(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, een nieuwe mijlpaal in de strijd tegen het cannabisverbod is binnen handbereik. In 24 van de vijftig Amerikaanse staten is recreatieve cannabis nu al legaal en legalisering staat in vier staten op het stembiljet. De kans is dus levensgroot dat de plant straks in een meerderheid van de staten legaal is.

Landelijke legalisering van wiet ligt in het verschiet

De Democratische kandidaat Kamala Harris heeft zich als eerste Amerikaanse presidentskandidaat in de geschiedenis uitgesproken voor federale legalisering, op nationaal niveau dus. De Republikeinse kandidaat Donald Trump heeft dat niet gedaan, maar hij steunt wel Amendment 3, dat recreatieve cannabis in zijn thuisstaat Florida legaliseert.

Als de wietplant straks in een meerderheid van de staten legaal is, wordt de kans op federale legalisering groter. En als de VS het cannabisverbod afschaffen zal dat wereldwijd impact hebben. Het zijn immers de Amerikanen die de oorlog tegen cannabis zijn begonnen en de rest van de wereld met zachte of harde hand hebben gedwongen om mee te doen.


Morele kruistocht van de VS tegen cannabis

In 2025 is het een eeuw geleden dat “Indische hennep en hasjiesj” internationaal aan banden werden gelegd, in het Tweede Internationaal Opiumverdrag van Genève. In zijn standaardwerk over de geschiedenis van het Nederlandse drugsbeleid, Tussen patiënt en delinquent, schrijft Marcel de Kort over de Amerikaanse druk om opium, cannabis en andere middelen te verbieden in deze periode:

‘De Amerikaanse delegaties bij het internationaal overleg kunnen met recht als morele kruisvaarders worden gekarakteriseerd. Zij hadden de anti-opiumbeweging het karakter van een morele kruistocht gegeven en handelden dienovereenkomstig. Hun compromisloze houding en hun grote kritiek op de maatregelen van andere landen zette kwaad bloed.’

Onnoemelijke ellende

De Nederlandse delegatie verzette zich tegen de Amerikaanse dwingelandij en sprak van “destructief idealisme”, maar het mocht niet baten. Ook ons land tekende de Opiumverdragen en hun opvolgers, het Enkelvoudig Verdrag (1964), het psychotropenverdrag (1971) en het sluikhandelverdrag (1988) van de Verenigde Naties.

Amerika heeft het verbod op cannabis aan de wereldgemeenschap opgedwongen en daarmee een onnoemelijke hoeveelheid ellende veroorzaakt. Als de nieuwe Amerikaanse regering cannabis federaal legaliseert, zou zij de destructieve rol die de VS hebben gespeeld moeten erkennen.

2025 is het ‘Global Cannabis History Year’

De VS zouden het voortouw moeten nemen om de oorlog die zij zijn begonnen te beëindigen. Het is tijd voor een nieuwe internationale “Opiumconferentie”, zoals die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in Den Haag, Shanghai en Genève zijn gehouden. Maar nu om het cannabisverbod internationaal op te heffen, of landen op zijn minst de ruimte te geven om dat in eigen land te doen.

De Cannabis Embassy, een nieuw collectief van activisten uit Frankrijk, Tsjechië, Spanje, Zuid-Afrika en de VS, is bezig met het organiseren en coördineren van acties en campagnes rondom ‘Honderd jaar cannabis prohibitie’. Ze hebben 2025 uitgeroepen tot Global Cannabis History Year en roepen iedereen op lokale acties aan te melden op hun website.

Stoned Free demonstratie op 1 november 1975 in Den Haag, met o.a. Theo Buissink en Max Lerou bij de verloting van 1 ons hasj.

Landelijke demonstratie voor cannabis op 1/11/25 in Den Haag

Het VOC organiseert op zaterdag 1 november 2025 een landelijke demonstratie in Den Haag. Op die dag is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste landelijke cannabis demonstratie in Nederland werd gehouden, ook in Den Haag.

Bijna een halve eeuw later hebben we nog steeds geen recht op bezit, worden thuistelers nog steeds uit huis gezet en verkoopt tachtig procent van de coffeeshops nog steeds – door de wetgever gedwongen – illegaal geproduceerde cannabis.

Als één op de tien cannabisconsumenten naar de demonstratie komt, staan we volgend jaar met honderdduizend mensen op het Malieveld. Ik zeg: yes, we can!

[openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)