- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
VOC: Ook recht op eigen teelt!
Veel gemeenten pleiten voor het reguleren van wietteelt voor coffeeshops. Maar de kleine thuiskweker wordt vergeten, of beter gezegd: dreigt zelfs de dupe te worden! Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod neemt het op voor de hobbyist.
Column VOC: Achterdeur open, maar ook recht op eigen teelt!
“Burgemeesters van gemeenten die de wietteelt willen reguleren, laten zich niet ontmoedigen door de juridische hindernissen die minister Ivo Opstelten opwerpt”, meldde het weekblad Binnenlands Bestuur vorige week. Het is mooi dat de burgemeesters lak hebben aan de lariekoek van Opstelten, maar ze laten de kleine thuisteler wel keihard in de kou staan.
De burgemeesters hebben het in hun manifest ‘Joint Regulation‘ alleen over teelt voor de coffeeshops. De kleine thuisteler, die op een veilige manier zijn of haar eigen plantjes kweekt, komt er niet in voor. Wel lezen we op pagina 3: “Wij stellen voor dat bij een landelijke invoering van gereguleerde cannabisteelt de opsporing en bestraffing van illegale cannabisteelt aanzienlijk worden geïntensiveerd.”
Voor achterdeur, tegen legalisering
De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel, een van de drie opstellers en voortrekkers van het manifest, blijkt zelfs tégen legalisering te zijn. Toen de gemeenteraad op 18 februari sprak over de mogelijke verhuizing van Cannabis Bevrijdingsdag naar Eindhoven, verklaarde van Gijzel: “Ik ben niet voor legalisering van de cannabis. Ik ben voor regulering van de achterkant van de coffeeshop. Dat betekent, als je dat wil doen, dan moet je dus kwekerijen zien te regelen die leveren aan de achterkant van de coffeeshop. (…) Dus ik ben een groot voorstander om naar een ander systeem te gaan. Maar legalisering van de wietteelt betekent dat iedereen vrij kan produceren. En daar ben ik dus niet voor. Ik ben voor regulering van de achterkant.”
Van Gijzel doet hier iets dat veel voorstanders van de ‘war on drugs‘ doen: ze stellen legalisering gelijk aan een soort totale vrijgave, zonder enige beperking. Dat is natuurlijk onzin: sigaretten en drank zijn legaal, maar er gelden wel regels over verkoop aan minderjarigen, reclame enzovoort.
Belangrijker is dat Van Gijzel en zijn collega’s tienduizenden brave burgers criminaliseren
Belangrijker is dat Van Gijzel en zijn collega’s tienduizenden brave burgers criminaliseren. Mensen die vaak al jaren in hun eigen behoefte voorzien met een klein aantal plantjes in de tuin, op het balkon of in een veilig kweektentje. Ze hebben niets te maken met criminelen en veroorzaken geen overlast of onveiligheid. Toch lopen deze brave burgers, als ze hun woonruimte huren, elke dag het risico dakloos te worden gemaakt; één anonieme tip naar de kliklijn is genoeg.
De burgemeesters willen de ‘opsporing en aanpak’ van deze brave burgers dus ‘aanzienlijk intensiveren’. Het zal best politiek strategisch bedoeld zijn, maar het is vooral dom. De ‘harde aanpak’ maakt de problemen niet kleiner, maar groter. Het recht op eigen teelt is essentieel om regulering van cannabis te laten slagen. Daarom is dit recht opgenomen in de nieuwe cannabiswet van Uruguay en ook in Colorado mogen volwassenen zes planten telen voor eigen gebruik.
Fatsoenlijke regeling thuisteelt
Mijn eigen buitenplanten zijn alweer zo’n zeven weken oud; ik ben gaan ontkiemen op de dag dat de deelraad Amsterdam West besloot Cannabis Bevrijdingsdag het Westerpark uit te jagen. Dankzij de vroege en zonnige lente staan de dames er prachtig bij. Ik geniet er elke dag van, zoals ik nog elke dag geniet van de oogst van vorig jaar. De kwaliteit van mijn cannabis -waar de burgemeesters zich zo’n zorgen over zeggen te maken- is gegarandeerd. Geen pesticiden op mijn plantjes en zeker geen rotzooi om de oogst te verzwaren. I am not in it for the money.
Ja, de achterdeur moet open: daar hebben de inmiddels 53 gemeenten die het manifest steunen helemaal gelijk in. Maar een fatsoenlijke regeling van de thuisteelt is minstens zo hard nodig. Tip voor de burgemeesters: breng eens een werkbezoekje aan Uruguay en Colorado.
(advertentie)