(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De 57e sessie van de ‘Commission on Narcotic Drugs’ van de VN in Wenen zit er bijna op. En het blijft één van de merkwaardigste diplomatieke circussen ter wereld. Onze columnist en VOC-woordvoerder Derrick Bergman bericht vanaf ’t cannabisfront!

Het Verenigde Naties drugscircus in Oostenrijk

Zo’n 1500 gedelegeerden uit de hele wereld komen elk jaar naar Wenen voor de CND. Daar lezen ze in de grote zaal het statement van hun regering op. De beraadslagingen duren een hele week, met kleinere bijeenkomsten over allerlei aspecten van de strijd tegen ’the world drug problem’, zoals ze dat hier noemen. Gelukkig zijn er niet alleen diplomaten, maar ook organisaties en activisten. De positie van deze groep is de laatste jaren sterk verbeterd.

Twee 'Kaffeeschnüffler' (Koffiesnuffelaars) in vol 18e eeuws ornaat

Twee ‘Kaffeeschnüffler’ (Koffiesnuffelaars) in vol 18e eeuws ornaat

Zelf bezocht ik het VN drugs circus voor het eerst in 2003. Zo’n 4000 activisten en demonstranten trokken toen in een lange stoet door Wenen en lieten ballonnen met wietzaadjes op vanaf de burg over de Donau, vlakbij de VN-gebouwen. Een geweldig statement, maar de tocht eindigde voor de ingang van de VN, waar een flinke politiemacht ons tegenhield.

Flyers en wietstekken

Elf jaar later staan de activisten binnen. Of in het geval van Encod, de Europese coalitie voor rechtvaardig en effectief drugsbeleid, zowel binnen als buiten. Afgelopen week, tijdens de twee dagen van de zogenaamde ‘High Level Segment’, als ministers en andere bobo’s de vergadering bijwonen, zorgden Encod leden voor een warm welkom voor de gedelegeerden. Met muziek, flyers, wietstekken (100% legaal in Oostenrijk) en twee ‘Kaffeeschnüffler’ (Koffiesnuffelaars) in vol achttiende eeuws ornaat.

“De drugsverdragen bevatten geen mogelijkheid om lidstaten sancties op te leggen”

Deze snuffelaars waren eind achttiende eeuw in dienst van de Pruissische koning Frederik en moesten het verbod op koffie handhaven. Bizar als je er nu op terug kijkt, maar dat geldt natuurlijk even hard voor het zinloze en contraproductieve verbod op cannabis. Encod richtte ook een mediacentrum in en produceerde nieuwsreportages en talkshows, met onder meer uw Rolling Stoned columnist als presentator. De resultaten zijn te vinden op de CND pagina van de Encod website.

Discussie volop gaande

Een echte doorbraak is er niet geweest tijdens deze 57e sessie, maar nog nooit werd er zoveel gepraat over decriminalisering, harm reduction en volksgezondheid als uitgangspunt. Het is duidelijk dat de legalisering van cannabis in Uruguay, Colorado en Washington State een mondiale discussie op gang heeft gebracht. Zeker in Zuid Amerika is de beer los. Nederland hield zich -zoals gebruikelijk de laatste tien, vijftien jaar- gedeisd. Geen extreme statements en alleen voorzichtige kritiek, bijvoorbeeld op landen die de doodstraf geven aan drugsgebruikers of producenten.

Een deel van het Encod team bij de VN in Wenen (vlnr): Janko Belin (Slovenië), voorzitter Encod, Dyonisio Nuñez (Bolivia), cocaboer en voormalig minister van cocazaken Bolivia, Doug Fine (VS), auteur van o.a. ‘Too High To Fail’ en ‘Hemp Bound’ en Derrick Bergman (Foto: Joep Oomen)

Een deel van het Encod team bij de VN in Wenen (vlnr): Janko Belin (Slovenië), voorzitter Encod, Dyonisio Nuñez (Bolivia), cocaboer en voormalig minister van cocazaken Bolivia, Doug Fine (VS), auteur van o.a. ‘Too High To Fail’ en ‘Hemp Bound’ en Derrick Bergman (Foto: Joep Oomen)

Ruimte om verbod op te heffen

Het voor ons land belangrijkste nieuws was waarschijnlijk een uitspraak van Yury Fedotov, voorzitter van de UNODC, de VN organisatie die gaat over ‘drugs en criminaliteit’. De Nederlandse journalist Steven Kompier, onderdeel van het Encod mediateam, vroeg Fedotov wat hij vindt van de Nederlandse regering die blijft zeggen dat regulering van cannabis onmogelijk is vanwege de VN verdragen. Fedotov’s antwoord: “De Verenigde Naties zijn geen dwangbuis voor de lidstaten. En de drugsverdragen bevatten geen mogelijkheid om lidstaten sancties op te leggen.”

Alle ruimte dus voor ons land om, net als Uruguay, Colorado en Washington State, het verbod op cannabis op te heffen. Van het VN drugs circus hebben we niets te vrezen.

(advertentie)