(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Of je nu veel geld of niet te besteden hebt, je zult vast wel eens van de coffeeshop zijn teruggekomen met de gedachte: waarom is de coffeeshop zo duur? Daarom ga ik in deze column in op die vraag met een verklaring en verdere gedachten omtrent de prijs van cannabisproducten.

Voor een tientje heb je een vriendje

Gemiddeld kost een grammetje wiet of hasj zo’n 10 euro in de coffeeshop. Natuurlijk zul je het ook goedkoper tegenkomen, maar dat is wel ongeveer het gemiddelde voor een gemiddeld wietje. Afhankelijk van hoeveel je in je joint doet of verdampt, kom je met een paar jointjes per avond al snel op bijna een gram per dag. Stel: je rookt iets minder door de week, maar wat meer in het weekend. Dat zou neerkomen op zo’n 300 euro per maand aan cannabis.

Of je nu veel of weinig te besteden hebt, dat is een gigantisch bedrag. Zelfs in een toekomst waarin de teelt gedoogd (of gereguleerd/gelegaliseerd) wordt, is die prijs te hoog. Ook met belasting. Maar hopelijk hoeft het ook niet meer voor deze prijs verkocht worden.

Aan legaliseren wil de overheid niet, maar via de Belastingdienst geld pakken van coffeeshops doet ze maar wat graag… [foto: Martyn Jandula/Shutterstock]

Met dank aan de Belastingdienst

De reden namelijk waarom het voor deze prijs verkocht wordt ligt eigenlijk aan de Belastingdienst. Omdat er in het huidige gedoogbeleid nu eenmaal geen bonnetjes zijn voor de inkoop, schat de Belastingdienst in dat voor de helft van de verkoop er wordt ingekocht. Dus ook al zou de coffeeshop best tevreden zijn met een wietje ingekocht aan 4 euro te verkopen voor 6, dan zullen ze dit niet doen omdat het nu eenmaal tegen dit idee van de Belastingdienst gaat.

Niet zo gek als je bedenkt dat je in plaats van 300 euro uit te geven, je ook 150 kan uitgeven op de zwarte markt en net zo veel krijgt. Of misschien zelfs meer

Ik opper dan ook zeer dat in een gedoogd (of gereguleerd/gelegaliseerd) systeem hiervan wordt afgezien. Immers, goede wiet kon tientallen jaren geleden al geproduceerd worden voor minder dan 50 (gulden)cent per gram. Om er dan nog zoveel winst en belasting op te heffen dat het nog steeds op 10 euro per gram zou komen, zou absurd zijn.

Afwisseling van wietsoortjes

Zoals in de Grasspoll bekend werd gemaakt, gaf 48 procent aan dat ze wel eens buiten de coffeeshop hun cannabis inkopen. Niet zo gek als je bedenkt dat je in plaats van 300 euro uit te geven, je ook 150 kan uitgeven op de zwarte markt en net zo veel krijgt. Of misschien zelfs meer…

Verandering van spijs doet eten en dat geldt zeker ook voor de ware wietliefhebber… [foto: Aleynikov Pavel/Shutterstock]

Nog mooier zou zijn als we onze eigen wiet zouden mogen kweken, maar als je een beetje deze website leest weet je ondertussen wel dat je eigenlijk helemaal geen planten mag kweken. En kom zeker niet met ‘maar 5 planten zijn gedoogd’ aanzetten. Ook al was dat het geval overigens, weet ik dat menig thuiskweker zal kunnen beamen dat je vrij snel uitgekeken bent op je eigen wiet. ‘Variety is the spice of life’, zoals ze in het Engels het mooi weten te verwoorden.

Wietprijs moet dalen

Willen de experimenten of in ieder geval gereguleerde teelt slagen, dan zal de prijs van wiet ook moeten dalen. Zeker om mensen een extra reden te geven om gereguleerde wiet te kopen.

We zijn nu eenmaal Nederlanders en kijken naar de prijs.

[openingsfoto: content diller/Shutterstock]
(advertentie)