- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Column • Wat brengt ons die wietproef?
Nadat bekend werd gemaakt welke gemeenten deelnemen aan de wietproef, werd het even stil rondom de wietproef. Na weken Jan en Jannie, vond ik het weer tijd worden om er aandacht aan te besteden. Ik focus in deze column op de zuidelijke provincies, omdat ik daar nu eenmaal ben geboren, getogen en woon.
De tien uitverkorenen
Op onze website van VOC staan ze op een rijtje, in een mooie alfabetische volgorde, met aantallen van de coffeeshops en inwoners erbij:
- Almere (3 coffeeshops, 203.990 inwoners)
- Arnhem (11 coffeeshops, 157.223 inwoners)
- Breda (8 coffeeshops, 183.448 inwoners)
- Groningen (12 coffeeshops, 202.810 inwoners)
- Heerlen (3 coffeeshops, 86.762 inwoners)
- Hellevoetsluis (1 coffeeshop, 39.992 inwoners)
- Maastricht (14 coffeeshops, 122.723 inwoners)
- Nijmegen (13 coffeeshops, 175.948 inwoners)
- Tilburg (11 coffeeshops, 215.521 inwoners)
- Zaanstad (2 coffeeshops, 154.865 inwoners)
Anderhalf miljoen mensen kunnen legaal wiet kopen
Meer cijfertjes. Dat zijn dus 78 coffeeshops voor in totaal afgerond 1,5 miljoen mensen. 4 van de 10 daarvan zijn uit de zuidelijke provincies: Breda, Heerlen, Maastricht en Tilburg. Samen goed voor 33 van de 78 deelnemende coffeeshops, of 42,3%. Daar wonen 608.454 mensen, zo’n 39,42% van die 1,5 miljoen en 3,56% van de totale bevolking van Nederland (gerekend met 17,08 miljoen Nederlanders).
Wat me niet geheel verbaasd is dat Eindhoven er niet tussen staat. Jammer vind ik het wel. De kwaliteit in de Eindhovense coffeeshops is van erbarmelijke kwaliteit. Ik kan niemand een shop aanraden, waarna ik zeker weet dat ze terugkomen met iets wat mijn hart sneller doet kloppen (toegegeven, ik ben zeer kritisch).
Allicht wel met een stukje hasj gekocht uit een shop, maar dat komt uit Marokko en valt niet onder het experiment. De hasj voor de wietproef moet namelijk ook lokaal gemaakt worden en daar schreef ik eerder al een column over, omdat er veel vragen door opkomen.
Voor de coffeeshops van The Grass Company moet het helemaal raar worden. Met vestigingen in Tilburg (wel wietproef) en Den Bosch (geen wietproef)
Daarentegen raad ik mensen wel aan om naar Tilburg te gaan, eerst bij de Toermalijn iets lekkers halen om te blowen: bij mooi weer in de tuin zitten. En anders bij The Grass Company de eerder gekochte waren op te roken onder het genot van een volwaardige maaltijd.
Schizofreen
Voor The Grass Company moet het helemaal raar worden. Met vestigingen in Tilburg (wel wietproef) en Den Bosch (geen wietproef), gaat een deel van het concern met gedoogde-kweek wiet werken en het andere deel niet. Gelukkig is Johan van Laarhoven als het goed is binnenkort toch nog levend en wel terug in Nederland om het op de valreep mee te maken, in tegenstelling tot recentelijk overleden coffeeshop pionier Nol van Schaik.
Maastricht zou ik naast Tilburg aanraden om eens heen te gaan voor te blowen (en van de stad te genieten). Nu het nog kan… Met een experiment aldaar gaan ze de expertise en prachtige moederplanten/genetica in de regio verloren zien gaan, dan wel zie je ze op de zwarte markt terug. Wil een wietproef slagen, moet voor mij kwalitatief niet geijkt worden aan de huidige kwaliteit van de coffeeshops, maar hoger.
Kritisch blijven
En waarom geen experiment in Terneuzen, mijn geboortestad (nooit gewoond overigens) met nog maar een (nadat Checkpoint dicht ging) erbarmelijke coffeeshop? En net zoals met de wietpas, hoeft onze hoofdstad er niet aan. Typisch.
Hoe dan ook, wij staan er als VOC tegenover de wietproef niet volledig afwijzend in (wat veel te negatief is), maar stellen kanttekeningen en blijven kritisch.
Ach, ben toch wel benieuwd om de gedoogde-kweek wiet te proberen. Niet in een plastic zakje graag. Wel met bonnetje of factuur, zodat ik het aan kan slaan als bedrijfskosten en de btw terug kan vragen…