(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor de buitenkweker is er geen plant zo groen als grass, wiet dus. Toch loont het de moeite om niet alleen wietplanten in je tuin te zetten. Andere plantensoorten naast je wietplanten kunnen de aandacht van ongedierte van je wietplanten afleiden en de geur tijdens de bloei maskeren. Er zijn overigens ook plantensoorten die je juist beter uit de buurt van wietplanten kunt houden.

In de natuur staan planten maar zelden netjes per soort bij elkaar. Zaadjes van allerlei plantensoorten verspreiden zich via de wind of liften mee in de vacht van dieren en komen zo gezellig door elkaar heen te staan. Dit is niet alleen goed voor de verscheidenheid aan plantensoorten, maar ook voor de planten zelf. Sommige plantensoorten trekken ongedierte aan en lokken ze dus weg van andere planten. Andere planten hebben weer zo’n sterke geur dat ongedierte ver uit de buurt blijft. De samenwerking is echter niet voor iedere combinatie even gunstig, dus er zijn ook soorten die je beter niet naast wietplanten kan zetten.

Afrikaantje en dille

Cannabis is niet het enige ‘stinkende’ plantje. Het Afrikaantje kan er ook wat van en wordt daarom ook wel het stinkertje genoemd. Het zijn vrolijk gekleurde bloemetjes die je goed in de buurt van je wietplanten kunt zetten. Let wel op want het stinkertje kan ook spint aantrekken, om dit effect tegen te gaan zul je het Afrikaantje niet alleen, maar samen met dille in je tuin moeten planten.

Plant Afrikaantjes (links) samen met dille in je tuin. Afrikaantjes geuren sterk en maskeren de cannabisgeur terwijl dille de spintmijten afschrikt die zich aan de Afrikaantjes tegoed willen doen.

Aromatische ongedierteverjagers

Sterk geurende kruiden zoals knoflook en bieslook, lavendel, rozemarijn, ajuin (uienplant), munt en citroenmelisse zijn oninteressant voor veel beestjes. Ongedierte moet er niets van hebben, en dat maakt deze kruiden ontzettend geschikt om heel dicht op cannabisplanten te kweken.

Lavendel en uien zijn voorbeelden van sterk aromatische planten die mooi en lekker zijn, en ook nog eens ongedierte afschrikken

Heb je ieder jaar last van bladluizen, zorg dan als het even kan dat er geen mierennest in de buurt van je cannabisplanten zit. Mieren dragen de luizen namelijk omhoog de planten in omdat bladluizen een zoet stofje afscheiden waar de mieren dol op zijn. Jawel, ook beestjes leven in samenwerking met elkaar. Om bladluizen en wolluizen verder af te schrikken kun je bijvoorbeeld koriander, ui, munt, anijs en look in de buurt van je wietplanten neerzetten. Om slakken op afstand te houden kun je kervel gebruiken, tripsen blijven weg dankzij de look en de ajuin.

Ongedierte afleiden

De eerder genoemde kruiden en plantensoorten zijn vooral goed in het verjagen van insecten, maar er zijn ook plantensoorten die beestjes juist lokken. Deze plant je dus niet in de buurt van je wietplanten, maar een eindje uit de buurt zodat insecten van je wietplanten weggelokt worden. Je moet deze lokplanten echter wel goed in de gaten houden en op tijd weer verwijderen. Wanneer ze namelijk onder de beestjes zitten, kunnen zulke planten namelijk ook een soort thuisbasis voor de insecten worden. Voorbeelden van lokplanten zijn aubergines, aardappelplanten en tabaksplanten.

Aardappelplanten (links) en aubergineplanten zijn lokplanten voor ongedierte, zet ze een eindje bij wietplanten vandaan en verwijder ze tijdig zodat ze niet als thuisbasis voor ongedierte gaan dienen

Planten voor meststoffen

Er zijn tenslotte ook nog planten voor de luie buitenkweker die meststoffen voor wietplanten kunnen verzorgen! Klinkt het te mooi om waar te zijn? Het is echt wel waar want planten als rode en witte klaver nemen stikstof uit de lucht op en zetten die om in voor de wietplant opneembare vorm. Zet klaver naast je wietplanten en je hebt een gratis bron van stikstof voor je dames.

Rode en witte klaver heeft het vermogen om een wietplant van extra stikstof (plantvoeding) te voorzien.

Zo zie je maar weer, in de natuur is alles in evenwicht. Door de juiste planten met elkaar te combineren kun je je wietplanten beschermen tegen ongedierte. En veel van die andere planten en kruiden smaken ook nog eens heerlijk, zeker wanneer je ze na de oogst nog eens met je wietplanten combineert (maar dan in je maaltijd).

Met dank aan Dominique van Gruisen, auteur van het kweekboek Eigen Teelt
(advertentie)