen dat ze cannabis gebruiken, blijft dat dus erg lastig.
Proud te be a stoner
Ik zou iedereen die wel eens cannabis gebruikt daarom oproepen om eens goed te luisteren naar de songtekst van het nummer “I just want to live my life”. Het is nummer uit 2007 van de Kottonmouth Kings op het album Cloud Nine.
Eigenlijk zou je de laatste zinnen van het refrein als een mantra tot je moeten nemen. Net zolang totdat je er zelf in gelooft en met trots durft uit te dragen dat je een cannabisconsument bent.
‘Where nature’s free do to her thing, everything is one if you know what I mean
I just want to live my life
Im proud to be a stoner, im proud to be a stoner, im proud to be a stoner
Yes I am, for the rest of my days’
Je hoeft niet op een podium voor een groot publiek te verkondigen dat je cannabis consumeert. En ik begrijp ook heel goed dat niet iedereen zich geroepen voelt om op het Malieveld te gaan staan. Maar geef als cannabisliefhebber op zijn minst eerlijk antwoord op het moment dat ernaar wordt gevraagd.
Voor jezelf en voor anderen
Doe het voor jezelf, en anders wel voor mensen die cannabis als medicijn gebruiken. Ook al is het (deels) een legaal medicijn, veel patiënten zijn nog steeds aangewezen op illegale producten. Door het tegengaan van de normalisering drijven politie en justitie zieke mensen bewust het illegale circuit in. Met alle gevolgen van dien. Het is belangrijk dat mensen goed worden geïnformeerd over de verschillende cannabissoorten en hun uitwerking. Zieke mensen zouden zich niet hoeven te schamen om hun huisarts te vragen om cannabis voor te schrijven.
Niemand hoeft zich in Nederland te schamen voor zijn cannabisconsumptie. Dus luister naar die songtekst en wees trots op je cannabisgebruik!