- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet!
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
- Zes nuttige toepassingen voor je cannabis knipafval (trim)
- Ook in cannabisland is het Black Friday: sla je slag!
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#13)
- Naar het zuiden des lands voor een verse Sweet Tini
Column – Wat Canada kan, kan Nederland beter
‘We just did it, we finally did it. All the years of activism have paid off in this one single, epic moment.’ Dat zei Ian Power, kort nadat hij de allereerste legale aankoop van cannabis in Canada deed, bij Tweed in St. John’s. Achter de kassa stond Bruce Linton, CEO van Canopy Growth, een van de grootste legale cannabisbedrijven ter wereld. Zonder twijfel een historisch moment… maar wat Canada kan, kan Nederland beter.
Niet iedereen in Canada is blij
Eerst een paar cijfers. Op dit moment zijn in Canada uitgegeven: 127 kweekvergunningen, waarvan 67 inclusief een verkoopvergunning, 72 vergunningen voor productie van cannabisolie, waarvan 29 inclusief verkoopvergunning. Negen producenten verkopen ook stekken. Verwacht wordt dat deze aantallen zullen blijven stijgen.
Wat er gaat gebeuren met de dispensaries die al jaren bestaan in Canada is onduidelijk.
De Canadese activist Dana Larsen, een van de sprekers op de laatste Cannabis Bevrijdingsdag, runt al tien jaar een dispensary in Vancouver. Hij is zeker niet van plan zijn deuren te sluiten en ziet de legalisering die vandaag van kracht wordt als een overwinning voor big business, justitie en minister-president Justin Trudeau, maar een klap in het gezicht van de pioniers van de legaliseringsbeweging.
The first legal #cannabis sale in Canada! Ian Power and Nikki Rose made the purchase at @TweedInc in St. John’s. Bruce Linton, CEO of @CanopyGrowth was behind the register.@CBCNL pic.twitter.com/KXE1Iok1NZ
— Zach Goudie (@zachgoudie) 17 oktober 2018
‘Allemaal serieuze problemen’
In een interview met de website Financial Post zegt Larsen: ‘Het is verontrustend dat dit niet het begin is van wat het einde van het verbod zou moeten zijn: een verontschuldiging. Het nog steeds bestraffen en onderdrukken van cannabisgebruikers, de ongelooflijk harde straffen die zijn ingevoerd voor degenen die buiten het systeem werken, de verkeerde informatie en propaganda van de overheid tegen cannabis… Dat zijn allemaal serieuze problemen die ik heb met de manier waarop legalisering plaatsvindt.’
Politieke prestatie
Marc Emery, waarschijnlijk de bekendste cannabisactivist van Canada en nooit vies van een stevige tweet, heeft het al weken over ‘Canada’s Dystopian Legalization Shitshow’. Wat mij betreft miskent hij daarmee de politieke prestatie die de regering Trudeau heeft geleverd. Want ook al is er van alles aan te merken op de manier waarop, feit blijft dat Canada als eerste G7 land cannabis heeft gelegaliseerd.
En dus niet gedecriminaliseerd, gedoogd of oogluikend toegestaan. Alleen al vanwege de effecten op de rest van de wereld is dit een enorme mijlpaal.
“Deze wetswijziging is nog maar het begin van een mondiale revolutie die cannabiswetten wereldwijd zal verkruimelen in de komende tien jaar”
Onze eigen Dries van Agt, vader van het gedoogbeleid, benadrukte dit al in juni 2016, in zijn speech op Cannabis Bevrijdingsdag. “Het laatste nieuws is verrekte goed. Het laatste nieuws is dat Canada, ja, Canada, heeft besloten om cannabis te legaliseren. En waarom is dat nou zo belangrijk? Belangrijker dan drie, of zelfs vele malen keer drie Amerikaanse staten bij elkaar? Canada heeft een enorme politieke en morele invloed in West-Europa. Dus dat kan hier niet onbeantwoord blijven.”
Historische overwinning
Ook Dana Larsen is zich hier van bewust. Tussen de kritische tweets door, tweette hij precies een week geleden: ‘Ondanks de vele, vele gebreken van de “legalisering”, markeert 17 oktober een gigantische, historische overwinning voor onze cannabisbeweging. Deze wetswijziging is nog maar het begin van een mondiale revolutie die cannabiswetten wereldwijd zal verkruimelen in de komende tien jaar’.
Toekomst van cannabis in Nederland
Laten we hopen dat we nu ook in Nederland vaart gaan maken, geïnspireerd door de Canadezen. En dat we leren van hun fouten. Want wat Canada kan, kan Nederland echt beter. Afgelopen weekend gaf ik op de Cultiva cannabisbeurs in Wenen een presentatie over de geschiedenis en de toekomst van ons cannabisbeleid. Ik legde uit dat het VOC pleit voor inclusieve regulering van cannabis en wat dat betekent:
- Thuisteelt door volwassenen voor persoonlijke consumptie is wettelijk toegestaan
- Cannabis Social Clubs zijn wettelijk toegestaan
- Mensen die een strafblad hebben met alleen cannabis gerelateerde overtredingen, kunnen werken in de legale cannabisindustrie en vergunningen krijgen
- Er is geen maximering van enige stof in de plant, zoals THC, CBD etc.
- Er is geen maximum aan het aantal soorten dat kan worden gekweekt
- Voor professionele teelt gelden de principes van de vrije markt, maar er worden maatregelen genomen om te garanderen dat naast zowel grote als kleine bedrijven en telers kunnen gedijen
- Er zijn voldoende consumptie plaatsen, zoals coffeeshops
- Volledige legalisering van cannabis is het einddoel van het beleid
Mijn hele presentatie is HIER terug te lezen op de VOC website, maar voor nu steken we er eerst maar eens eentje op voor CANADA!