(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Van alle landen waar ik heb gereisd heeft Nepal de meeste indruk op me gemaakt. De overweldigende natuur, de sprookjesachtige hoofdstad Kathmandu, de warmte en gastvrijheid van de Nepalezen: het dak van de wereld is een geweldige plek. En dan was ik er lang ná de glorieuze jaren waarin cannabis er nog legaal was en reizigers vrijelijk hasj konden kopen en roken in theehuizen en hotels. 

Do come for pleasure

Door posters en ansichtkaarten zijn winkels als Central Hashish Store, The Ami Hashish Center en Eden Hashish Center deel geworden van de cannabiscultuur. De laatstgenoemde had de geweldige slogan ‘Let us take higher’. In het eerste van The Great Books of Hashish van Laurence Cherniak staan flyers uit de vroege jaren zeventig, het hoogtepunt van de hasj renaissance in Nepal. Die van het Eden Hotel is te mooi om niet te citeren:

‘Come on, come all. Heavy reduction for limited days for the best new Hashish from the Himalayan range (Bajang, Doti, Humla and Jumla sides) on the happy occasion of the inauguration on Wednesday 23rd September 1970 of Hotel Eden and Restaurant… best Hashish Room in town “HEAVENLY PLEASURE ROOM’ with Quality Hashish chocolate and Hashish Drinks to Quench your thirst. DO COME FOR PLEASURE’. 

Bezweken onder Amerikaanse druk: Nepal verbiedt cannabis

Op de posters voor deze Nepalese coffeeshops staat regelmatig ‘Govt. Regd.’, oftewel geregistreerd en van een vergunning voorzien door de overheid. Nepal wist tot juli 1973 stand te houden tegen de Amerikaanse druk om cannabis te verbieden, maar bezweek toen helaas toch. De hasjwinkels moesten dicht, het verbod en de hoge straffen duwden de hasj ondergronds, naar vaak minderjarige dealertjes.

Voortaan was cannabis nog maar één dag per jaar legaal, tijdens Maha Shivaratri, het festival ter ere van Shiva, de hindoegod die vaak met een chillum, een stenen hasjpijp, wordt afgebeeld. En dan alleen voor religieuze doeleinden.

De productie en export van hasj stopte natuurlijk niet. Door de jaren heen heb ik fantastische Nepalese hasj gerookt, van verschillende coffeeshops en een enkele huisdealer met goede connecties. Qua hasj gaat er voor mij nog steeds niets boven Nepal Temple Balls: zacht, soepel, donker en met een superieure smaak en high. Niet gemaakt door gedroogde planten te zeven maar door levende planten tussen je handen te wrijven en de plakkerige hars tot een bal te kneden, een eeuwenoud proces.

De tijden veranderen gelukkig, ook in Nepal

Sinds een paar jaar probeert een aantal Nepalese cannabisactivisten de geesten rijp te maken voor legalisering. Een van hen, Rajiv Kafle, volg ik op Twitter (@RajivKaflay, Instagram: @imtopendra2). Hierdoor wist ik dat het tij daadwerkelijk aan het keren is in Nepal. Afgelopen zaterdag moet een glorieuze dag zijn geweest voor Rajiv: de Engelstalige krant The Himalayan ruimde een groot deel van de voorpagina in voor een verhaal van het Franse persbureau AFP: High time ‘ban on marijuana goes up in smoke’.

Rajiv komt hierin zelf aan het woord, maar ook de Nepalese minister van volksgezondheid, Birodh Khatiwada. En zijn woorden liegen er niet om: ‘Cannabis werd traditioneel gebruikt in Nepal. Het is geen drug die extreem schadelijk is voor het lichaam. Onze voorouders gebruikten het en onze religieuze teksten keuren het goed. Het is niet te rechtvaardigen dat een arm land als het onze cannabis als drug moet behandelen. Onze mensen worden gestraft en vermoord, onze corruptie is toegenomen door smokkel, omdat we besluiten volgen van ontwikkelde landen die nu doen wat ze willen. Die ongelijkheid kunnen we niet voortzetten.’

Einde aan een halve eeuw cannabisverbod?

Geen speld tussen te krijgen. Er loopt al een onderzoek naar medicinale cannabis en het export potentieel in opdracht van het ministerie van binnenlandse zaken. En volksgezondheidsminister Khatiwada steunde in januari 2020 de eerste parlementaire motie om cannabis te legaliseren. Volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat Nepal cannabis tegen heug en meug verbood. Een mooi moment om dat goddeloze en heilloze verbod op te heffen.

Tenslotte: wil je meer weten over de hoogtijdagen van Kathmandu als hasjparadijs, dan kan ik deze reportage van ReasonTV (2019), vol fascinerende archiefbeelden, aanbevelen: ‘How the Drug War Destroyed a Hippie Paradise in Kathmandu’.

[openingsfoto: Niroj Bade/Shutterstock]
(advertentie)